親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

book左康泰的package, 5日四夜住koreana, 唔計稅$2760, 另加機票附加費$50, 房的附加費total$200...總計兩大一細全部$9000唔使...坐大韓中午12點幾班機

3月28號出發...準備睇櫻花, 因為帶住個四歲仔仔, 所唔會搭凌晨機..

行政會去戰爭博物館, 民族村, 愛寶樂園, 樂天世界, 景福宮, 三清洞, 仁寺洞, 東大門, 南山睇夜景, 汝矣島及遊漢江, 參觀kbs電視台...如果有時間會去梨花女子大學一遊...

水晶宮

其實之前都有人開個首爾旅行, 不過果邊多數講join 團, 咪開多一個自由行囉...唔使嘥人d位又可以專講去邊d好地方!

康泰的package原本住koreana, 不過話酒店full左...宜家要book第二邊, 其實我心目中係想住世宗, 因為個個都話近, 我都好懶, 想近近地唔使行咁遠就可以返到酒店....

水晶宮

有冇媽咪自由行去首爾? 想問搭地鐵係咪有好似八達通咁既卡既呢?

除左搭地鐵有漢文外, 搭巴士係咪好難同司機溝通? 唔識落車?

有冇人去過東大門, 有人話好似旺角荷里活商場咁款...唔值得去, 係咪既呢? 又有人話梨大好好行, 有冇人可以俾少少意見呢?

水晶宮

我又係book酒店book 極都book唔到呀, 好多間都full 左, 世宗, koreana都full 左, 如果明洞果邊full 唯有住東大門果邊....

我打算坐9點幾果班機, 希望有位啦....

水晶宮

snoppy ,

呢間我都有做後備, 因為我已經搵多左幾間做後備俾agent幫我book, 有prince, ibis, 東大門有acacia

水晶宮

地鐵沿線有漢字, 應該唔難, 而且仲可以用身體語言搭救, 我覺得呢d係好珍貴既文化體驗係跟團冇既, 所以我會自由行去!

如果book到早機去我都plan左個行程啦!

1. 香港 - 首爾-明洞(樂天百貨)-東大門-南山夜景-南大門晚飯

2. 景福宮 - 三清洞 - 仁寺洞

3. 韓國民族村 - 愛寶樂園

4. 汝矣島 (汝矣島公園睇櫻花) - 遊漢江 - KBS/MBC/SBS電視台

5.弘大 - 新村 - 延世大學 - 梨大購物街+晚飯

6. 樂天世界 - 香港

水晶宮

原帖由 ayaya86 於 09-2-26 12:31 發表
我同老公都應該會去啊 不過就5同知囡去 因為佢太小 得幾個月
我地就5月先去
都係自由行
因為我之前都去過
同埋我又識講日文同韓文
所以我老公大安旨意哂都要我自己搞

靚寶 ~我想問如果我寧神出發會5會平d or貴d啊 ...

...唔清楚喎, 因為我帶埋囝囝去一定唔會坐凌晨機, 你可以問下價的! 我既早機係朝早9點40分....

水晶宮

我唔記得左想去戰爭紀念館添....起邊日去好呢

水晶宮

原帖由 annasui3060 於 09-2-28 00:19 發表
記攞2份地圖, 一份中文自己睇, 一份韓文用嚟問路, 問路最好問d後生, 如果年紀大有老花冇眼鏡睇唔到地圖d字仔

好細心喎你...不過我天生對地圖產生恐懼...所以睇地圖搵路都係老公黎好過

水晶宮

我買左本圖解韓語會話, 我諗到時帶埋去可能有d用...不過貪得意買黎玩下成數多d...同埋睇其他網友講如果真係雞同鴨講可以講日文, 有d韓國人係識聽...好似我地香港人對普通話水水地, 但係聽就ok咁囉....

