跳至

首頁

尾頁

子爵府

我個女由出世到依家白天都係瞓「虱乸覺」,瞓一陣就喊醒。呢排連夜晚都係咁呀!個幾鐘就喊醒,我係餵人奶嘅,諗住係唔夠飽啫,呢2晚臨瞓再補奶粉,點知1個鐘後就喊喇。再氹佢就瞓番,點知又係1個鐘左右又喊過,搞到3點先瞓,點知6點幾就醒咗。

有冇媽咪都有呢個情況呀,我發現唔係因為人奶、肚風、未痾臭臭、太熱or太凍。但就係唔知點解會瞓得唔好囉?

男爵府

果陣我BB都係咁...之後聽個湊仔姨姨講...又好八婆地比左BB個生日D 香鋪既C父.....

結果當然係又要拜呢樣拜果樣啦....搞完一輪之後, 又真係好好多啵..

不過信唔信..就真係睇人喇~

複式洋房

係會係出牙仔呀? 阿b'吽'牙的時候都係咁

複式洋房

我bb都係甘呀. 由7-8個月開始就每晚都醒幾次, 不是肚我, 我都吾知係出牙係甘, 定係佢想有人注意佢?係米正常架?

複式洋房

回覆 # 的文章

我都係餵全識人奶架,我BB在6個月已經係咁,睡時成日醒,瞓唔長久,半個鐘就醒 ,用所有辦法都唔得,D人講比佢哭不要理佢,但BB哭左成粒鐘,第二日聲都沙埋,都係唔肯自己瞓,之後就成日扎醒,好似怕我地放底佢咁 ,我都想知有嘜辦法可以令佢瞓8個鐘唔扎醒

別墅

我個囡囡由5個多月到而家都係咁, 我係餵奶粉 ~
呢個星期仲厲害, 差唔多每一個鐘都喊吓, 或者突然叫吓, 趴住瞓!

筒中痛苦, 唉!

大宅

近呢幾日, 我個囡囡又係成日醒. 已經1點才上床, 2點半已經醒第一次, 再氹佢就瞓番, 之後就每小時一時, 至7點鐘起身, 真係唔知可以做什麼.
而且一天都唔夠十個鐘.

不過之前佢都係一晚醒2次, 3點同5點, 我已經當2次係正常.

大宅

我 check 過個 d website , 呢 d 叫 separation anxiety , 因為 bb 開始大過 , 佢既情緒同智力發展左 , 知道咩野叫分開同 lonely , 所以開始搵人 , 要 train 佢地醒左都以自己訓番著先得 , 如果唔係我地大人會冇好日子過 , 我都係努力 train 緊阿仔 , 希望成功啦

子爵府

咁點樣train呀?因為我晚上係餵人奶 (返工係人奶+奶粉), 我好清楚佢係夠飽, 但奶奶一直都堅持話餵人奶會好痴身+難湊, 但我冇理佢, 所以一直餵到9個月, 但呢排夜晚咁扭, 奶奶又成機數我餵人點唔好喇......

我同老公都想繼續比人奶呀!

複式洋房

我相信吾關餵人奶事, 若bb已經吃祝仔, 佢應該已經係飽, 同埋餵人奶不會好痴身+難湊, 我覺得我們要堅持繼續餵人奶, 努力呀!
希望bb現在係過度期, 遲些佢會訓得好d喇

大宅

原帖由 加菲 於 09-2-19 13:09 發表
咁點樣train呀?因為我晚上係餵人奶 (返工係人奶+奶粉), 我好清楚佢係夠飽, 但奶奶一直都堅持話餵人奶會好痴身+難湊, 但我冇理佢, 所以一直餵到9個月, 但呢排夜晚咁扭, 奶奶又成機數我餵人點唔好喇......

我同老公都 ...

