自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主

努力努力

大宅

回覆樓主:

其實我唔認識樓主, 唔清楚實況, 所以唔評論你個case.

不過想分享下另一個故事:
n年前, 我姑奶又係離婚變單親, 又係要獨力照顧兩個女, 又係搬番去女家 ( 即我 6299家) 住。 當時我姑奶又係埋怨我6299 唔體諒佢, 唔滿意兩老。

其實我6299 已勞碌左上半生, 辛苦養大自己幾個子女。 那時開始過着退休生活, 每朝晨運飲茶, 約朋友行山shopping, 瞓下晏覺, 晚飯唔想煮又可出去食, 生活寫意。

但為左照顧姑奶三母女, 犧牲了時間, 精神, 生活及金錢, 佢都都付出左好多, 其實真係冇義務要咁做。

所以, 有時都要體諒下父母, 冇野係必然的

伯爵府

馬爾泰若㬢 發表於 17-10-21 09:20
其實你及媽媽大家都辛苦,媽媽要照顧兩個,可能忟憎咗d,希望你哋可以互相體諒。
...

我好感激我有屋企人幫我,我知呢啲唔係老馮一定要幫,所以有時我睇唔過眼嘅嘢我都無點出聲,只係覺得唔使一開口就咁講,我個心都會好唔舒服,我份工要對客,今日諗諗下都想喊。

公爵府

sueyee 發表於 17-10-21 08:37
我係一個單親媽媽,2個小朋友都返學,有家人幫下手。尋日我遲收工,我媽就打俾我問我係邊,我就話岩岩收工 ...

請個工人啦,起碼大家都無咁攰

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

加油

侯爵府

畀面勳章

我係一個單親媽媽,2個小朋友都返學,有家人幫下手。尋日我遲收工,我媽就打俾我問我係邊,我就話岩岩收工 ...

大家忍讓下,你媽媽湊住小朋友可能都好忟。不要嬲!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
Nice to meet you!

伯爵府

好明白妳, 因為我都試過, 妳要忍呀, 唔好同媽咪嘈, 同朋友呻下啦, 唔好屈住

相信妳過幾年回想返會好感激佢哋

加油呀

大宅

回覆樓主

你好叻叻,EQ好高,加油呀!

子爵府

回覆樓主

你辛苦,媽媽年紀大了也辛苦,彼此體諒吧

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

樓主加油
感覺樓主好似無乜時間休息

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主加油!

子爵府

BK Milk勳章

樓主加油

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主

加油

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

加油

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

樓主加油

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

加油

男爵府

回覆樓主

樓主,一個單親媽媽,既要番工,放工仲要照顧兩個細嘅,睇見都知你好勞累。
除咗寄予同情之外,仲想替你打氣,捱過咗呢段期間,佢地大個咗,你就知道咁辛苦,都係值得㗎
樓主,祝福你身體健康,一家和睦!

珍珠宮

15週年勳章

我朋友係我女讀幼稚園識的, 佢果時因老公家暴而離婚, 佢本身澳門人,隻身嫁來香港,離婚後日子真不好過,
無親人在身邊,有時見佢無人幫,又要返工, 一個女人仔真的好辛苦, 有時我會幫佢睇住個女(其實都係同我女玩),等佢出去
玩下抖下, 後來個女中學時, 佢再嫁, 個老公同個女都好鍚佢

難捱日子終會過的, jm 努力

珍珠宮

有時候媽媽把口係咁,其實個心也著緊你們,不過樓主已好好了,冇同媽媽嘈,可能媽媽日頭照顧小朋友也辛苦,何況她也可能更年期,大家包容下,你爸爸也好錫你

首頁

尾頁

跳至