婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

平時日頭係我奶奶幫我湊bb, 咁我阿b而家六個月大, 咁大家都知咁細個都唔適宜飲橙汁, 會容易過敏, 點知我奶奶今日靜雞雞俾bb飲了, 仲要飲完都唔出聲, 到我夜晚洗奶咀時發現, 點解其一個咀會咁黃o既, 再嗅下, 咁大橙味...再同我c6講, 個c6仲要幫佢阿媽口, 話佢阿媽都係鍚佢姐,又叫我扮唔知, 咁而家我唔鍚阿b咩, 鍚都唔代表可以亂咁黎, 又唔check清楚邊d食得, 邊d唔食得先餵...遲d又唔知又會餵d咩俾佢食, 我個仔遲早俾佢玩死.

珍珠宮

直接同99佢講健康院醫生話唔可以食橙啦.

講開又講,我自己都對橙敏感, 食左個人好熱, 我唔知我BB時有無食橙,但我都相信BB太早食橙會過敏.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我覺得你要出聲同佢講!但係唔係一開聲就鬧佢,你借d意問係咪俾bb飲咗橙汁,跟住話醫生唔建議咁細個飲會敏感,講得嚴重d!老一輩唔會有食物敏感呢個概念,我諗佢都係覺得橙有益先俾bb飲,無心嘅~你99都好d呀,你知唔知我99喺我個女未有牙時餵佢食龍眼唔話我知,係囡囡原件痾返出嚟先俾我發現,佢仲要死撐話個b識食!!我62唔識咩叫"適量",起勢咁餵我個女食橙,結果肚痾咗兩日都見到橙肉粒!!我咪仲興~~

男爵府

.... 鍚唔係大"曬""假"

別墅

原帖由 KoyeBaby 於 09-2-20 11:29 發表
我覺得你要出聲同佢講!但係唔係一開聲就鬧佢,你借d意問係咪俾bb飲咗橙汁,跟住話醫生唔建議咁細個飲會敏感,講得嚴重d!老一輩唔會有食物敏感呢個概念,我諗佢都係覺得橙有益先俾bb飲,無心嘅~你99都好d呀,你知唔知我99喺 ...

真係好鬼激氣, 佢地成日覺得佢地老一套的方法係啱o既, 以為俾佢食就係好, 但害o左佢又唔知.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 chiurebecca 於 09-2-20 11:59 發表

真係好鬼激氣, 佢地成日覺得佢地老一套的方法係啱o既, 以為俾佢食就係好, 但害o左佢又唔知.

haha..係架, 唔止你99, 我媽咪都係咁, 之前我要比糊仔比食先, 粥仔唔食住, 佢就覺得粥仔好過糊仔, 靜雞雞煲仔比bb食@.@ 後尾我老豆露口風比我發現左, 我阿媽仲死撐好鬼搞笑, 不過都比我話左一餐..

大宅

在阿b六個月大時, 有日阿b肚瀉, 仲要疴水, 我話帶阿b睇醫生, 99阻止, 話bb仔疴多幾次正常, 我當然唔理佢(其實都唔bb仔剩食奶都肚疴)咁我同c6帶bb睇醫生, 睇完返去, 99問bb點, c6答醫生話bb腸胃炎, 食左不潔食物, 99話醫生: 點會呀, 痴線
and

別墅

原帖由 cherrielovely 於 09-2-20 12:04 發表

haha..係架, 唔止你99, 我媽咪都係咁, 之前我要比糊仔比食先, 粥仔唔食住, 佢就覺得粥仔好過糊仔, 靜雞雞煲仔比bb食@.@ 後尾我老豆露口風比我發現左, 我阿媽仲死撐好鬼搞笑, 不過都比我話左一餐.. ...

你都好, 發現了你都可以話下佢, 因為係自己阿媽, 我99唔話得, ....咁先谷鬼氣.

