嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我響醫院時, 幫bb揀左飲雪印思敏兒, 出院後轉左飲日本雪印Pure (已買了一箱), 但有朋友仲以為bb飲緊思敏兒 ~ 所以送左兩罐比我, 其實兩隻牌子bb飲過都ok, 咁我應該點處理果兩罐 :

1. 暫時停飲Pure, 飲左果兩罐思敏兒先, 飲完再轉番Pure?
2. 間住間住咁飲, 即係飲幾餐Pure, 再飲一餐思敏兒, 直到飲晒果兩罐思敏兒, 就轉番剩飲Pure.
3. 唔好理果兩罐思敏兒, 送左比人算數.

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bb 1歲半前都唔建議比佢飲2只不同奶粉, 除非你係餵人奶, 補奶粉用.....因為一轉奶粉, bb 腸胃又要適應過

大宅

3... or 4... 平賣出去

珍珠宮

畀面勳章

千萬唔可以飲二隻奶粉(對bb腸胃唔好),送比人或者買比人

原帖由 冬甩 於 09-2-19 17:06 發表
我響醫院時, 幫bb揀左飲雪印思敏兒, 出院後轉左飲日本雪印Pure (已買了一箱), 但有朋友仲以為bb飲緊思敏兒 ~ 所以送左兩罐比我, 其實兩隻牌子bb飲過都ok, 咁我應該點處理果兩罐 :

1. 暫時停飲Pure, 飲左果兩罐思敏 ...

大宅

I've the same problem as you do and called 雪印 and was told 2 are basically the same except that 日本雪印are subject to 日本厚生省standard and
雪印思敏兒 are subject to 世衛WHO standard! But she didn't tell me how different are they but I personally prefer WHO standard and would suggest you finished off Pure first and then switched to 雪印思敏兒. If your baby is OK with that you can keep feeding otherwise you might sell or even consider donating the unopened cans to the food bank: http://foodbank.sjs.org.hk/HowToHelp/chi_fooddrive.htm

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實我都想知呀,我bb之前飲開明治,但而家轉左icreo,但d明治又未飲哂wo,但佢2隻都肯飲架

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實我囡囡出世到依家(9個月)都係飲2隻奶粉,頭3個月飲人奶,跟住開始飲雅培1號,但係加得太快啦太貴,轉左飲明治,因為雅培存貨未飲晒,所以,雅培&明治同時間飲。so far 到依家都無問題,大/小便都正常,仲日日有便便添。
不過,每個BB腸胃都唔同架。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

因為之前我同佢轉ICREO果時都係一餐明治一餐ICREO,飲左2WEEK,都無咩問題,但而家飲ICREO,飲到個人好忟憎,咁見重有明治淨,又同佢轉返明治,一餐ICREO,一餐明治...
頭先上日本樂天個網,見ICREO真係NO.1架,我BB飲得都OK,但唔知點解自從轉左之後,佢特別忟,成日發脾氣,而家都唔知係因為咩事

大宅

原帖由 bb女女 於 09-2-19 17:50 發表
千萬唔可以飲二隻奶粉(對bb腸胃唔好)

我都係咁聽人地講.

男爵府

但係我問過我家庭醫生話,如果bb接受到,其實冇所謂,佢肯食就ok~

男爵府

絕對同意。
仲要補充一句,每個bb的腸胃都唔同,有些bb可同時飲兩個牌子的奶粉,但又唔等如你個bb得,所以我覺得其他人好難比到客觀的意見。謝謝。

原帖由 faye723 於 09-2-21 00:21 發表
但係我問過我家庭醫生話,如果bb接受到,其實冇所謂,佢肯食就ok~

男爵府

大廚勳章

我twins由滿月開始就飲兩種奶粉..佢地腸胃冇出現不適..日日都有便便..我諗應該係每個bb腸胃唔同

首頁

尾頁

跳至