母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問想透過邊餵邊泵黎增加奶量, 駛唔駛每次都做? 大約幾耐會有效果? thanks.

男爵府

原帖由 treasurebaby 於 09-2-19 20:51 發表
請問想透過邊餵邊泵黎增加奶量, 駛唔駛每次都做? 大約幾耐會有效果? thanks.

我因乳線炎固提早邊餵邊泵, 日產量2x安. 己儲過百安. 好處係快, 我全日都會咁做. 半夜就雙泵, 然後埋身.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

別墅

原帖由 yoyoslam 於 09-2-19 20:54 發表

我因乳線炎固提早邊餵邊泵, 日產量2x安. 己儲過百安. 好處係快, 我全日都會咁做. 夜就雙泵, 然後埋身.

我今日邊餵邊泵, 都係得2安幾咋!要維持邊餵邊泵幾耐先有成效呢?你係指會用雙泵泵晒兩邊之後再埋身餵? 會唔會無奶俾小b食?我小b 聽日就滿月, 通常2個零鐘頭餵一次, 如果每次都邊餵邊泵, 會唔會唔夠奶俾佢呢?

別墅

增加奶量主要是多休息多食東西及每次都讓bb吸啜. 除非你要上班, 要儲起些奶, 否則可以不泵奶就不泵了, 我們不是一定要泵奶/儲奶的. 因為, 媽媽一邊餵奶一邊泵奶會辛苦的. 保重啊.

原帖由 treasurebaby 於 09-2-19 20:51 發表

My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

別墅

但我小b 兩個零鐘頭食一次, 食完又會扭計唔訓, 想休息都唔得. 而且我三個星期後就放完產假返工啦, 所以好希望依家開始增加奶量, 返工後都可以全人奶.

原帖由 TFMOM 於 09-2-19 22:52 發表
增加奶量主要是多休息多食東西及每次都讓bb吸啜. 除非你要上班, 要儲起些奶, 否則可以不泵奶就不泵了, 我們不是一定要泵奶/儲奶的. 因為, 媽媽一邊餵奶一邊泵奶會辛苦的. 保重啊.

...

別墅

已pm 你請教問題, 請覆.

原帖由 yoyoslam 於 09-2-19 20:54 發表

我因乳線炎固提早邊餵邊泵, 日產量2x安. 己儲過百安. 好處係快, 我全日都會咁做. 半夜就雙泵, 然後埋身.

大宅

I will recommend to pump once at night when you are feeding in the middle of the night, coz baby usually sleep longer, so you can have enough time to take rest as well.

You can then keep a bottle for emergency in case the supply is insufficient at the daytime.

If you can provide enough in the daytime, then you can keep it in the freezer instead.

I do that when baby is 1.5 months, it helps to increase the supply within 1 week. Now I keep more than 150 oz. Sometimes I will let my elder son drinks when he "discovers" there is milk in the fridge.

別墅

咁你淨係半夜邊餵邊泵一次而日頭就無咁做?咁都可以增加奶量?

原帖由 htidemama 於 09-2-22 01:49 發表
I will recommend to pump once at night when you are feeding in the middle of the night, coz baby usually sleep longer, so you can have enough time to take rest as well.

You can then keep a bottle fo ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