跳至

首頁

尾頁

男爵府

我12月至一月會帶2歲去多倫多
我想問Quebec呢啲係咪太凍唔好帶佢去?
如果可以去,我又應該準備咩衣物呢?

我好猶豫呀⋯⋯上網又搵唔到資料,希望有加拿大媽媽可比啲意見我呀(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

iamsosad 發表於 17-10-19 07:32

我一月中也會帶未夠兩歲去多倫多。我也有擔心1月份的天氣對我女兒是否太凍。但想到在加拿大冬天室內都有暖氣,出外都會揸車。所以實際在室外既時間都唔會多。所以,我諗應該問題不大。
但我會買羽絨/雪褸,雪褲,雪靴/boots.
但由於室內有暖氣,所以著裡面既衫不用太厚,反而件䄛就要厚d可以在室外有足夠的保暖。
我不清楚Quebec 和多倫多冬天既溫度相差有幾多。1月的多倫多我估計約負幾度至負十幾度掛。

https://www.weather2travel.com/december/canada/quebec/

以上的link有說Qubece12月份的天氣狀況。

大宅

Quebec比多倫多一定凍些.因在多倫多東北,駕車也要7至8個鐘.預備多些保暖衣.應不止負十幾度(如在Quebec).

男爵府

ngan2017 發表於 17-10-19 08:41

我一月中也會帶未夠兩歲去多倫多。我也有擔心1月份的天氣 ...

我都睇緊啲雪靴雪褸比亞仔

你會喺邊度買?

男爵府

chmanpong 發表於 17-10-19 10:21
Quebec比多倫多一定凍些.因在多倫多東北,駕車也要7至8個鐘.預備多些保暖衣.應不止負十幾度(如在Quebec). ...

係呀,Quebec 係凍好多

十幾年前我去過,我記得有晚喺酒店睇到話零下18度....

所以好擔心係咪唔適合亞仔去

大宅

iamsosad 發表於 17-10-19 12:51
我都睇緊啲雪靴雪褸比亞仔

你會喺邊度買?

雪褸好多online shop都有. 我睇過Carter's , Target 呢兩間d款都唔錯,雪褸加雪褲都是2佰幾,3佰幾. 但最幣連運費就好貴.(運費要成2佰幾). 淘寶都有,不過d款無咁靚. 所有仲未買到.

至於雪靴要搵幼兒尺寸(1-2歲)都幾難搵. 淘寶反而比較多款.最後我在淘寶買左2對.好平(一對$90,一對$50). d款唔錯, 是唔知夠唔夠保暖?

我有諗過買UGG boot,但又覺得咁細個買太貴,好似好浪費因為好快唔啱著.另外又唔知UGG會否有咁細尺寸?

男爵府

ngan2017 發表於 17-10-19 13:20
雪褸好多online shop都有. 我睇過Carter's , Target 呢兩間d款都唔錯,雪褸加雪褲都是2佰幾,3佰幾. 但最幣 ...

Carter's 同target都可以deliver to HK嗎?

至於雪靴,我都有諗過UGG,但係咪應要買啲鞋面防水既鞋?因為我上網睇到啲人話落雪整濕對鞋既話,佢地對腳會好凍啊!

大宅

iamsosad 發表於 17-10-19 14:54
Carter's 同target都可以deliver to HK嗎?

至於雪靴,我都有諗過UGG,但係咪應要買啲鞋面防水既鞋?因為 ...
Carter's 同target 都可以送HK, 但運費好貴(同件貨差唔多), 所以唔多抵. 有人提議我用美國集運,但由於我唔熟悉美國集運,所以未check.

是吖!要有防水面既鞋.所以我買左兩對(一對是有防水面既鞋,另外一對既鞋面類似UGG既.因為我覺得到時除左向個backyard 度玩雪時要著對防水雪鞋外,其他時間去下mall或其他地方,著番對boot都可以了.(因為行得既路面都通常唔會有咩積雪,同埋向室外都唔會逗留得長)

男爵府

ngan2017 發表於 17-10-19 15:15
Carter's 同target 都可以送HK, 但運費好貴(同件貨差唔多), 所以唔多抵. 有人提議我用美國集運,但由於我唔 ...

介唔介意講你喺邊買防水面既雪鞋呀?

