心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

我先生剛離開我4個月,我想計劃出年7月同二位小朋友再遊上年同老公一起去旅行的曼谷。我家人擔心我會重遊故地會傷心,但一方面我想再度回億,另一方面我確實會傷心 !我同我先生除左結婚度蜜月外,就只有同仔仔老公去的唯一旅行,所以呢個地方俾我好深好深回憶的一處地方!一邊回想已經淚流滿面,去到會唔會喊到....停不到呢?其實起香港我都喊足4個月啦!

別墅

想去就去! 想要想起佢, 無論邊度都會想起佢, 呼吸都會想起!
只係有少少担心你一個帶住兩個小朋友會唔會難搞, 例如安全. 照顧方面.

我先生都剛離開左70天, 我好明白你的感受.
我未敢"重臨舊地", 可能時間尚短, 不過既然PLAN到明年7月的事, 到時你可能冇而家咁痛呢.

子爵府

回覆樓主

祝福你們

大宅

回覆樓主

只要想,便去做吧。
我囝囝離開了5個月,我每天都去公園坐,雖然很傷心,但這是我唯一能做,跟他唯一的連繫,不需要得到別人的明白和認同,因為沒有人比自己更清楚內心的痛和需要。

大宅

waiwoo 發表於 17-11-6 11:12
想去就去! 想要想起佢, 無論邊度都會想起佢, 呼吸都會想起!
只係有少少担心你一個帶住兩個小朋友會唔會難搞 ...

的確係 呼吸都會諗起佢!要停止呼吸才可以令無窮無盡思念停止!

大宅

wtlnatalie 發表於 17-11-6 18:41
只要想,便去做吧。
我囝囝離開了5個月,我每天都去公園坐,雖然很傷心,但這是我唯一能做,跟他唯一的連繫 ...

別人一直唔明白 失去最愛的感覺有幾痛!摸唔到 見唔到 聽唔到 但世界卻不停轉動!別人只會傷心一二天就隨著時間再度行走 而我們只能靠回憶過活!

大宅

beautymakeup 發表於 17-11-7 01:21
別人一直唔明白 失去最愛的感覺有幾痛!摸唔到 見唔到 聽唔到 但世界卻不停轉動!別人只會傷心一二天就隨 ...

因為愛的程度不一樣,反應也會不一樣。 我老公比我冷靜得多,但不表示他不傷心,只是大家的方式不同。
我不能要求每個人跟我一樣傷心地過活,這是非常個人的感受,也不會有人比自己更明白更了解自己的狀況。 像我,我的家人在囝囝過身頭一個月就迫我放下,搬家,執拾遺物。出發點是為我好,其實對我是一種傷害。 什麼節哀順變,再生一個小孩等等也是完全聽不入耳。

這就是經歷過和未經歷過的分別。

後來我不再對家人朋友表露自己的情感,在他們面前做回一個正常人,獨處時靠自己安慰自己。

大宅

wtlnatalie 發表於 17-11-7 08:01
因為愛的程度不一樣,反應也會不一樣。 我老公比我冷靜得多,但不表示他不傷心,只是大家的方式不同。
我 ...

執遺物 我都而家都未做 !佢地要我扔哂佢所有野 !起醫院最後日子我都俾人控制為他做決定 ,而家老公走了 我只想留下一些自己能決定的事!

大宅

wtlnatalie 發表於 17-11-7 08:01
我 ...

我在11年前也經歴過失去孩子的痛,是錐心的痛,當年10歲大女走了,頭三個月我過着行屍走肉的生活,老公番夜班,剩番自己。但明白到是天意,事情已發生,不想家人擔心,我選擇從新站起來,第二年生下现在的小女兒,今年十歲了。希望你振作,因為你有個細的依靠你,加油!

大宅

beautymakeup 發表於 17-11-5 22:53

我先生剛離開我4個月,我想計劃出年7月同二位小朋友再遊 ...

我哥哥也在5月時離逝,我嫂每天對住相片同他傾偈,當他没離開。我自己也經歷過錐心的痛,容許自己哭,發洩,懷勉,但要有個限期,因為我嫂這樣我怕她變成抑屈不能抽離,樓主你也一樣,始终生活還是要過,要看顧孩子,不要讓自己屈出病來,加油!

