自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

我都是單親媽媽, 當我決定好了同前夫分開..
我同自己講, 絕對不能說佢爸爸一句閒言。
都同自己父母講...如果我愛鍚小孩, 長大她一定會記得..所以唔好評論她的爸爸。
哩6年, 我都成功沒有一句負評...
小孩對佢爸爸....真的用心感受的
結果是小孩知道他雖然是爸爸, 但沒有時間分給她

小孩...有因為咁難過, 不過也証明了小孩知道我就是她的大樹。

我唔知道長大後會唔會因為反叛而同我反面, 最少我現在有的...他沒有

(前夫是有定期見小孩的, 但花既時間不多)

有一個朋友, 父母分開了...
而媽媽不停評價前夫...說三道四
所以朋友對爸爸印象好差, 人大了...好多怨言
有一次機會下, 爸爸同朋友深情對話...發現原來細個時媽媽阻止, 佢地見面, 又講左好多謊言....
令佢地父女之間誤解很深......
現在團圓了....那媽媽呢? 怨恨更深更大.....而朋友多謝媽媽只有養育之恩...關係就更疏離了....

因為咁我更加要做好自己....令自己小孩知道....
我是最愛佢的人...
唔可以扼殺左...佢對父母感情的空間

珍珠宮

回覆樓主

咁諗好啱呀,加油

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

但我相信不同年紀對不同處境都會有異。
當然要特別care年紀小的孩子,會影響成長。

公爵府

回覆樓主:

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

你好好,加油!
我朋友的前夫係失蹤,佢帶住好大怨氣去湊個仔。幸好過左幾年,開始明白。
宜家佢同個仔開心好多,明白條路唔易行,你已做得好好

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

回覆 Ashleycorina 的帖子

我真的想很多父母明白, 分開了...別把怨氣放在小朋友身上

小朋友自己有分析同感受....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

Reema 發表於 17-10-30 11:52
我都是單親媽媽, 當我決定好了同前夫分開..
我同自己講, 絕對不能說佢爸爸一句閒言。
都同自己父母講...如 ...
你已做得好好,加油

珍珠宮

回覆樓主:

睇完你留言,我忍唔住眼濕濕!

正向思維好重要,不單是對囡囡,對自己一樣!

毎人都有逆境嘅時間,點樣去克服,走出困境就睇每人嘅功力!

你教導囡囡正面思維,正正可以裝備佢大過咗抗逆嘅能力,我覺得呢個能力,比讀書成績叻更重要!

加油!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

無錯

伯爵府

scheong 發表於 17-10-30 14:13

睇完你留言,我忍唔住眼濕濕!
多謝你,

我都有試過幻想好多唔同情境, 而令到我小朋友捨棄我.
但有時....問自己做得好唔好...如果我盡力了...她捨棄我...我都問人無愧

大個選擇了, 同爸爸一齊住, 我都會是她最重要的一部份.

男爵府

回覆樓主:

正向思維係好,但如果好似有啲男人表明為左出面嘅女人,仔都可以唔要唔見,好難唔將個事實講出黎,最多唔會加salt加醋

子爵府

回覆樓主

啱咖,自小我父母離異,我跟咗爸爸,爸爸無講過媽媽半句不是,我每星期都有見媽媽,感情都好好。或許她不是好妻子,在我眼中卻是一位好媽媽。

侯爵府

你盡力了,值得尊重

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

如果前夫/妻對小朋友仲有愛, 有心維繫, 係唔應該因為自己原因而切斷。
但有D無情無義既, 最好一早俾小朋友知道, 以免痴心錯付, 有不切實際期望。
你若盛開, 蝴蝶便來!

伯爵府

超級特務 發表於 17-10-30 16:03
如果前夫/妻對小朋友仲有愛, 有心維繫, 係唔應該因為自己原因而切斷。
但有D無情無義既, 最好一早俾小朋友 ...
我唔知道...
但小朋友有小朋友自己幻想既父母, 佢唔好...唔需要任何人評論...佢地會自己知架

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆 Reema 的帖子

為母難....作為單親媽媽更難,加油

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

冇錯,由孩子自己去感受,判斷父親對佢嘅愛,當孩子傷心失意時,母親的安慰,扶持,為孩子引領方向,作大海中的舵,就足夠了。

子爵府

我都係單親媽,pm左你想請教d問題,點為止對小朋友好

伯爵府

充裕 發表於 17-10-30 16:59

我都係單親媽,pm左你想請教d問題,點為止對小朋友好
已回PM
無絕對既好...

不過如果個對方, 吸毒...打小朋友都俾佢見咩...

加油

首頁

尾頁

跳至