大宅

iamsosad 發表於 17-10-19 23:04
介唔介意講你喺邊買防水面既雪鞋呀?

當然唔介意,之前我都有講過兩對鞋是在淘寶買的。淘寶既價錢真的好平,d款又唔差。
防水鞋我買左以下呢款(click入條link度就會見到)
http://e22a.com/h.HAlDTv

男爵府

ngan2017 發表於 17-10-19 23:51
當然唔介意,之前我都有講過兩對鞋是在淘寶買的。淘寶既價錢真的好平,d款又唔差。
防水鞋我買左以下呢款 ...

嘩!好似幾好喎!!!百幾蚊又平!入面又有層毛!

UGG就貴啲,小朋友size都幾百蚊。

我表姐係加拿大回流,佢建議我可以去chicco買羽絨。

你話carter's同target運費貴,你有否諗過訂左後送去你加拿大親友屋企(你係咪探親?),接你地機時叫佢攞埋黎機場,咁咪慳左運費囉?

同埋下月thanksgiving 應該會有sale呀!

大宅

iamsosad 發表於 17-10-21 00:39
嘩!好似幾好喎!!!百幾蚊又平!入面又有層毛!

UGG就貴啲,小朋友size都幾百蚊。

請問你在那裡可以找到UGG兒童boots既資料?因為上網我找不到資料!

Chicco有賣䄛的嗎?我都無留意添。我仲以為Chicco只有嬰兒用品。等我check下先,謝謝!

我不是去探親,而是去探路。因為我們一家打算明年7月回流多倫多。所以一月回去睇樓同睇下其他各樣野咁。我在那邊沒有親戚只有朋友。而且那天到達多倫多既時間是晚上10點多,由於太夜所以唔想麻煩朋友,會call白牌車接。所以,d禦寒衣物一定要在香港準備好!

別墅

ngan2017 發表於 17-10-21 15:10
請問你在那裡可以找到UGG兒童boots既資料?因為上網我找不到資料!

Chicco有賣䄛的嗎?我都無留意添。我 ...

不建議小朋友著uggs當雪靴,因不防水,鞋底不防滑,同埋好易會被鹽染到一撻撻。

大宅

flogum 發表於 17-10-23 10:42
不建議小朋友著uggs當雪靴,因不防水,鞋底不防滑,同埋好易會被鹽染到一撻撻。
...
謝謝你的意見. 其實我沒打算用uggs當雪靴(諗住是一般出入carpark到mall 或driveway 到入屋),只是我在淘寶上買的boots真的好平,令我有d擔心對boots夠唔夠保暖? 諗緊uggs boots 保暖是否有保証d ? 但如果你說UGG鞋底不防滑的話,我就不考慮了.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

iamsosad 發表於 17-10-19 07:32

我朋友住Quebec, 唔知係咪住宅區同城巿係好唔同, 好似兩個世界咁. quebue city 好似好少見厚厚積雪咁?! 而我朋友屋企d 積雪有成個人咁高. 今年年頭有雪暴, 幾日落雪落到癲左咁. 你去youtube search 下片, 落一晚雪就可以埋左架私家車.

氣溫同體感溫度會唔同, 有風冇風會差好遠, 有風時可以低十幾度.

朋友d 細路戴厚冷帽 (冚到遮到耳仔), 身著厚既防水蛤乸衣衫, 防水雪靴, 厚手套, 我見住北歐既網友仔女都係著厚烚乸衣. 佢地冬天一出街就走去玩好耐雪, 去室外照行街. 如果只係響巿中心行, 分開著而雪樓雪褲好d, 入室內易除衫.

去落雪地方唔好著ugg 果種鞋. 我有對類似ugg 既短雪靴, 踩新積雪最好, 乾淨又唔跣腳, 不過對鞋濕左就會凍. 到停雪果陣, 地下唔係有冰就係好濕 (d 地面d 雪水係灰黑色!) , 咁對鞋唔係跣腳就係鞋面會污糟 . UGG 本身只係室內著既毛毛鞋...要出去都係著防水雪靴好d, 好著又清潔容易. 另外著短雪靴好d, 我有對長雪靴, 出街著夠晒暖笠笠, 但一入室內就焗到好似俾荊棘箍住對腳咁辛苦, 差d 未熱暈.

首頁

尾頁

跳至