在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

我朋友F 響公司剛到職做地盤行政文員一個月,負責處理工傷問題,F想知道當地盤工人有傷亡意外,公司又提供唔到傷者公司僱僱合約/MPF供款成員證明或出糧證明雙方屬僱傭關係,保險公司係咪可以唔受埋要僱主全部食晒呢?

情況⑴ 吊船地盤工人,他5年嚟一直都有響地盤開工,因唔肯給前妻女膳養費所以申報破產取綜援渡日,工人怕被政苦查到他作假,要求公司每月開公司現金支票及唔供mpf(但工人又唔肯做自僱人仕)

情況⑵ 地盤釘板工人為咗可申領綜援及公屋,他多年嚟係有返放工,而工人怕被政苦查到他作假,要求公司每月開公司現金支票及唔供mpf(但工人又唔肯做自僱人仕) !

⑶ 你地覺得站在 F 在公司的角色,係咪應該儘早離開「撞正專包庇犯法地盤工人的老闆」公司呢?

男爵府

回覆 貓貓6299 的帖子

犯法,potential fraud offence. 公司知情下做negligence 事情

男爵府

畀面勳章

readymama 發表於 17-10-25 21:11

犯法,potential fraud offence. 公司知情下做negligence 事情

我正跟朋友F 爭論,情況⑴及⑵ 地盤工人除了犯了瞞騙政苦收取利益,更甚者,F 僱主隨時被人封鋪拉人。

但F 硬係唔聽唔信,F 話係兩個老細吩咐,不要厚多士,咁换著你係F ,你會直接Quit 咗份工算嗎?

男爵府

請你老細google 下案例。而家d 老細以為有事最多未罰錢,佢地以為3,4 年無人查就無事,監管機構係等你個雪球滾到10 年,由公司請一個咁既人到請左成千先離罰,咁個筆罰款先夠大,新聞先夠阻嚇。

話你知而家銀行,證券行,財務對現金支票好敏感,你又無業,又有定期支票存入,會當洗黑錢去報警,呢d 報警叫JFIU,你google 下JFIU, 一個月每間金融機關都成千上萬報可疑交易,現金支票又有你公司名,一報就連你公司一齊報埋。定罪後罰錢事少,案底事大,所有呢d 細case 大case 都會係反洗錢system 如World Check, Factiva 揾到你公司連所有股東,director 都有埋record, 要開銀行account, 揾工,都即被謝絕。最慘呢個record 係全球都share. 所以你是知情人,最怕你老細連你拉埋洛水,話自己唔識全部同事處理,或叫過同事做但佢無負責,咁你賴野。

協助老友騙社署綜援金陳記燒鵝判刑

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20071127/10466890

男爵府

畀面勳章

readymama 發表於 17-10-26 07:22

請你老細google 下案例。而家d 老細以為有事最多未罰錢,佢地以為3,4 年無人查就無 ...

謝謝JM 你詳細講解令我地長智識:

A)仲有乜唔係去銀行無劃線現金支票,持票人取錢時拿埋身份證拎到錢就過骨架啦咩?

B)咁萬一地盤工人有工傷時,係咪一定要出示MPF 成員供款證明至可以向保險公司報工傷賠償架? 否則就要公司自己食晒?

C) 咁JM 你覺得呢類(好心幫伙計) 的公司,係咪身為行政會計部同事都係早走早著算!

男爵府

會呀,唔係做埋一個吾該間公司被人查封,連糧都無,又要擔驚受怕,最慘呢d case 有追索期,7 年後被人起番連你朋友都賴野

翡翠宮

好多公司都有呢D情況
我所知既菜市場批發, 清潔外發員工, 私人既細公司
可能人工係一萬; 雙方deal, 比9K, 5K出票, 4K當 petty cash 出現金, 間唔中比單, 老細簽名就算, 是是但但.

犯法就一定; 不過都係有人繼續做緊.

走唔走, 老實就睇當事人等唔等錢開飯; 唔等就走, 等就一路搵一路走.

