自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

ktdanielli 發表於 17-10-22 16:18

官校都可以轉直資,香港首間。

可信性程度好低。

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

英皇之前都話想轉直資,但舊生出黎反對。

男爵府

anna59 發表於 17-10-22 16:14
樓主仔女讀福建?

不是

男爵府

官校可轉直資?

男爵府

uncle13 發表於 17-10-22 15:39
早陣子,該校校長曾想過轉直資,但受到很多人的反對,始終該校是位於公屋區,變了直資便會令窮學生失去讀平 ...

國際並非易入喎!

大宅

uncle13 發表於 17-10-22 18:25

你消息根係睇生果日報得返來。

大宅

回覆樓主:

如果我冇記錯,讀直資學校之前,應該簽了份中途不可轉讀官校和津貼中學的協議書。

侯爵府

uncle13 發表於 17-10-22 18:25

果d唔同,津校轉直資唔出奇,但官立嘅就真係未聽過
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

TTJTMaMa 發表於 17-10-22 18:29
國際並非易入喎!

國際學校高年班有部份學生出國讀書,有心轉有很多選擇。
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我仔讀緊...校風冇乜...
B1英文...

不過行政好垃圾...

F1果年...有CAMP..係11月中既星期五,六...去的...
校曆一早寫左...但係遲遲冇通告...唔知去邊同要準備乜...
我重一度以為個CAMP係選人去...
結果...係11月中要去CAMP果個星期一...先有通告...
N咁多野要準備....
仔要返學...日日6點先回家...邊有時間準備...
結果乜都係我幫佢準備...

講真...CAMP又唔係第一次去..
仔小學都識自己準備好晒D野..
反而中學要我執...

跟住12月有學校旅行...依張通告就早一個月出...
又唔駛交錢...連飯盒都唔駛準備...
就早一個月前出通告...
要交錢..要準備過夜用品的...
就早3日出通告

學校收費...學期一開始就有簿費,油印費果D..
學期尾.話因為重有QUOTE收錢...所以收多次...

但係..簿費收完...中文科同英文科又有簿費要收...
油印費重過份..同學冇返..冇左張工作紙...
老師唔會補工作紙比同學...
而係叫同學問人影印....
真係想問...每個學年收過百油印費係印乜

水陸運會....10月水運會得獎...
冇得即日上台領獎..係N個月後學校禮堂領...
11定12月陸運會...一樣係咁..明明有頒獎時間...
但係只係FOR社果D大獎..個人獎要等N個月後學校禮堂頒...
咁都算...個獎重要求其都暈...
得年份..連乜比賽都冇寫...
講真...我仔由小學到中學有N個獎牌..
小學果D好清楚..年份,比賽項目,第幾名...
中學果D..得年份...個牌D公仔只係比你分到係水運定陸運...
但係水陸都有N咁多項比賽..
我仔每年拎回家..佢都講唔出邊個牌打邊個牌啦
覺得拎D牌返黎已經冇乜紀念價值...
重要隔幾個月先有..仔真係有獎都唔記得...

以前小學好開心..比賽完..領獎影相..
中學比賽完...呆坐等散場...
N個月後先有獎拎...連自己邊個項工得獎都唔係好記得啦

重有好多好多...真係睇通告都谷氣的事....

不過...我仔返學係HAPPY既...
佢JOIN左好多活動..乜都岩玩...

男爵府

月希 發表於 17-10-23 21:02
B1英文...

咁行政真係有d問題喎。 N年前陸運會水運會即時頒獎架喎,獎項全部有名架。 係唔係只係一年係咁樣?

珊瑚宮

uncle13 發表於 17-10-23 21:51
咁行政真係有d問題喎。 N年前陸運會水運會即時頒獎架喎,獎項全部有名架。 係唔係只係一年係咁樣?
...

我仔今年中三...中一,二都係咁囉...

第一年開開心心咁去比賽..
返黎話...有幾個獎丫..有幾個金..一個銀一個銅..
但係只係知會有..未頒...

隔左好耐..上網睇..得奬LIST係我仔真係有幾個獎牌...
到獎牌到手真係幾個月後既事囉...

重有丫..水陸運同活動既相..少到死....幾十個比賽..
加埋每個比賽都冇一張相囉...

我仔中一SUMMER果個叫乜丫??實習班??8月返一個星期果個...
D相...完全LOAD唔到出黎的..豆丁咁細張...
DL唔到既...放出黎做乜

今年佢水運都癈時JOIN啦..

重有丫..佢個校曆同時間表..D字又係細到死..空格就大一大...
D字個FRONT細到真係放係枱面都唔係好睇到...

校曆既活動同假期又唔明確...係第三年啦...
我都唔SURE到底邊D活動要返學..邊D唔駛...

重有丫...日文班...
有活動放1點...日文班4點照上...
無啦啦3個鐘.我仔唔知做乜好...
重要有活動唔比留係學校..

又試過由4點等到5點..唔見阿SIR..
咪走囉...點知原來阿SIR 5.15到(有同學留校打波,所以有上堂...上到6點)

我叫仔問..阿SIR遲左一個鐘..佢唔補番晒2小時堂...係咪都要補番一個鐘呢?
結果冇...

之前中一中二都有出通告邊幾日要上日文..
今年中三..連通告都冇埋...
之前中一中二已經有好幾堂..學校放早..都要上..
今年唔知..問阿仔..佢又心散..唔上心...
早放就早放..唔諗有冇日文班..照走

男爵府

月希 發表於 17-10-23 22:25
我仔今年中三...中一,二都係咁囉...

第一年開開心心咁去比賽..

真係可能啱啱調左個做得唔好的書記過黎做,你知啦,官校d老師和職員好多時幾年就調一調。 如你所言屬實,應該學校收到超多投訴,校長要正視問題。 以我所知,該校學生成績唔錯,暫時係官塘仲係一線中學。

男爵府

lovececing 發表於 17-10-23 20:37
果d唔同,津校轉直資唔出奇,但官立嘅就真係未聽過

英皇係官校喎。

珊瑚宮

uncle13 發表於 17-10-23 23:32
真係可能啱啱調左個做得唔好的書記過黎做,你知啦,官校d老師和職員好多時幾年就調一調。 如你所言屬實, ...

如果佢唔係B1英中,我諗我安排仔仔走左好耐啦

大宅

月希 發表於 17-10-23 21:02
B1英文...

我讀嗰陣水運會同陸運會係即日頒獎的,同埋我記得無話收油印費,不過我諗有份教我嘅老師已經走得7788

首頁

尾頁

跳至