自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近會唔會有婚展?另外我見有D酒樓10圍以上會包d婚沙攝影, 咁係唔係即係無必要自己再去join其它婚沙攝影.
請問大家擺酒用左多小錢/ 要預多小?另外set頭化妝又大概要多小?

伯爵府

上個星期先搞完咋喎, 不過紗展平均兩個月都會搞一次, MTR 一定有廣告, 你留意吓啦.

別墅

原帖由 freestar 於 09-2-20 15:37 發表
最近會唔會有婚展?另外我見有D酒樓10圍以上會包d婚沙攝影, 咁係唔係即係無必要自己再去join其它婚沙攝影.有無邊間酒樓唔錯??

2月婚紗展剛剛過了 , 訂酒席送果d婚紗攝影多數影完都要比多好$ , 佢地會游說你加乜加乜 . 香港大大小小嘅婚紗攝影公司都有唔少 , 而且每間公司影出黎嘅風格都有一樣, 有些仲好有特色 , 不如出去睇下.

大宅

原帖由 gming 於 09-2-20 15:57 發表

2月婚紗展剛剛過了 , 訂酒席送果d婚紗攝影多數影完都要比多好$ , 佢地會游說你加乜加乜 . 香港大大小小嘅婚紗攝影公司都有唔少 , 而且每間公司影出黎嘅風格都有一樣, 有些仲好有特色 , 不如出去睇下. ...

我都估一定會叫加乜加乜, 但我想問如果訂酒席間酒樓有送婚紗攝影, 咁無理由唔要架嘛, 咁係咪可以順便就去佢送個間影, 定係真係送唔好要自己去搵第二間可能仲平??

大宅

好多問題都唔識請幫忙.什麼月份結婚是peak season...?low season(除左鬼節係low season)又係咩月份?星期一至四擺酒會唔會比星期五至日貴, 如果係又大概差多小%?

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 freestar 於 09-2-20 17:32 發表
好多問題都唔識請幫忙.什麼月份結婚是peak season...?low season(除左鬼節係low season)又係咩月份?星期一至四擺酒會唔會比星期五至日貴, 如果係又大概差多小%? ...

你估稻香食飯平日會平D咩....
擺酒酒席一個價,唔理邊日都係,如果你出年擺,你可以睇佢今年油席既價錢OK唔OK,通常酒樓年頭會希新菜單的(有可能係加價或減價),如果你係佢加之前,好多酒樓會俾你用返舊菜單個價..不過你落訂時問清楚...

同埋酒席所包既婚紗攝影,係就送PACKAGE俾你,但可能好多野唔包,同埋晒既相可能唔多..最大AIN POINT係,佢指定果間未必係你鍾意既...

大宅

原帖由 arale1668 於 09-2-20 17:41 發表

你估稻香食飯平日會平D咩....
擺酒酒席一個價,唔理邊日都係,如果你出年擺,你可以睇佢今年油席既價錢OK唔OK,通常酒樓年頭會希新菜單的(有可能係加價或減價),如果你係佢加之前,好多酒樓會俾你用返舊菜單個價..不過你 ...

原來無分星期幾個d, 因為我d朋友講又話星期六貴好多,唔該晒~

男爵府

通常唔會係男同女生日果個月份擺~
同埋要傾好多野嫁...又要加幾多錢送任飲..席前食物呀..椅套呀...呢樣果樣...最好就寫低佢..逐樣問佢好d...

影相果d通常酒樓會送coupon..不過用起上黎就唔比平日.相又唔連簿..畫又唔連框.唔連底...要加錢or加錢升級個套餐....

公爵府

1. 有d酒樓/酒店真係平日擺酒平過假日, 不過都係差幾百蚊唧.

2. 通常d人清明,鬼節,新年係酒樓low season. 而擇日的忌諱係2位新人及新人的父母生日月份, 家有白事的100日內唔擺喜酒的.(習俗係各通鄉村各處例)

3. 送的攝影套餐, 只包1-2套衫同10張8張相, 如果你想用張coupon來影相, 又想要多幾套衫換, 轉多幾個妝同多幾張相, 要逐樣再加錢的.

大宅

原帖由 卉卉 於 09-2-20 18:06 發表
通常唔會係男同女生日果個月份擺~
同埋要傾好多野嫁...又要加幾多錢送任飲..席前食物呀..椅套呀...呢樣果樣...最好就寫低佢..逐樣問佢好d...

影相果d通常酒樓會送coupon..不過用起上黎就唔比平日.相又唔連簿..畫又 ...

咁即是其實唔用佢地送既都唔可惜? 嘩,真係好多野咁噃, 唔怪知得唔咁早問定啦...

大宅

原帖由 alik 於 09-2-20 18:44 發表
1. 有d酒樓/酒店真係平日擺酒平過假日, 不過都係差幾百蚊唧.

2. 通常d人清明,鬼節,新年係酒樓low season. 而擇日的忌諱係2位新人及新人的父母生日月份, 家有白事的100日內唔擺喜酒的.(習俗係各通鄉村各處例)

3. 送 ...

