自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我兩個仔,分別讀普通B1中學,兩個都讀够三年中史哦,是未有好多學校初中、沒得讀呢?佢地升中時,睇哂區內中學,又唔覺初中·沒中史讀。我知的直資就半年中史,半年西史咁讀。我寧願林鄭將通識科由必修變選修了

子爵府

我囡英中, 初中已有中史,西史要讀

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

通識科由必修變選修 ~~ 呢個我極度支持,
唔明點解當初要將通識科定為必修科

男爵府

dobbybabie 發表於 17-10-11 15:28
我兩個仔,分別讀普通B1中學,兩個都讀够三年中史哦,是未有好多學校初中、沒得讀呢?佢地升中時,睇哂區內 ...

中史以前係獨立科, 早十幾年課程改革先開始講中西史合併, 稱為人文學科, 部分學校會用人文學科取代以前中西史獨立科, 會以平行角度睇歷史(例如: 西元1600年西方發生梗某某事時, 中國係乜乜乜朝代發生乜事咁)

男爵府

MsBusy 發表於 17-10-11 15:32
唔明點解當初要將通識科定為必修科 ...
支持X3

大宅

咪係囉!

子爵府

長琦良美 發表於 17-10-11 15:34
中史以前係獨立科, 早十幾年課程改革先開始講中西史合併, 稱為人文學科, 部分學校會用人文學科取代以前中 ...

但好似唔多學校沒中史啊,所以唔明,同埋覺得咁都叫教育施政,有的hea囉

侯爵府

BK Milk勳章

支持

象牙宮

年年都幫外甥買書,見中一到中三好多津校都有中西史讀.

子爵府

,我細仔極度痛苦,初中苦戰中史,高中苦戰通識,仲要一定是選修科

子爵府

mercurycc 發表於 17-10-11 15:42
年年都幫外甥買書,見中一到中三好多津校都有中西史讀.

所以我唔明囉

男爵府

dobbybabie 發表於 17-10-11 15:39
但好似唔多學校沒中史啊,所以唔明,同埋覺得咁都叫教育施政,有的hea囉
...

你知唔知教育最大功能係乜?

教育好大目的係“社教化” 屬政府控制國民思想既工具 (呢個係教育學同政治學都會談論既問題)

當一個科目獨立成科, 考試要考, 所有都會讀, 而考試機制既model answer, 會成為社會人士既“集體回憶” 亦係所謂 “政治正確” 既認知。

佢依家推中史獨立成科, 好明顯要建立返香港細路對國家既認識, 建立認同感。所以重點要睇佢課程綱要點包裝近代史。

通識科遲早會變選修科, 因為通識科原意係要建立學生 “批判思考能力”, 但其實最奶野係當人有“批判思考能力” 就會懂得質疑. 會對政府施政作價值判斷, 咁政府如果要培養 “順民” 就好難。

政府要再培養出順民, 好簡單, 將公開試變返以前既背誦為主既模式, 只有書本內容係正確答案, 就ok。

Kirsten    發表於 17-10-11 21:13

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

長琦良美 發表於 17-10-11 15:49

教育好大目的係“社教化” 屬政府控制國民思想既工具 (呢個係教育學同政治學 ...

同意,並非 以往嗰啲舊 朝代 中國歷史, 而係家插咗 多啲近代史,令香港既下一代對國家有歸屬感,就好似生果日報一日荼毒 咁囉

子爵府

長琦良美 發表於 17-10-11 15:49

你咁講我明,因我以前大陸讀書都有政治一科,內里講馬克思主義,共產主義,資本主義,同埋麽叫通貨膨脹啊個啲,考試背咗真是有印象,但我沒思想變紅哦

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

其實初中中史一向都規定要獨立成科,只係有d校長唔跟指引;又或者因人手、堂數編排而與其他科合併為綜合人文科

男爵府

dobbybabie 發表於 17-10-11 15:58
你咁講我明,因我以前大陸讀書都有政治一科,內里講馬克思主義,共產主義,資本主義,同埋麽叫通貨膨脹啊 ...

正確, 正如讀宗教學校畢業, 將來未必會成為教徒既道理一樣

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

聽報導說有10%學校沒有中史科

通職科經營多年, 老師質素良莠不齊, 俾分都是隨聲附和, 隨心所欲; 難怪教出支持港獨的學生, 做老師基本底線應該會有啩? 沒可能本末倒置。

依家政府正本清源, 做法都好正常丫~
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

子爵府

長琦良美 發表於 17-10-11 16:04
正確, 正如讀宗教學校畢業, 將來未必會成為教徒既道理一樣

但事實好多天主教徒是讀天主教學校,畢業時亦未必信主,但人到中年或突然會有某事觸動而番教會慕道班而洗埋禮。我覺得天主的道理就像種子咁,己埋咗入心,而是未知幾時萌芽或永遠唔會萌芽。我受過大陸思想教育,我是唔支持共產黨,但我理解佢地咁做的理由,同埋我愛國,但唔愛共產黨

水晶宮

回覆樓主

通識科的存在係因為以前的教育制度比人疚病為填鴨式教育,學生不能獨立思考

而現在中史非必修科,學校可校本是否獨立設一科或是混合中西史當一科

男爵府

dobbybabie 發表於 17-10-11 15:28
我兩個仔,分別讀普通B1中學,兩個都讀够三年中史哦,是未有好多學校初中、沒得讀呢?佢地升中時,睇哂區內 ...

有1成學校不是獨立成科的。

首頁

尾頁

跳至