跳至

首頁

尾頁

大宅

星期二去聽左雪印既「坐月錦囊」, 有個註冊護士同埋陪月解答左好多問題, 以下有d重點可以同各位媽咪share一下:

*一定要記住十二朝先開始進補*

如果媽咪有濕疹, 千祈唔可以食雞!要食全豬宴, 更加唔可以用薑水沖涼, 因為會刺激濕疹令到你更加嚴重。要防止入風, 可以煲以下水代替薑水:
荊介一兩, 防風一兩 - 將呢兩樣入落魚袋煲水沖涼。

如果開刀生, 可以飲以下湯水 (記得十二朝後先飲)
石松魚 (石崇魚) - 10兩以上 (先煎一下先煲)
淮山8錢
茯神5錢
蓮子5錢
海玉竹5錢
制茨實5錢
陳皮1角
廋肉6兩
蜜棗2粒
以上材料十碗水煲埋兩碗水就飲得。

開刀千祈唔好咁快食燕窩, 雪蛤膏; 因為會出肉芽.
開刀唔可以食薑飯, 太行氣活血, 有機會流好多血; 可以食普通蒸餸, 金針雲耳/元貝蒸雞等等…

餵人奶
平時可以煲豬手/豬腳, 無花果, 百合, 蓮子湯飲; 幫助上奶;

餵人奶可以食補品, 但最好先餵左bb飲奶, 之後先食補品; 餵奶同食補品最少相隔個半鐘。

餵人奶千祈唔可以食:
1. 豆豉
2. 豬潤水
3. 乳鴿
4. 西藥 (真係要食藥醫生開, for餵人奶媽媽既藥)

點知bb食得夠唔夠人奶?初生bb一日最少有一次小便, 己經叫做ok, 夠營養; 要多d人奶唔在於媽咪食乜, 而係要bb密d埋身吸吮, 刺激奶汁分泌。

雖然都好散亂, 但都希望幫到各位媽咪!

別墅

唔該晒jessica!!

民房

好詳盡 ! Thanks

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

原帖由 李露媚 於 09-2-19 15:54 發表
星期二去聽左雪印既「坐月錦囊」, 有個註冊護士同埋陪月解答左好多問題, 以下有d重點可以同各位媽咪share一下:

如果媽咪有濕疹, 千祈唔可以食雞!要食全豬宴, 更加唔可以用薑水沖涼, 因 ...

餵人奶可以食豆豉架
但唔可以食"淡豆豉"
豆豉係平時一粒粒黑色果d
淡豆豉係藥材鋪買果d
兩樣野黎架~

別墅

好詳盡呀,thanks

別墅

請問咁開刀生既幾時先食得燕窩呢? 唔食得燕窩咁係咪連花膠都唔好食住呀?

原帖由 李露媚 於 09-2-19 15:54 發表

如果媽咪有濕疹, 千祈唔可以食雞!要食全豬宴, 更加唔可以用薑水沖涼, 因 ...

大宅

醒目開學勳章

Thanks, it's really useful.

複式洋房

thanks~~~

大宅

好媽媽勳章

唔該哂!! 有濕疹既媽咪唔食得雞架~~有學多樣野~

大宅

nice info. thanks!

別墅

very useful information, THANK YOU!!

複式洋房

餵人奶既媽咪要注意:
1. 食得太鹹會容易回奶,會令媽咪水腫難消。
2. 食雞酒,最好安排在餵完BB後才進食,但亦須要留意BB的反應,如面紅紅、面出粒粒、大便有沒有困難等,則須相隔三至四小時後才再餵哺。

首頁

尾頁

跳至