差幾百蚊唧.------>咁都ok喎, 又唔係差太多.
嘩, 即係好多個月都唔得....知唔知點解唔可以係新人既生日月份擺既?

翡翠宮

以我所知係酒店擺酒的價錢係無分平日or假日,邊日擺都係同一個價錢,但酒樓我就唔知~~~

我係11月啱啱影左婚紗相,係新天地影既,我就係用酒店的coupon,我覺得好抵喎,初初我都諗用coupon一定係揾笨,到時分分鐘仲貴過唔用,但影完之後我一d都唔覺得新天地出呢種古惑招,個張coupon係$3,988,咁我地的plan係6千幾,咁咪照減囉,即係比2千幾,包3個造型同3套衫,佢地d服務都唔會因為你用coupon而有乜野特別唔同,到"簡"相個陣,因為我本身覺得個plan包的相已經好夠,我根本唔需要加相,反而係我老公張張都想要,結果比我飛飛飛,到最後佢都係加左10張,其他野全部我地都無特別加,只係upgrade左擺酒時要擺係酒店show個大相架咋!!!

到埋單時都係比多千幾,我覺得好抵囉,成日聽人講影婚紗相要成萬幾二萬銀,但係我只係影左3千幾咋

大宅

原帖由 小manman 於 09-2-20 19:47 發表
以我所知係酒店擺酒的價錢係無分平日or假日,邊日擺都係同一個價錢,但酒樓我就唔知~~~

我係11月啱啱影左婚紗相,係新天地影既,我就係用酒店的coupon,我覺得好抵喎,初初我都諗用coupon一定係揾笨,到時分分鐘仲貴過唔用 ...

真係好抵呀, 等我記住黎間野先... 我見好多酒樓都有分星期一至四唔需要加10%但係大家當然係想星期六啦. 其實酒店擺會唔會價好多?

翡翠宮

原帖由 freestar 於 09-2-20 20:20 發表

真係好抵呀, 等我記住黎間野先... 我見好多酒樓都有分星期一至四唔需要加10%但係大家當然係想星期六啦. 其實酒店擺會唔會價好多?

我唔知酒樓係咪平過酒店呀,因為我一直都無留意酒樓的價錢,但我估唔差得好遠掛,我下個月擺酒,計埋酒水、加10%要一萬蚊一圍,不過,我擺11圍姐,本來我都唔諗住咁貴,但我奶奶話個d平既菜單好唔掂,尤其條魚簡直唔見得人,佢為左條星斑就"簡"左個最貴的菜單,好彩唔使我比錢,男家比錢所以佢地話事~~~

水晶宮

仲有新暦6月都唔擺喜酒, 好似叫"半月新娘", 唔吉利(有錯請指証)!
農暦年(正月)而家都好多人擺喜酒, 我呢個月已經飲ロ左2單!
P.S. 我自己都係正月結婚.
原帖由 alik 於 09-2-20 18:44 發表

民房

大家知唔知道係法國影婚紗相質素如何?

禁止訪問

男爵府

原帖由 kisskissannie 於 09-2-20 01:00 PM 發表
大家知唔知道係法國影婚紗相質素如何?

我07年影咗~ 超鍾意! 個個都話好靚~~~

我影咗total $9000幾, 40幾張相! (冇影遊艇~ 因為我仲去咗台灣影多輯!)

我影果年法國婚紗仲係全年最佳婚紗攝影~

我之前格過價,覺得羅浮宮係搵笨既!!! 因為我有想影埋自己套婚紗 + 老公帶埋自己既蘇格蘭裙.....

羅浮宮竟然同我講: 蘇格蘭係特別服裝,所以要加錢!

吓???? 套蘇格蘭裙我地自己果喎,點解要加錢??? 仲要扣我地各人扣一套套餐包埋既禮服.....霎戇!!!

法國婚紗除咗比我地唔洗錢自帶禮服,仲唔洗扣套餐包埋既禮服~ 又影得好靚! 比錢都比得鋸~~~~~

公爵府

原帖由 freestar 於 09-2-20 19:46 發表

差幾百蚊唧.------>咁都ok喎, 又唔係差太多.
嘩, 即係好多個月都唔得....知唔知點解唔可以係新人既生日月份擺既?

有人話係喜沖喜都唔好, 但蘇民峰就話結婚係人生數一數二既大事, 無有怕喎

公爵府

原帖由 小manman 於 09-2-20 20:39 發表

我唔知酒樓係咪平過酒店呀,因為我一直都無留意酒樓的價錢,但我估唔差得好遠掛,我下個月擺酒,計埋酒水、加10%要一萬蚊一圍,不過,我擺11圍姐,本來我都唔諗住咁貴,但我奶奶話個d平既菜單好唔掂,尤其條魚簡直唔見得人, ...

我以前睇過一d 出名既酒店, 平日擺係有優惠多d同時又係平d.

首頁

尾頁

跳至