親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問問大家, 我都諗左幾日都諗唔掂...我既行程係名古屋 ~ 下呂 ~ 高山 ~ 白川鄉 , 想睇下應唔應買 JR + 巴士套票呢? 約hkd920/per , 因為我實際坐JR都係2次,唔知值唔值得買JR package? or 拆開買抵D呢?

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

吾駛計一睇就知吾會用北陸個pass 吾會搭超過¥14000,自己買飛搭仲抵。

wcpcelia    發表於 17-10-25 16:03
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

禁止訪問

別墅

Skima 發表於 17-10-25 10:55
網上可以查到車費, 加埋就是了, 有幾難 ?

名古屋 ~ 下呂 : JR 特急 Yen 4100, 慢車 2000~2200, 巴士 2800
E....又係喎....咁我應該可以分開買,唔駛買package啦,多謝你啦。。

別墅

hhmum 發表於 17-10-25 10:34
吾駛計一睇就知吾會用北陸個pass 吾會搭超過¥14000,自己買飛搭仲抵。
好的,知道, 謝謝你。。

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

樓主行程同我一樣!

想問大家,如果同行有5歳小朋友,搭JR 是否好過搭巴士由名古屋去下呂温泉?謝謝!

禁止訪問

大宅

Skima 發表於 17-10-31 21:45
其實我覺得冇乜分別

上車 / 落車 位置, JR 或巴士幾乎一樣, 所以上落地點不列入考慮.

謝謝回覆!

我應該會搭JR!

想問下,係聖誕節旺季,如果我淨係由高山搭巴士去白川鄉,是否需要事前預訂車票?還是現場買也可以?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

回覆 lovebabycomeon 的帖子

是在香港旅行社買<<高山、北陸地區周遊券>> 成人14,000日圓
詳情你search一下, 我用呢個pass同你行程一樣,要連續5天使用
名古屋JR>>高山 (BUS)>>白川鄉(BUS)>>高山 (住高山)
高山BUS>>金澤(住金澤)
金澤BUS(經高山轉JR) >>下呂(住下呂)
下呂JR>>名古屋(住名古屋)

◕順其自然啦~♥ ◕

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

lamwanchai 發表於 17-10-31 23:35
謝謝回覆!

我應該會搭JR!
必須要一個月前訂位, ONLINE, 當日去COUNTER出示PASS拿車票你排左時間表睇時間

◕順其自然啦~♥ ◕

禁止訪問

大宅

lovebabycomeon 發表於 17-10-25 09:21
想問問大家, 我都諗左幾日都諗唔掂...我既行程係名古屋 ~ 下呂 ~ 高山 ~ 白川鄉 , 想睇下應唔應買 JR + 巴 ...

有隻叫"飛驒路套票", 係JR + 巴士 3 days pass. 我12月去打算買呢個pass

伯爵府

虎到金來勳章

kekka 發表於 17-11-1 09:41
回覆 lovebabycomeon 的帖子

是在香港旅行社買 成人14,000日圓

你用昇龍道3日卷會吾會好D?下呂果程自費。
我的行程:
1.名古屋去岐阜,岐阜去下呂(宿下呂)
2.下呂去高山,跟住開始用昇龍道3日 卷,高山去白川鄉(宿白川鄉)
3.白川鄉去金澤
4.金澤去高山,高山返名古屋
咁樣計都吾過¥14000
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

翡翠宮

hhmum 發表於 17-11-1 11:00
我的行程:
我行程超過3天(4天), 所以唔岩用3日PASS
◕順其自然啦~♥ ◕

翡翠宮

hhmum 發表於 17-11-1 11:00
我的行程:
大家行程不同我行程是
名古屋坐JR特急JPY5510 (車程2小時13分)
來回高山白川鄉巴士(予約制) JPY4420
來回高山金澤巴士(予約制) JPY6070
高山去下呂JR 特急(45分鐘) JPY1620
下呂去名古屋JR特急 (1小時44分鐘) JPY4100

◕順其自然啦~♥ ◕

大宅

jaz618 發表於 17-11-1 10:13
有隻叫"飛驒路套票", 係JR + 巴士 3 days pass. 我12月去打算買呢個pass

請問幾錢?

大宅

Skima 發表於 17-11-1 09:59
https://www.nouhibus.co.jp/highwaybus/toyama/

聖誕節只是香港人旺季, 同日本人無關係.

明白,thanks!

大宅

lamwanchai 發表於 17-11-1 13:03
請問幾錢?
名古屋出發 12140yen/1人, 18310yen/2人不過注意,我上網睇用呢張pass冇得預約濃飛巴士,只可搭非預約制班次

http://railway.jr-central.co.jp/tickets/hida/

大宅

Skima 發表於 17-10-25 10:55
網上可以查到車費, 加埋就是了, 有幾難 ?

名古屋 ~ 下呂 : JR 特急 Yen 4100, 慢車 2000~2200, 巴士 2800
買3日劵會唔會抵D??

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

想問下大家,名古屋去高山,我見可以搭JR,又可以搭巴士,邊樣方便?

首頁

尾頁

跳至