0-6個月

跳至

首頁

尾頁

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

肥妹仔個半月,佢面果d係咪濕疹?定過敏?

洋房

Yanlovesnaz 發表於 17-11-2 16:42

我阿女之前都有濕疹,用土伏苓煲水,一日抹幾次臉仔,一星期已好左好多。但你BB好似好嚴重,都係帶佢睇下醫生先啦,依家天氣乾燥,佢會好痕架。

子爵府

ctsang100 發表於 17-11-2 17:52
我阿女之前都有濕疹,用土伏苓煲水,一日抹幾次臉仔,一星期已好左好多。但你BB好似好嚴重,都係帶佢睇下 ...

尋日仲好地地,今朝一起身就變成咁!
我餵人奶,我懷疑係我食左蛋!

象牙宮

奶疹

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

金银花来给宝宝洗澡
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

333s 發表於 17-11-2 18:15
奶疹

奶疹係咩黎嫁?
一晚就變成咁,好嚴重咁
我book左一陣去睇醫生

大宅

畀面勳章

Yanlovesnaz 發表於 17-11-2 18:19
奶疹係咩黎嫁?
一晚就變成咁,好嚴重咁

奶疹姐濕疹, 一晚就咁有無扭計,唔舒服?

子爵府

joeyjoeywong 發表於 17-11-2 20:22
奶疹姐濕疹, 一晚就咁有無扭計,唔舒服?

半夜有用手仔擦同暗暗尋尋但無喊,我以為佢係擦紅左果一撻仔(因為之前已經有,係毒胎)今朝天光一睇都嚇親,好嚴重咁!! 我睇左醫生都係比類固醇同aeevno
我唔想用類固醇,所以叫老公買椰子油!
我要戒蛋,奶類! 希望有好轉!!

象牙宮

Yanlovesnaz 發表於 17-11-2 18:19
奶疹係咩黎嫁?
一晚就變成咁,好嚴重咁

多发生在出生后1—3月 BB 都會。一年四季均可见到,是由过敏所引起的。 小事。
奶疹很正常,一岁内的宝宝得湿疹容易反反复复的。

金银花煮水给宝宝洗澡后,就消去了不用药都可以。
當年我媽还要BB 飲甘草水, 解毒。

理性討論交流者。

子爵府

333s 發表於 17-11-2 22:50
多发生在出生后1—3月 BB 都會。一年四季均可见到,是由过敏所引起的。 小事。
长奶疹很正常,一岁内的 ...

我會用金銀花同佢洗! thx

複式洋房

我b兩個月時都係咁,除勤補濕外,我買左放濕機,希望屋企無咁乾燥。之前開冷氣會開,呢排轉天氣都開。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我囝囝都試過有呢D粒粒,洗金銀花水就好返,但就反覆。

別墅

回覆樓主

係呀!我BB一個星期前都係咁,去咗睇兒科醫生,佢話有輕微濕疹,開左啲類固醇藥膏比我同埋比左支oilatum cream我,佢話BB暫時輕微唔需要搽類固醇,只需要近啲用熟水抹面然後再查cream就會慢慢好,我跟佢做法依家真係好咗好多

子爵府

Sweet_cat510 發表於 17-11-4 10:05
係呀!我BB一個星期前都係咁,去咗睇兒科醫生,佢話有輕微濕疹,開左啲類固醇藥膏比我同埋比左支oilatum cr ...

我想問你係點阻止佢抹走晒面上嘅cream? 我有一直同佢搽cream呀! 每次換片就搽,臨訓再搽花士苓,半夜餵奶都有補cream! 但好多時都比佢抹走!
今日第三日,我見到面仔有d啡色好似結焦咁! 我唔明係咩令到佢突然爆濕疹,因為我之前一直都有食蛋奶! 不過我會戒左先,遲2,3個月再慢慢試番!

別墅

Yanlovesnaz 發表於 17-11-4 10:38
我想問你係點阻止佢抹走晒面上嘅cream? 我有一直同佢搽cream呀! 每次換片就搽,臨訓再搽花士苓,半夜餵奶 ...

左唔到佢抹架..所以唯有查密啲~

別墅

Yanlovesnaz 發表於 17-11-4 10:38
我想問你係點阻止佢抹走晒面上嘅cream? 我有一直同佢搽cream呀! 每次換片就搽,臨訓再搽花士苓,半夜餵奶 ...

醫生話致敏源有好多可以係天氣轉、可以係衣物..好難搵出成因,我之前都一路有飲奶食蛋佢都冇事,所以未必一定係食物

複式洋房

Sweet_cat510 發表於 17-11-4 10:05
係呀!我BB一個星期前都係咁,去咗睇兒科醫生,佢話有輕微濕疹,開左啲類固醇藥膏比我同埋比左支oilatum cr ...

好番好多!放心晒! 可唔可以影支cream 同藥膏黎睇下,我仔有時都會突然紅晒

子爵府

mr616 發表於 17-11-23 09:27
好番好多!放心晒! 可唔可以影支cream 同藥膏黎睇下,我仔有時都會突然紅晒
...

我女上兩星期已經發展到個波地,成條頸,耳後,背脊,手腳都乾了甩皮,尿布疹都好難好番 面上面果d就時好時壞,個頭就乾到甩皮(但而家每日搽bb油,好似好左d),尋晚對手套仔比佢整甩左,我今朝發現面仔有兩條深痕
聽日身體檢查順便叫醫生睇下佢d濕疹!

大宅

Yanlovesnaz 發表於 17-11-23 12:30
我女上兩星期已經發展到個波地,成條頸,耳後,背脊,手腳都乾了甩皮,尿布疹都好難好番 面上 ...

聽你説得很嚴重呀,明天記得問醫生是什麽形成原因什樣可减輕需不需要搽野及最重要在這裏寫出來跟大家分享學習祝BB早曰好返

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至