別墅

beautymakeup 發表於 17-11-7 08:32
執遺物 我都而家都未做 !佢地要我扔哂佢所有野 !起醫院最後日子我都俾人控制為他做決定 ,而家老公走了 ...
慢慢黎 (雖然每個人都同我講呢句, 但其實佢地冇比時間我慢慢黎, 佢地想我即刻可以從新起步. 但我衷心同你講慢慢黎!), 隨心而執, 不要為別人而做, 你的生活你自己選擇!
我呢段時間都有執, 上網看了別人如何處理遺物, 但冇人會教到我如何處理, 我估你都要靠自己.

我學習斷捨離中, 我希望先處理好自己的身外物, 然後再處理心靈.
我暫時能面對及處理他的東西就是夏天衣服, 因為剛好換季, 我留了兩三件稍舊的當睡衣(希望有佢陣除, 能陪我入睡, 雖然之前已洗過, 只餘洗衣液味道...), 較新的衣服及褲就全掉或捐. 而其他屬於佢的東西就放埋一邊, 等自己可以的時候再來處理.
原來家中大部份的雜物都係我囤積落黎的. 所以掉得後暢快! 間屋空洞左, 但對我黎講: 不會沒有了他, 他仍在我身邊, 仍在家裡!

大宅

waiwoo 發表於 17-11-7 09:20
慢慢黎 (雖然每個人都同我講呢句, 但其實佢地冇比時間我慢慢黎, 佢地想我即刻可以從新起步. 但我衷心同你講 ...

我都有著佢d衫 外套都照著 !但放下既日子有還有好長時間 !

子爵府

親子王國15週年勳章

等時間過, 或者等多幾個月再決定, 保重!

子爵府

回覆樓主

我自己就唔敢去。

別墅

beautymakeup 發表於 17-11-7 10:39
我都有著佢d衫 外套都照著 !但放下既日子有還有好長時間 !
我估我地都會用好耐時間去學習放下.
或許, 永遠放不下....

大宅

xl_bigbig_b 發表於 17-11-7 08:39
我在11年前也經歴過失去孩子的痛,是錐心的痛,當年10歲大女走了,頭三個月我過着行屍走肉的生活,老公番 ...
弟弟下個月出世, 這段時間過得很不容易. 曾經幻想過一家四口的生活, 如今少了一個人分享.
能讓我活下去的動力就是為了丈夫, 為了肚裡的弟弟和媽媽的使命感.

有時會覺得自己很失敗, 為什麼孩子會養不大, 很內疚. 對將出世的弟弟也多了一份恐懼, 害怕會再有閃失, 再要失去.

翡翠宮

去啦樓主, 每個人哀悼既方法都唔同
唔需要人認同
你想去就去, 最緊要事事小心
愛你既人走左, 佢既愛仲係度呀; 請你好好生活.

子爵府

beautymakeup 發表於 17-11-5 22:53

我先生剛離開我4個月,我想計劃出年7月同二位小朋友再遊 ...

兩個小朋友幾歲?只怕你想起你老公喊出來時,佢哋唔知點做,大嘅無問題識陪伴你,明白這段時間係難過

大宅

回覆樓主

係 但每日突然想起老公患病時日子一時又起巴士上喊出黎 !半夜 突然想起佢開心同兒子玩時候 又喊 。點解時間唔可以快一點?我好想好想唔再有呢d突然想起!我想有失憶症 !一個月去6次在墓前懷念 !我都唔敢同人講我一個月去6次 !

別墅

beautymakeup 發表於 17-11-7 21:32
係 但每日突然想起老公患病時日子一時又起巴士上喊出黎 !半夜 突然想起佢開心同兒子玩時候 又喊 。點解時 ...

我完全明白! 不用講比人知! 尤其係屋企人 親人, 佢地唔會明白, 佢地只會叫你唔好咁.
所以呢D"傻事" 我地自己靜悄悄做就可以了: 靜悄悄地想佢, 靜悄悄地哭, 靜悄悄地去探佢...

首頁

尾頁

跳至