自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

【 本 報 訊 】 著 名 的 金 妹 牌 肉 類 產 品 被 發 現 大 腸 菌 群 含 量 超 標 。 廣 州 市 消 委 會 日 前 檢 查 當 地 市 面 出 售 的 肉 類 製 品 , 發 現 「 金 妹 牌 脆 皮 蜜 糖 腸 」 含 大 腸 菌 群 超 標 三 倍 。 有 本 港 超 級 市 場 表 示 , 出 售 的 同 款 產 品 來 自 東 莞 , 相 信 與 內 地 產 品 的 來 源 不 同 , 會 作 出 跟 進 。

廣 州 市 消 委 會 抽 查
廣 州 市 消 委 會 日 前 抽 查 市 面 46 個 批 次 的 熟 肉 製 品 , 發 現 當 中 37 個 批 次 不 合 格 , 當 中 包 括 屬 四 洲 集 團 成 員 的 深 圳 八 佰 伴 中 浩 食 品 有 限 公 司 , 所 生 產 的 金 妹 牌 脆 皮 蜜 糖 腸 , 大 腸 菌 群 超 標 三 倍 , 但 並 沒 說 明 具 體 含 量 多 少 。
本 港 惠 康 超 級 市 場 發 言 人 表 示 , 該 超 市 有 出 售 金 妹 牌 脆 皮 蜜 糖 腸 , 來 源 地 是 東 莞 , 相 信 來 源 與 內 地 出 售 的 產 品 不 同 ; 正 與 供 應 商 聯 絡 , 索 取 進 一 步 資 料 及 指 引 。 百 佳 超 級 市 場 表 示 會 跟 進 事 件 。
食 物 安 全 中 心 發 言 人 表 示 , 會 與 內 地 有 關 當 局 了 解 詳 情 , 及 繼 續 留 意 情 況 。
傳 染 病 專 科 醫 生 勞 永 樂 表 示 , 大 腸 菌 群 包 括 大 腸 桿 菌 , 主 要 來 自 大 便 , 顯 示 上 述 食 品 製 造 過 程 不 潔 。 市 民 最 重 要 是 將 肉 類 徹 底 煮 熟 才 進 食 , 最 少 要 攝 氏 70 度 才 可 殺 死 大 腸 菌 群 。 近 期 不 少 市 民 會 打 邊 爐 時 , 會 進 食 香 腸 , 水 沸 後 煮 一 分 鐘 便 可 殺 掉 大 腸 菌 群 , 進 食 含 大 腸 菌 群 的 食 物 , 可 引 致 腸 胃 炎 。

大宅

雖然來源地唔同, 但都係大陸做, 都好 喎....

大宅

吓~我幾鐘意食蜜糖腸架喎,仲話認住個"Q口麥"就得喇

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

原帖由 白活 於 09-2-19 09:09 發表
吓~我幾鐘意食蜜糖腸架喎,仲話認住個"Q口麥"就得喇

大家咁話, 我食左金妹好多年

珍珠宮

牛年勳章 開心吸收勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

珍珠宮

吓, 間唔中都有買的喎. mouth:

珍珠宮

好媽媽勳章

我個女好鍾意食, 今朝重食左幾粒做早餐.....大陸製造真係

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

大6野
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

民房

唔係呀, 通常都係買佢多, 以後都係少食d...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唉, 我哋耐唔時買嚟煮通粉timmouth:

大宅

唔係呀..我打邊爐/BBQ一定會買佢架!
食左咁多年添...

男爵府

王國長老

王國長老

o下, 我仲成日買....雖然煮得好熟都好嘔心...
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我覺得唔知攞景定贈興,
脆皮蜜糖腸有大腸菌群

男爵府

醒目開學勳章

以前不嬲都唔食芝士腸..
上個星期心血來潮買左包金妹牌..
覺得越來越好食仲比左d個仔食添..
估佢唔到..又貴又食壞人..

男爵府

醒目開學勳章

咦..原來係honey個隻呀..
好彩想買呢隻但係賣晒者..
真係好彩..

複式洋房

我仲係買家庭裝.........

複式洋房

好彩keep單! 今日巳經退番比supermarket

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

首頁

尾頁

跳至