嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

我仔仔都有濕疹有無mami 知道如果食森永或明治奶粉可減少濕疹出現.急救!!!

原帖由 soeries 於 09-2-21 23:58 發表
在那裡買馬油? 有人話好, 我想知點好法?

複式洋房

我囡囡2歲,做過食物測試,是不可以食牛奶類製品,故不可以是奶粉,醫生介紹她食rice milk,以防敏感,不過rice milk營養價值較低....
有無家長是給rice milk子女吃的,可否分享一下????

大宅

請問你囡囡做的食物敏感測試是皮膚還是血液, 如果抽血會抽很多嗎? 幾大個可以做? 我都想幫亞仔做…….

原帖由 joe爸爸 於 09-2-23 11:44 發表
我囡囡2歲,做過食物測試,是不可以食牛奶類製品,故不可以是奶粉,醫生介紹她食rice milk,以防敏感,不過rice milk營養價值較低....
有無家長是給rice milk子女吃的,可否分享一下???? ...

別墅

睛靈勳章

原帖由 Naxos 於 09-2-22 14:58 發表
Welcome. 你係咪仲考慮緊轉唔轉豆奶? 你對B 幾大? 我昨天開始轉了, 希望過兩日可以有改善啦..

我對孖三個幾月大.已經轉左兩餐,仲有一餐未轉,另外孖仔食三餐人奶.希望遲d真係會有改善.

大宅

我無餵人奶, 星期六開始一次過轉晒. 不過唔知係咪豆奶好似"杰'd, 佢食少左. 昨天無ng ng. 現在觀察中.
原帖由 avisf 於 09-2-23 14:10 發表

我對孖三個幾月大.已經轉左兩餐,仲有一餐未轉,另外孖仔食三餐人奶.希望遲d真係會有改善.

複式洋房

回覆 # 的文章

是皮膚測試,但不知道幾大才可以做!!!

別墅

睛靈勳章

原帖由 Naxos 於 09-2-23 14:52 發表
我無餵人奶, 星期六開始一次過轉晒. 不過唔知係咪豆奶好似"杰'd, 佢食少左. 昨天無ng ng. 現在觀察中.

我估未必關豆奶稠事,可能係一下轉晒BB腸胃唔適應,醫生叫我兩日先轉一餐.

話時話,你用邊隻豆奶,我買惠氏,覺得好似好難溶晒D粉,有咩沖調技巧?

大宅

B 今日ng ng 左啦! 安樂晒! D ng ng 好似好番d. 之前係墨綠色, 好黏架. 依家變番黃色. 我買雅培, d 粉都係好難溶. 但我覺得擺一陣, 佢又會自己溶, 所以我要早15分鐘左右開定同開熱d, 擺得黎就差唔多啦. B塊面我仲未見到有好大改善, 不過會再觀察多幾日先.

原帖由 avisf 於 09-2-24 16:58 發表

我估未必關豆奶稠事,可能係一下轉晒BB腸胃唔適應,醫生叫我兩日先轉一餐.

話時話,你用邊隻豆奶,我買惠氏,覺得好似好難溶晒D粉,有咩沖調技巧?

大宅

avisf,

我尋晚返屋企見到亞B, 覺得佢塊面好似好左D, 好似開始退緊咁(希望唔係心理作用), 同埋我發現可能我之前奶粉落多左, 所以亞B ng 唔到. 現在情況又好似幾OK, 希望一日一日好啦. 你對B 有無好左?

首頁

尾頁

跳至