跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

請問亞B要幾大先知佢係米扁平足呀?我發覺亞仔對腳好似係呀!係米天生架? 另外,你地亞B企o既時候係米多數都成個腳掌平放o係地架?我亞仔好多時都係用前面個截企,有時用腳指頭企添呀!唔知係米坐學行車o既關係呢?

複式洋房

原帖由 colettecyk 於 09-2-19 00:32 發表
請問亞B要幾大先知佢係米扁平足呀?我發覺亞仔對腳好似係呀!係米天生架? 另外,你地亞B企o既時候係米多數都成個腳掌平放o係地架?我亞仔好多時都係用前面個截企,有時用腳指頭企添呀!唔知係米坐學行車o既關係呢? ...

去Dr.Kong店, 佢會話哩D係假扁平足, 係脂肪, 要到5/6歲先肯定到, 不過都有遺傳, 如果真係有, 有時用腳尖來行路可以改善足弓位.

大宅

小虫未坐過學行車, 但係你扶佢或佢自已扶住企, 都係習慣性用前腳掌部份. 所以都唔係好夠力, 彈下彈下咁. 我地已經成日教佢用腳踭...

上次6個月去健康院, 姑娘仲問我係咪俾學行車佢坐tim! 我實在都唔知點解會咁...

別墅

好媽媽勳章

係呀!小虫冇坐學行車都係咁架?我諗應該好似我d朋友講咁,有好多小朋友初初都係咁,大d唔會喎!我亞仔用腳指頭行都好用力架,所以攪到d腳甲斷到一岩一忽囉!

原帖由 小虫媽媽 於 09-2-19 13:41 發表
小虫未坐過學行車, 但係你扶佢或佢自已扶住企, 都係習慣性用前腳掌部份. 所以都唔係好夠力, 彈下彈下咁. 我地已經成日教佢用腳踭...

上次6個月去健康院, 姑娘仲問我係咪俾學行車佢坐tim! 我實在都唔知點解會咁...:q ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁細個睇吾度佢隻腳是否患有扁平足, D姑娘或醫生會話可能是脂肪, 所以你有懷疑, BB大一點可去健康院檢查下。我大仔3.5YRS時姑娘(幼稚園時的身體檢查)証實佢有扁平足, 錦我就去健康院叫E生寫紙去醫院排期見醫生。 之於Dr. Kong d sales姐姐我覺得佢地吾掂架, 皆因醫生已証實佢有扁平足啦, 我記得有一次帶呀仔去佢部機檢查, 個時呀仔有5, sales姐姐竟然話呢d是脂肪, 要等6歲先可以check
原帖由 colettecyk 於 09-2-19 00:32 發表
請問亞B要幾大先知佢係米扁平足呀?我發覺亞仔對腳好似係呀!係米天生架? 另外,你地亞B企o既時候係米多數都成個腳掌平放o係地架?我亞仔好多時都係用前面個截企,有時用腳指頭企添呀!唔知係米坐學行車o既關係呢? ...

首頁

尾頁

跳至