水晶宮

有d普通可以用既韓文可以同大家分享, 幾好玩的!

thank you -- 高媽深呢打 (中文拼音)
是, 很好吃 -- 叻馬舌梳唷
你好 -- 唷波些唷
對不起 -- 咪晏希唷
不好意思 -- 詩叻憾呢打
請等等 -- 撐監晏 記打呢些唷
那裡? -- 我d 椰唷
Please do it for me --符撻希唷
可以了 -- 勁撐那唷
再見 (當別人留下來時) 顏娘嘻 既些唷
再見 (當別人要走時) 顏娘嘻 嫁些唷
多謝 -- 高嗎和唷
旅遊 -- 唷輕
地下鐵站 -- 之哈初弱
水杯 -- 妹cup
吸煙 -- 啖啤p打
這東西好像還未熟 -- 儀個都二哥梳唷
我想試一些辛辣的東西 -- 咩換 音蝕暖 中磨哥涉破唷
碗--變 孤栗
筷子 -- 鑿嫁勒
牙籤 -- 二素詩既
請結賬 --既散 中 嘻珠些唷
洗手間 -- 誇踭詩
豉油 -- 間踭
人蔘 -- 現三
紫菜 -- 劍

水晶宮

原帖由 阿早! 於 09-3-1 22:27 發表

我好鐘意shopping, 所以我用左成大半日響明洞打混. 除左去睇護膚品之外(平過香港, 仲好多贈品送), 我仲去睇衫睇飾品, 特別係街邊檔既飾物, 唔貴又唔怕響香港撞款. 明洞仲有好多食肆, 行到倦可以去食下冬甩, 飲下 ...

謝謝你d意見, 我唔係點用韓國d護膚品, 不過可能都會貪得意買d MASK返黎既....如果人蔘應該起邊度買最穩陣呢?

水晶宮

終於都book都機票及酒店啦, 明洞真係爆哂, 宜家住東大門果邊....6日5夜機票連酒店每位成人$2490, ok嗎? 早機去, 晚機返, 東大門果間好似係新酒店, 舊年10月先開業....

好想問下有冇人曾在韓國買人蔘呢? 有冇野可以指教下? 因為想買人蔘!

水晶宮

原帖由 CP991 於 09-3-3 20:15 發表
你book幾時同邊間酒店,點解咁平?

我住的酒店是在東大門附近的ACACIA HOTEL, 31/3 朝早9點半機, 5/4 8點鐘夜機

我好似打錯左..$3420 未計稅

水晶宮

終於comfirm 左酒店, book 唔到明洞, book左東大門的acacia hotel, 所有行程都因為航機時間同埋酒店地點改左, 仲可以去多一日, 前幾日嘔心瀝血度左個行度, 相信都係最後的決定....原來真係幾辛苦....(由plan行程到book機票酒店) 宜家係搭朝早9點38分機, 去到首爾2點30分

day 1
香港 -首爾-酒店放低行李 - 明洞行街 - 南山睇夜景 - 明洞 食dinner - 酒店

day 2
愛寶樂園 (大概玩1日 約夜晚7點) - 江南晚飯 - 酒店

day 3
戰爭博物館 - 景福宮 - 仁寺洞 - 南大門 +dinner - 酒店

day 4
汝矣島(汝矣公園睇櫻花 , 遊漢江, 63大廈, 參觀kbs電視台) - 酒店

day 5
樂天世界 - 南山谷韓屋村 - 梨大- 弘大 - 酒店

day 6
慶熙大學 - 東大門 - 機場 - 香港

水晶宮

原帖由 MomMom 於 09-3-9 21:22 發表
另外你地有無聽過有個park 叫seoul land? 你地會5會去??

我地都有打算去...覺得都幾吸引不過未搵到時間, 要再睇下先!

水晶宮

大家可以去銅鑼灣的世貿中心的韓國觀光社攞資料, 尋日我老公去攞左好多野番黎, 有本好似月曆咁樣揭既書好厚, 成寸厚係教點去果d景點, 仲有中文及韓文, 如果真係唔識可以拎住果本野俾d韓國人睇, 叫d韓國人教我地點行, 又或者搭的士時可以俾的士司機睇, 唔使咁慌張! 仲有大大張地圖攞...不過果個詢問處個姐姐仔十問九唔知, 淨係知道搭地鐵有個citipass 係for 遊客用, 去愛寶樂園有discount, 所以唔想日日買地鐵票可以買張呢d, 方便d

水晶宮

MomMom ,

我起其他網站見到人地提首爾公園話麻麻地, 地方唔大, 人又少, 冇咩野睇仲有荔園feel, 所以我決定都係唔去了!

水晶宮

原帖由 evalimama 於 09-3-11 16:17 發表
靚寶,

如果你會試搭呢架車或其他情况,回來請分享,感激不盡,謝謝

我地仲考慮緊會唔會坐呢架巴士!

水晶宮

其實想問下韓國會唔會好似日本咁, 有好多野六歲以下的小童都唔收費呢?

首頁

尾頁

跳至