想生BB

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

好幸運己經有一個小朋友 但好想可以追到第二胎 有人話生完唔避好快有 但真係唔一定 生完個囝餵人奶 差唔多一歲先正式黎返m 但經期變得好唔準 週期好長 同埋個囝一齊訓 第二胎真係唔係易事。有媽媽有相同處境嗎

複式洋房

bsebse 發表於 17-11-8 22:56
好幸運己經有一個小朋友 但好想可以追到第二胎 有人話生完唔避好快有 但真係唔一定 生完個囝餵人奶 差唔多 ...

樓主應該要調理好身體,等m正常返嘅話,再捉排卵期來dodo,應該都吾會太難

子爵府

BK Milk勳章 15週年勳章

我都係仲餵緊人奶,經期都算準(早/遲1-2天)。今日婦科檢查做陰超發現遲排卵,己經day 22啦,仲未排…希望只係今個cycle遲…

大宅

Abbie0507 發表於 17-11-8 23:27
樓主應該要調理好身體,等m正常返嘅話,再捉排卵期來dodo,應該都吾會太難

...

我去年開始計劃第二胎,去年12月發現有咗,今年一月小產,調理後再等待中,之前都一路用紅d.不知係咪太緊張,相反唔驗排卵時就中,上次測到排卵老公又懶唔交功課,想點,有時真想一個算啦!
這兩個週期驗不到排卵,唉!莫非連天都要我放棄?定轉秀兒排卵測試好?大衛都不易睇,你要知身邊個個有了而自己沒得個恨字的壓力,雖然我已得子,見佢好悶,日日自己玩,返學同同學搶玩具,唉!

複式洋房

Patriciapang 發表於 17-11-8 23:39
我去年開始計劃第二胎,去年12月發現有咗,今年一月小產,調理後再等待中,之前都一路用紅d.不知係咪太緊 ...

身同感受,我都5月時小x咗,都一直好想要多個,等個女吾想咁悶,佢又吾識自己玩
我哋又無可能咩都唔做同佢哋玩㗎
之後我過咗3個週期後再試,宜家已經中咗,所以你都可以嘅,最重要嘅係放鬆心情,bb自然會返嚟的

大宅

Abbie0507 發表於 17-11-8 23:43
身同感受,我都5月時小x咗,都一直好想要多個,等個女吾想咁悶,佢又吾識自己玩
我哋又無可能咩都唔做同佢 ...

咁!我小產後又是忙點嘅,搞買樓賣樓收樓租屋…仲有追前僱主薪金,而家才停下來,上個月明明週期回復正常day35內,今個月而家day43都未到,個仔有時ok有時倒退行為,返學日日要抱,唉!願你愉快!

複式洋房

Patriciapang 發表於 17-11-8 23:56
咁!我小產後又是忙點嘅,搞買樓賣樓收樓租屋…仲有追前僱主薪金,而家才停下來,上個月明明週期回復正常d ...

加油吖,等忙完囇啲嘢再繼續努力吖
祝你都早日好孕吖

大宅

Abbie0507 發表於 17-11-8 23:59
加油吖,等忙完囇啲嘢再繼續努力吖
祝你都早日好孕吖

矛盾囉!有時又想繼續追,但心灰想放棄,一個都有一個好,何況都高齡,生多個絕對是玩自己,唔生呢!會不會後悔?

複式洋房

Patriciapang 發表於 17-11-9 00:03
矛盾囉!有時又想繼續追,但心灰想放棄,一個都有一個好,何況都高齡,生多個絕對是玩自己,唔生呢!會不 ...

曾經我都有唸過一個算,始終照顧一個小朋友吾係一件簡單嘅事,但一唸到第時老咗個女得一個人會女孤獨,咩事都要自己承擔,因為我自己有兄弟姊妹,我覺得好好,有事起來都有個人商量下,所以趁自己仲可以嘅話就為個女做返啲嘢,當然如果試咗都吾得就無計,如果可以吾會令自己後悔

男爵府

回覆樓主

努力追第二胎中,眼見其他媽媽轉頭就有第二胎,心裡真係好羨慕。
個心好明白,呢度好多人想求一個都難,自己身邊有朋友都係,所以能夠有一個應該都感恩。
但見小朋友成日嗌啲公仔做弟弟妹妹,就好想比多個伴佢

子爵府

BabyFungT 發表於 17-11-9 00:40
努力追第二胎中,眼見其他媽媽轉頭就有第二胎,心裡真係好羨慕。
個心好明白,呢度好多人想求一個都難,自 ...

同意,第一胎歲幾,第二胎小產,有一個已經好幸運,但都想盡快生多個,d bb野可以用返,趁依家仲記得點湊,又唔使由頭學過

大宅

回覆樓主

以我印象,餵緊人奶都會排

別墅

Patriciapang 發表於 17-11-8 23:39
我去年開始計劃第二胎,去年12月發現有咗,今年一月小產,調理後再等待中,之前都一路用紅d.不知係咪太緊 ...

媽媽 要加油呀 小天使會再返黎 大家一齊努力

別墅

Abbie0507 發表於 17-11-9 00:08
曾經我都有唸過一個算,始終照顧一個小朋友吾係一件簡單嘅事,但一唸到第時老咗個女得一個人會女孤獨,咩 ...

係呀 同埋囝囝落街見到哥哥姐姐佢好開心 有時見佢自己一個玩真係好想有個同伴大家一齊玩下 所以先想併第二胎 只係呢幾日m小姐好似又黎揾我

大宅

bsebse 發表於 17-11-9 07:53
係呀 同埋囝囝落街見到哥哥姐姐佢好開心 有時見佢自己一個玩真係好想有個同伴大家一齊玩下 所以先想併第二 ...

見仔有朋友仔個人又乖點,細過佢的又會錫人地,有時都想生的,但激你時又不想啦

大宅

回覆樓主:

我都岩岩開始追緊第二胎丫!
大家一齊努力!

別墅

bsebse 發表於 17-11-8 22:56
好幸運己經有一個小朋友 但好想可以追到第二胎 有人話生完唔避好快有 但真係唔一定 生完個囝餵人奶 差唔多 ...

我都岩岩開始,大家一齊努力 (emoji)(emoji)

子爵府

回覆樓主:

我係餵緊人奶就中,不過生完半年就黎返m,週期係唔準ga,試過隔一個月先黎,所以計唔到排卵,得閒就做,好快中。加油呀!

大宅

我都追緊第2個,囡囡岩岩3歲,,

大宅

回覆樓主

追第三個會否過份?剛小左,仲未清,又超高齡, 都諗緊仲試唔試,試又是否要檢查下?之前生第一個時有檢查過,之後就無,咁要不要去做下輸卵管造影等問題?

首頁
12345...6

尾頁

跳至