我係在職媽媽 , 我個 b 係全人奶 b , 佢平日都一 d 都唔痴身 , 入院之前一 d 都唔難湊 , 係出院之後我地就左佢 , 令佢要人暗先訓 , 之前佢係自己係床仔訓 , 我地 try 緊 , 臨訓前陪佢係床仔玩一陣 , 到佢好眼訓開始扭先比佢啜啜訓 , 希望慢慢教番好佢既習慣啦 .. 所以你要堅持繼續餵呀 !!!

大宅

我個仔一直都係同我地瞓, 佢都係瞓1-2粒鍾就醒, 一晚請幾次, 不過佢依家好好多la, 一晚醒一次, 4-9個月呢段時間仲係咁醒幾次,依家一到9個月佢又瞓得冧咗d喎, 所以我地得到個結論係
1) bb出牙仔, 好辛苦
2)安全感唔夠,不過大下大下又冇樹喎(由其是發咗夢)
3)瞓冧咗時個奶咀跌,咁瞓到半夜咪要揾奶咀囉 (因為我地一比番個奶咀佢, 佢就瞓返)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

我個女到 7 個月半大又係咁半夜好多時都會無無端喊醒仲要喊到唔收聲嗰隻, 觀察過幾日我諗佢係出牙仔所以咁(因為見佢周圍搵野咬), 跟住每晚臨瞓前俾 infant pain reliever drop 佢飲, 之後到宜家一直都冇再半夜喊醒啦.
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

大宅

原帖由 usbaby 於 09-2-20 03:59 發表
我個女到 7 個月半大又係咁半夜好多時都會無無端喊醒仲要喊到唔收聲嗰隻, 觀察過幾日我諗佢係出牙仔所以咁(因為見佢周圍搵野咬), 跟住每晚臨瞓前俾 infant pain reliever drop 佢飲, 之後到宜家一直都冇再半夜喊醒啦 ...

infant pain reliever drop? 咩黎o假?

子爵府

啱, 人奶媽媽要堅持呀, 琴晚真係上天嘅恩賜, 阿女竟然一覺瞓天光呀. 琴晚佢臨瞓如常食奶 (左邊 + 右邊少少), 之後就瞓. 冇話攞夜奶, 所以可以推翻我奶奶嘅說法 (人奶唔夠飽 + 人奶b難湊 + 痴身), yeah!!!

希望真係過渡期啦, 我成日叫阿女要爭氣, 唔好比嫲嫲睇死食人奶嘅bb係點差!

複式洋房

yes, continue breastfeeding la!
oh, you may try to feed your bb by one breast and let her take more "hindmilk". she will sleep better then.

大宅

infant pain reliever drop?係咩

大宅

原來都有bb係甘夜訓我仔仔都係,但都係成月醒都唔知可以點?無哂乎
原帖由 steplim 於 09-2-18 17:21 發表
近呢幾日, 我個囡囡又係成日醒. 已經1點才上床, 2點半已經醒第一次, 再氹佢就瞓番, 之後就每小時一時, 至7點鐘起身, 真係唔知可以做什麼.
而且一天都唔夠十個鐘.

不過 ...

大宅

我bb就係要塭我,所以我都一步唔離得開整到我好辛苦,你講得無錯丫我地大人會無好曰子過
原帖由 wantan 於 09-2-18 17:31 發表
我 check 過個 d website , 呢 d 叫 separation anxiety , 因為 bb 開始大過 , 佢既情緒同智力發展左 , 知道咩野叫分開同 lonely , 所以開始搵人 , 要 train 佢地醒左都以自己訓番著先得 , 如果唔係我地大人會冇好日 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

wantan, cathy9168,

其實只係一枝止痛藥水, 係個女 6 個月大檢查時醫生叫我買定嚟看門口既, 宜家每晚臨瞓前餵個女食, 真係一覺瞓到第二朝 (冇安眠藥成份)

因為我住喺外國所以唔清楚香港有乜牌子係寫名 for infant 既止痛藥水, 問下註冊藥劑師或者叫醫生開穩陣 d, 每次只係好少份量所以好安全.
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

首頁

尾頁

跳至