大宅

貓貓6299 發表於 17-10-26 07:57

謝謝JM 你詳細講解令我地長智識:

保險報工傷賠償同MPF 成員供款證明係2 回事

員工保險, 是公司每一年自已呈文文件上保險公司,公司 幫aaa, bbb, ccc (員工保障) 買, 或者公司有買第三者意外保險 (就無指名)/

MPF 成員供款證明 是因為政府立了法要公司為員工供mpf

所以2者是無特別關連。 保險賠唔賠唔一定要 公司取MPF 成員供款證明。

亦不清楚公司係買邊份保險,
地盤公司買的保險類別理應會比其他公司多 及條約有限制,
所以答唔到您。
但一定唔係從員工保險。

男爵府

畀面勳章

mini1204 發表於 17-10-26 11:06
好多公司都有呢D情況
我所知既菜市場批發, 清潔外發員工, 私人既細公司
可能人工係一萬; 雙方deal, 比9K, 5 ...

mini:講開又講,剛才朋友F 又跟我傾,F 話試過好幾次見工職位是跟單文員,當時被問前工離職原因時,F 說因要申請公屋,兩公婆當年每月收入超原要求的總額萬四元,所以F就直接Quit 咗份工等半年讓房署重審時可過關可上樓;
但F 被見工新僱主主動問F ,點解不試跟前老細雙方deal, 本身係做全職補習月入兩萬,可開聲跟老細幫佢將佢過去5年每月糧單由全職改做時薪補習,咁就每月入息只有2仟元,咁就可以過關俾房署囉!
@@ 咁F 就質疑嗰位新僱主咁樣問的動機何在?
係咪想藉著這問題「開聲要求前僱主幫佢做假糧單」嚟考F 識唔識精叻對客人,定係想考F 會否誠信對公司呢?

男爵府

claim保險係要有mpf證明, 之前公司買勞保, agent係有提醒呢樣嘢! 佢話mpf係最好既證明你係公司員工同出幾錢糧!

翡翠宮

貓貓6299 發表於 17-10-26 13:31

mini:講開又講,剛才朋友F 又跟我傾,F 話試過好幾次見工 ...

好難講, 唔知位老闆既性格背景, 可能佢真心覺得可行, 亦可能係試探. 最穩陣係覆佢: 我無諗到咁複雜. 比較中性既答案

男爵府

畀面勳章

mini1204 發表於 17-10-26 14:52
好難講, 唔知位老闆既性格背景, 可能佢真心覺得可行, 亦可能係試探. 最穩陣係覆佢: 我無諗到咁複雜. 比 ...

mini :
即係F 應該點樣中性D 的答案覆見工新僱主比較好,聽F 說話因為唔想做犯法違背良心呃公屋資格,所以當時決定Quit 咗份工咋!

因為F 都開始猶疑好唔好離職呢份地盤行政文員了

男爵府

畀面勳章

leungsyhk 發表於 17-10-26 14:24
claim保險係要有mpf證明, 之前公司買勞保, agent係有提醒呢樣嘢! 佢話mpf係最好既證明你係公司員工同出幾 ...

係呀,因為我都曾經聽某保險公司曾經講過係按員工收入嚟審批賠償金額的!

咦,咁講法,地盤工人若果堅持要出現金糧及唔供MPF ,工人萬一有傷亡就僱主要食晒又或者伙計甘心放棄索償吧,Righr?

翡翠宮

貓貓6299 發表於 17-10-26 16:35

mini :

我會避免牽涉太私人既原因
可吾可以話工作性質吾太適合?
總之圍繞工作好D

大宅

貓貓6299 發表於 17-10-26 16:44
係呀,因為我都曾經聽某保險公司曾經講過係按員工收入嚟審批賠償金額的!

咦,咁講法,地盤工人若果堅持 ...

claim工傷保險賠償,要用出糧記錄同mpf供款去證明人工,一般出現金票嘅工人都會放棄工傷賠償

男爵府

畀面勳章

邪惡小天使 發表於 17-11-25 15:10
claim工傷保險賠償,要用出糧記錄同mpf供款去證明人工,一般出現金票嘅工人都會放棄工傷賠償
...

咁講法,普通擦損,扭傷就冇大問題囉,touchwood工人 跌瓜咗邊個同情??

大宅

貓貓6299 發表於 17-11-25 16:47
咁講法,普通擦損,扭傷就冇大問題囉,touchwood工人 跌瓜咗邊個同情??
...

其實出得現金票,公司就要預左有事上嚟要自己賠

男爵府

畀面勳章

邪惡小天使 發表於 17-11-25 17:00
其實出得現金票,公司就要預左有事上嚟要自己賠

講開
朋友F 印像中:有個地盤科文響國内有小三兼有埋B仔,香港太太知道就喊離婚,科文為避開唔想俾ex膳養費,就說自己正破產冇工開,實質就叫老細每月出現金不用供mpf,終有次科文響吊船從18樓跌落去2樓平台昏迷,老細講(實際真係有埋文件簽咗做證明) 這個科文屬自僱人士,個科文就唯有自己包晒醫療支出及失業冇收入時俾小三的支出囉

首頁

尾頁

跳至