自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

你到底要搵幾多藉口俾個女? 要幫佢幫到幾時? 到咁大個仲一啲責任感都冇,你有冇為佢將來諗過? 我明白做媽媽會一直想幫自己仔女,明白你好想為佢搵到個方法,但係有時方法係要自己搵,你幫佢佢冇真正感受過件事,好似有啲家長日日抱用狗帶等Bb唔會跌親,到以為行得好放手果日一跌唔識用手撐撞爆面,後果仲嚴重。你今日一幫再幫,以後女女出黎社會做事係咪仲有你幫? 今日就只係唔見自己野,他朝如果遺失公司機密咁點算? 幫得了嗎? 趁早俾啲教訓佢,就算大頭蝦係生成、改唔到,都應該要習慣會有後果,冇人會無時無刻喺身邊救佢。

sorry,我語氣好重, 但我真心想你女女都學習長大,我湊自己女女都一樣,兩歲已經要自負後果,我只求有一日我唔喺度,佢唔會有事

男爵府

我由細學樂器學到大,從來未試過漏低樂器~真正鍾意嗰樣野,會當係寶,點可能漏得低~

水晶宮

gretamama 發表於 17-10-11 21:44
我由細學樂器學到大,從來未試過漏低樂器~真正鍾意嗰樣野,會當係寶,點可能漏得低~
...

唉, 而家d 細路有學識但冇意識, 連自己d 学習用品都可以甩漏。

大宅

回覆樓主:

阿女好鐘意吹長笛,亦吹得好好,老師曾經說叫我買支開孔的,話可以玩得多D花樣,但我知阿女一定會整唔見,所以一直冇買,現在8級都繼續用支入門嘢!

唔計將要再買的一支,我前前後後買過3支笛, 第一支就係最殘,一直存放在家做 spare, 今日係樂團練習,真的不能沒有笛,嚟緊要比赛。

我諗我女不能用「懲罰」來對付,因為甩漏是她天生的缺憾,由細到大,小兒科嘅唔講,講講D大嘢,佢鐘意買零食,但銀包唔見過幾次,應該加加埋埋都有兩三舊水,我無再補番畀佢,去到外國,車飛唔見、手信唔見,佢買手信畀同學,我亦無再補。很鐘意玩手機、用手機睇戲,手機亦唔見過,睇住戲去完厠所洗手,出嚟就唔見。我畀我張八達通叫佢落街幫我買嘢,佢揸住係手都會唔見,仲要唔知幾時跌,要畀錢嘟咭先知,我果張仲要係自動增值,畀張有八達通功能的手機佢,佢會跌爛芒,以上種種,我知佢唔想,係缺憾。

扣零用真係唔知扣到幾時,F.1 在校訂飯,飯錢過數,冇落袋,利是錢已經是上繳,就算扣,佢應該冇乜 feeling

呢D唔係藉口,就好似有D人天生就有死穴。

但今次再買,我會買個大背囊 + 放個名牌在內,希望能夠捱多幾年。

男爵府

回覆樓主

我囡學大提琴,一定唔會唔記得攞,咁鬼大舊

琥珀宮

mingmin豬 發表於 17-10-11 22:06
阿女好鐘意吹長笛,亦吹得好好,老師曾經說叫我買支開孔的,話可以玩得多D花樣,但我知阿女一定會整唔見, ...

「今日係樂團練習,真的不能沒有笛,嚟緊要比赛。」

真的不能沒有笛,點解唔小心看管?何為『不能』,有咩後果?你唔拎spare比佢,佢才會承受到後果,你咁幫佢,佢點會上心?!

水晶宮

好媽媽勳章

mingmin豬 發表於 17-10-11 15:03
應該第四次了,小學時有我接送,否則仲多,有兩次在站頭揾得番,兩次要再買,女仔要靚,唔肯背斜帶,要手 ...

成日唔見仲憑乜野講要靚
阿爸阿媽就算識印銀紙都係咁話
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

回覆樓主:

成日唔見嘢係天生?我第一次聽。佢第時出嚟做嘢見工時,記得同人哋講我天生成日唔見嘢,但唔係我個人冇責任心,請你多多包涵

男爵府

回覆樓主:

樓主個女都咁大,如果再唔狠心,真係害左佢,無得練都係佢攞黎,4次喎,其他野又係咁,無得再縱容。

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

mingmin豬 發表於 17-10-11 14:45
我女樂團成員,吹長笛,本身支長笛都好 handy. 於是問題來了,中學生我冇理由再送返學放學,佢又要經常要帶 ...

我都有呢個問題,囡囡上了中学冇校車,自己返学,拎樂器系一個問題。搭巴士,又書包,又拎琴真系好麻煩,冇理由坐2個位架。如果落雨, 又要擔遮,又要拎琴,勁"呢hea",所以我送女去巴士站,書包、琴都濕唒!!,小提琴都咁麻煩,吾知大家如果拎大型樂器系点拎呢?想請教吓大家。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

bongbongpatty 發表於 17-10-11 18:42
買个防盜個人一離開會响嗰隻

我諗佢全身的物品都要附一個防盜裝置。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

JenLau88 發表於 17-10-11 22:19
成日唔見嘢係天生?我第一次聽。佢第時出嚟做嘢見工時,記得同人哋講我天生成日唔見嘢,但唔係我 ...

好同意是責任心的問題,樓主個女有責任看管好自己的財物,而佢連別人的八達通都可以唔見,其實係極不負責任的行為。
樓主不要再將冇責任心同大頭蝦劃上等號。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主

預計你女會繼續唔見

大宅

mingmin豬 發表於 17-10-11 16:03
我女鐘意吹,亦吹得好,對佢,唔係話佢鐘意就會着緊多D,佢日日睇電話、用電話,不能沒有電話,但一樣都試 ...

咁你快d硬d心長,佢唔見左就冇得學/要自己出錢買
再加埋教佢小心既方法
佢冇心痛既經歷唔會決心去改
唔係佢大個左都咁大意,出到黎做野比人鬧死

大宅

阿女好鐘意吹長笛,亦吹得好好,老師曾經說叫我買支開孔的,話可以玩得多D花樣,但我知阿女一定會整唔見, ...

咁佢一唔見,爛左你就買過比佢?

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我會直接叫佢唔好學....

印銀紙咩,邊買得㩒多次......

珍珠宮

好媽媽勳章

忠言逆耳, 呢啲唔係缺憾, 係寵成咁, 我細個都成日唔見野, 但試過一次唔見既野好重要, 之後就改
你宜家唔幫佢改, 佢第時出來社會工作, 比份文件佢, 唔通可以整唔見左就同老闆講係缺憾? 如果佢呢方面真係做得咁差, 就唔好用貪靚做藉口, 唯有將所有野都掛哂上身, 到佢覺得好醜好難睇, 佢有一日自不然會改, 你唔幫佢, 佢第日出黎做野到時仲煩
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

公爵府

每人都有缺點 但不等於缺陷
我天生都性格沖動 每次都想打人
但知道打人要座監
咁咪迫自己改囉

大宅

我女樂團成員,吹長笛,本身支長笛都好 handy. 於是問題來了,中學生我冇理由再送返學放學,佢又要經常要帶 ...

睇左你既回覆
感覺你over protect 左你個女
你咁樣係縱緊你個女
令佢唔識負責任
有這樣的媽,就有這樣的女
事出必有因是真的

別墅

藍牙防掉器
你睇下啱唔啱

首頁

尾頁

跳至