在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

本人在職,放工都八點先到屋企。
阿仔讀小一,細仔幼稚園。

你地仔女平時自己做功課,定等你放工返來教?

d功課開始深又多,大家覺得小幾開始家長要跟足佢地學業好?我想有個計劃轉兼職!

請賜教。。。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

所以小二轉左FTM
力挽頹勢
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

洋房

heidys 發表於 17-10-12 15:11
所以小二轉左FTM
力挽頹勢

好多朋友叫我返工返到小二……
乜小二真係關鍵?

男爵府

回覆樓主

我情況同你一樣,但我冇打算做ftm, 由幼稚園開始已經訓練佢自己做功課,唔識都盡量自己思考下,收工後我會教。我發現越放手小朋友就越上心做好份內事,始終求學嘅係佢唔係家長,人釘人去跟嘅話只會令小朋友越依賴

子爵府

回覆 AJH 的帖子

同意呀~
所以阿仔幼稚園校長成日強調自動自覺做功課呢個習慣應該由幼稚園開始培義
我小朋友今年K3,基本上除左中文會叫佢喺我面前寫一次之外(因為要對筆順),其餘嘅我叫佢自己做,放工番屋企叫佢自己拎出嚟比我check

而我亦set左要佢喺我放工番屋企前做完...so far以一個5歲嘅小朋友嚟講我覺得係做得唔錯
希望佢可以keep住呢個習慣

子爵府

qub1129 發表於 17-10-12 13:21
本人在職,放工都八點先到屋企。
阿仔讀小一,細仔幼稚園。

大仔小三,之前兩年晚晚我放工返屋企都唔做功課,我喊過好多次、亦打過佢好多次,今年臨放完暑假時我日日擔心但神奇地佢開學到現在都係我返家前完成功課守得雲開

至於細B,我搵左個補習姐姐一星三天,其實係學校功課堂通常都做曬功課,但我要搵個人係考試期間幫我睇住佢溫書,所以要keep住

首頁

尾頁

跳至