母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

牛年勳章

身體仲未完全恢復,而家又要趕住餵人奶,餵左兩個幾月,唔知點解愈餵愈少奶,有幾次仲試過泵血絲出黎,唔單止身體痛,仲會對bb有罪惡感,驚會餵佢唔飽。有試過埋身加速泵奶,但因為工作關係,始終唔可以成日埋身。究竟點樣可以提升奶量?其實我有飲黑麥汁、黑豆茶,但飲完都係冇奶上,真係覺得好累!! 想問下jm們我可以點做

大宅

JM唔好放棄,呢個係我既方法,你可以參考一下。為左預防健忘,產前產後我都有keep住食卵磷脂,早晚各2粒無塞過奶。黑豆水、黑麥汁我都有飲,但我自己覺得最有效都係飲湯水。返工前用壓力煲煮定,返到屋企都唔會太花時間,我主要係飲王不留行雞湯、通草鰂魚湯、花生雞腳湯,飲完真係好好多!但如果真係冇時間既,早餐前、午飯前可以試下飲滴雞精,食完飯就食下木瓜、蕃茄仔,效果都好好架!

大宅

其實用岩奶樽對追奶都好有幫助架,我係用chuchu標準樽加母乳嘴,埋身加樽都冇問題,樓主都可以參考一下。想問樓上滴雞精係買邊隻?有冇加中藥材,飲起上來會唔會苦?

大宅

mikkilai99 發表於 17-11-8 16:13
其實用岩奶樽對追奶都好有幫助架,我係用chuchu標準樽加母乳嘴,埋身加樽都冇問題,樓主都可以參考一下。想 ...
我飲田字頭個間我飲王不留行味,苦又唔會苦既,加上飲完奶量有提升就算苦都冇咩所謂

大宅

mikkilai99 發表於 17-11-8 16:13
其實用岩奶樽對追奶都好有幫助架,我係用chuchu標準樽加母乳嘴,埋身加樽都冇問題,樓主都可以參考一下。想 ...

滴雞精其實每個牌子都唔難飲,算係幾好飲有鮮味又唔太腥嘅補品

大宅

牛年勳章

多謝大家意見而家又要放工返去餵奶

大宅

ericafong2 發表於 17-11-8 18:35
多謝大家意見而家又要放工返去餵奶
同埋你都要改一下心態,唔好俾太大壓力自己

大宅

牛年勳章

jackieman640 發表於 17-11-9 10:52
同埋你都要改一下心態,唔好俾太大壓力自己
我會架啦 我已經買左卵磷脂同滴雞精 希望會有幫助啦 THXXX

子爵府

畀面勳章

ericafong2 發表於 17-11-10 17:33
我會架啦 我已經買左卵磷脂同滴雞精 希望會有幫助啦 THXXX

多湯水,多食飯
我係以上呢兩樣外,另加飲椰青,同寶礦力都可上奶,奶量會多少少

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主

別墅

jackieman640 發表於 17-11-8 15:08
JM唔好放棄,呢個係我既方法,你可以參考一下。為左預防健忘,產前產後我都有keep住食卵磷脂,早晚各2粒無 ...

路過,想請教下食開咩牌子卵磷脂?產前幾耐開始食?

大宅

小孫太s 發表於 17-11-12 11:41
路過,想請教下食開咩牌子卵磷脂?產前幾耐開始食?
我係大概8個月個陣食

複式洋房

ericafong2 發表於 17-11-8 11:16
身體仲未完全恢復,而家又要趕住餵人奶,餵左兩個幾月,唔知點解愈餵愈少奶,有幾次仲試過泵血絲出黎,唔單 ...

我食more milk plus 加 goats rue 加黑豆茶會好快谷奶同多左奶。出奶仲多左奶柱。
我冇工人,所以冇時間煲湯。
可試試。

禁止訪問

別墅

回覆樓主:

我星期六,日全埋身時,會用freemie,我一邊餵,另一邊bump,半小時後bb飲唔夠,就將bump左既奶餵她飲。會增加奶量。
另外,可以試每日一次power pumping,連做兩星期,我之前唔夠奶,都係半夜個轉做(我係在職媽,得半夜有1小時做power pumping)

別墅

回覆樓主:

同埋心情好影響,之前產假時,每一次pump出來個量差不多,但之後番工同一時間pum p每一次個量都唔同,可以有50ml以上既分別,所以要放鬆呀,加油!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