別墅

原帖由 十一月 於 09-2-20 12:10 發表
在阿b六個月大時, 有日阿b肚瀉, 仲要疴水, 我話帶阿b睇醫生, 99阻止, 話bb仔疴多幾次正常, 我當然唔理佢(其實都唔bb仔剩食奶都肚疴)咁我同c6帶bb睇醫生, 睇完返去, 99問bb點, c6答醫生話bb腸胃炎, 食左不潔食物, 99 ...

下, 咁你地有冇問番99俾過d咩俾bb食?

大宅

原帖由 chiurebecca 於 09-2-20 12:18 發表

下, 咁你地有冇問番99俾過d咩俾bb食?

梗係有, 佢唔認比過野佢食, 佢賴我, 話我托B時托得唔好先搞到佢咁易疴, 佢湊左阿B半年, 阿B疴三次, 又試過賴阿B出牙先肚疴, 唉~好多野架, 佢連阿B究竟生紅疹定熱痱都唔識分。 總而之佢就至高無上, 99做D咩都對, 新抱永遠係錯的, 唔係, 應該話除左佢同佢老公, 所有人(包括醫生)都係錯的。如果樓主點都好(如果一齊住), 你最好叫你C6出聲問同講, 費事成日家嘈屋閉, 到時99用哭功時, C6鬧你就無謂啦

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 chiurebecca 於 09-2-20 11:59 發表

我6299係變態到完全唔會用個腦諗下bb食唔食得!!佢哋喺bb未有牙時已經成日乜都話俾囡囡食...cream cake,朱古力,硬糖,魷魚絲,etc.我發現阻止到就話啫!佢哋背住我都唔知餵過幾多啦,你睇"龍眼事件"就知啦~以前99三不五時會問bb便便情況,佢都唔知係咪試探bb有無肚痾!!所以我話你一定要同佢講,你仲要向你c6洗腦,俾佢知食物敏感嚴重起嚟會無命,佢真係關心個b嘅自然會出聲阻止!!好似我c6咁,佢以前都唔識咩叫食物敏感架,我咪同佢講多d囉,佢依家仲緊張過我,見佢阿媽稍有行動都會stop咗佢先!俾心機呀~你bb仲細,以後呢個情況可能會越嚟越多~

複式洋房

完全有一樣既情況呀!! 我囡囡6個大既時候, 又係俾橙我個女食.. 你都知, BB仔鬼知咩食得咩唔食得咩.. 有野放係佢個咀度又未試過既味就梗係架啦.. 佢地餵佢食既時候, 我都話唔好架, 佢地就話小小唔怕, 老公睇住又唔出聲.. 最後我個女咪咳到要睇醫生囉.. 醫生問點解囡囡會咳, 老公又唔出聲, 我咪話爺爺俾橙佢食.. 醫生就話唔可以俾橙佢食.. 太快喇~ 最後返到屋企, 老公同佢兩老講, 佢兩老都唔出聲.. 但我都知道, 佢地有靜雞雞俾過佢食.. 但都無計.. 因為都食左, 所以咪睇緊D囉.. 無辦法.. 所以到而家我都唔放心俾佢地煮野俾我個女食, 囡囡食既野全部都係我自己整既~
有時候, 佢地以為俾個孫試少少無所謂, 但佢地唔明白而家既BB唔同以前既BB, 以為俾少少佢食而佢食就代表佢鍾意食.. 以為係好FUNNY.. 但完全唔明白做媽咪既我地擔心.. 有時候真係俾D老人家激死~~ 以為一句.. 我都湊大N咁多個啦.. 就好勁咁.. 唉~~~ D老人家幾時先會識諗!?

大宅

我 99 咪都係 , 囝囝剛剛轉食 SOLID 時 , 食新野都係比小小佢試 , 因為怕有敏感 , 我果次買左 D 南瓜返來 steam 好壓成蓉 , 叫佢放小小落糊仔度比 BB 食 , 點鬼知佢成碗南瓜蓉當糊仔咁比我個囝食 , 等我放工返屋企見到 D 南瓜蓉無左 , 問佢佢先講 , 點知第2日阿囝就開始敏感 , 全身都係紅色一粒粒 , 激到我暈
仲有一次仲勁 , 我事先唔知 , 佢都無話比我知 , 阿囝本來去便便好正常 , 一日一次 , 一 D 事都無 , 後尾我見佢一日幾次 , 有食野就有便便 , 覺得奇怪所以就問佢點解會咁 , 要唔要睇 e 生? 佢先係度話會唔會食得淮生粉多呢 ? ( 果時阿囝未足 1 歲)我一問之下先知原來佢唔知聽左邊 D 人講 BB 仔食 D 淮生粉可以幫助消化 , 所以就買左返來放落粥仔度比阿 B 食 , 仲要餐餐都有放 , 你話佢係咪傻架 ? 第1 , 阿仔一嬲消化都無問題 , 好正常架 , 你唔係唔知呀 ? (阿囝日抖都係佢湊 , 我放工先湊返佢 )第 2 , 你比新野佢食都要同我講聲先呀 , 無 LA LA 比咩淮生粉佢食呀 ? 阿 B 仲咁細 , 果 D 始終都係藥材來架 , 邊可以比佢食呀 ?我即刻同我老公講 , 佢都嬲到死死下去話左佢阿媽一餐 , 後尾攪左好耐我個囝先好返

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

你地都好似正常小小呀...
我呀b...未滿月已經"有人"餵佢食奇異果...
3個月食橙....5個月食蕃石"樓"....
c6睇住都唔出聲..我出聲叫住唔好...
"d人"就話...怕咩呀又唔係食落肚..."lum"下之麻...
e+bb就黎6個月..遲d真係乜都比佢食呀肯定..唔敢想像...

大宅

你地發唔發覺D 99 62都當個孫係公仔咁舞, 佢地出發點都係FUNNY ,

男爵府

原帖由 wendyaupooh 於 09-2-20 15:12 發表
你地都好似正常小小呀...
我呀b...未滿月已經"有人"餵佢食奇異果...
3個月食橙....5個月食蕃石"樓"....
c6睇住都唔出聲..我出聲叫住唔好...
"d人"就話...怕咩呀又唔係食落肚..."lum"下之麻...
e+bb就黎6個月..遲d真 ...

全部都好敏感既生果...佢地就係勁..
不過.早6年前, 我甥生仔6個月大, 都係咁比橙佢食..
果時應該未話致敏既生果,唔係既話, 我家姐一定stop.

依家越來越多野, 都話唔比得bb食...
真係難搞...

大宅

有「營」勳章 好媽媽勳章

原帖由 CYT0408 於 09-2-20 16:07 發表

全部都好敏感既生果...佢地就係勁..
不過.早6年前, 我甥生仔6個月大, 都係咁比橙佢食..
果時應該未話致敏既生果,唔係既話, 我家姐一定stop.

依家越來越多野, 都話唔比得bb食...
真係難搞... ...

我屋企都有"人"係我BB 3,4個月既時候唔聲唔聲比西瓜佢食,到我收工返屋企時,BB突然嘔堆"血水"出黎~嚇到我死下死下.諗住即刻帶佢去E院架啦~嘔血喎~問佢比比過D咩BB食,佢初頭都唔答你~見到垃圾桶有西瓜皮佢個仔再問多佢一次係咪比過西瓜BB食,佢冇答C6,不過係度淫笑....咁答案呼之欲出啦~真係比佢激到想死

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我真係好OUT 啊!
而家d BB 唔食得橙架?
我仔今年10 歲,
當時無問題架喎,
佢6個月可以飲橙汁同蘋果汁,
不過要溝水,兒科醫生話飲得嘛。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

仲有我想問,
我見有人話BB 唔使飲水,
只係飲人奶便可以?!
我以前真係未聽過,
而家揍BB 同我10年前已經咁唔同,
所以唔好怪99,世界變得好快。

男爵府

r..........其實6個月飲橙汁我唔覺有咩問題~~

首頁

尾頁

跳至