跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇媽咪知道電動or手動泵好用d呀?
同埋邊隻牌子較好可以推介吓?thanks!

子爵府

要睇咩牌子,我用過nuk電泵同avent手泵,我就覺得nuk電泵唔好用,avent手泵幾好,因為我只係用o黎泵奶開糊仔,每次唔洗泵好多,所以用手泵都ok。

男爵府

我都係用avent 手泵, 覺得好好用!

原帖由 mikitten 於 09-2-22 10:46 發表
要睇咩牌子,我用過nuk電泵同avent手泵,我就覺得nuk電泵唔好用,avent手泵幾好,因為我只係用o黎泵奶開糊仔,每次唔洗泵好多,所以用手泵都ok。

大宅

medela 轉出奶泵架, 你試下上網睇下

原帖由 小benben媽咪 於 09-2-22 04:52 發表

複式洋房

原帖由 elaine_272 於 09-2-22 13:05 發表
我都係用avent 手泵, 覺得好好用!

請問用avent 手泵泵人奶, 每邊泵清的話要幾耐? 泵曬2邊, 隻手會否好疲倦?

同電泵比較, 邊隻好D?

我已經考慮了好耐, 仍未決定到買邊隻? 好煩呀?

複式洋房

我都聽過Medela Swing 電奶泵好似幾好, 不過要成HK$1,600-. 好似太貴.

唔知其他媽咪知唔知呢個價錢係唔係物有所值呢?

原帖由 donald.duck 於 09-2-22 19:27 發表
medela 轉出奶泵架, 你試下上網睇下

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

原帖由 小benben媽咪 於 09-2-22 04:52 發表

電動隻手冇咁攰
但初頭未係咁多奶
用電會冇咁舒服
手就可以自己就力
其實可以買個手泵先
遲d睇吓餵成點再買電泵
不過電泵就應該Medela最好

複式洋房

我想問Medela o係邊度有得買呀???
我淨係見過護協有得買, 但就一定要有護協證先買得啊~~~

大宅

好多地方都有.
吉之島, 一田, 康妍, citybaby, etc.

係護協, 如果你有雀巢 or 惠氏咭都買得.

原帖由 tsyy 於 09-2-23 01:23 發表
我想問Medela o係邊度有得買呀???
我淨係見過護協有得買, 但就一定要有護協證先買得啊~~~

複式洋房

我上一胎差不多係全泵mama, 因要返工.我係用avent 手泵, 覺得好好用呀, 可以泵得好清!
我每日泵4次, 每次30-45mins, 話隻手唔倦就假, 不過都忍得住.

複式洋房

原帖由 雪~bb 於 09-2-23 01:06 發表

電動隻手冇咁攰
但初頭未係咁多奶
用電會冇咁舒服
手就可以自己就力
其實可以買個手泵先
遲d睇吓餵成點再買電泵
不過電泵就應該Medela最好

請問如果Medela電泵, Medela Mini 定 Medela Swing 好d 呀?

這兩隻價錢差好遠.
Medela Mini around $500-600
Medela Swing around $1500

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

原帖由 Applepie168 於 09-2-23 12:36 發表

請問如果Medela電泵, Medela Mini 定 Medela Swing 好d 呀?

這兩隻價錢差好遠.
Medela Mini around $500-600
Medela Swing around $1500

你係咪咁有決心餵人奶先?
如果你係好有恆心長期餵落去
當然買部好d啦
如果自己都唔肯定
買部平d睇吓點先啦~
每日洗泵消毒+儲奶既日子唔易架~

別墅

今日去行Jusco,終於決定買左Avent手泵喇,因為8折再95折,平成100蚊,前幾日去都話冇哂貨,點d今日再行得番一盒,雖然個sales話2號會多個95折,我都唔敢等喇,到時驚又冇貨,因係聽太多人講Avent手泵既口啤都係非常好.....

別墅

原帖由 小benben媽咪 於 09-2-23 22:04 發表
今日去行Jusco,終於決定買左Avent手泵喇,因為8折再95折,平成100蚊,前幾日去都話冇哂貨,點d今日再行得番一盒,雖然個sales話2號會多個95折,我都唔敢等喇,到時驚又冇貨,因係聽太多人講Avent手泵既口啤都係非常好..... ...

請問avent 既手泵大約幾錢 ?

Born         3.185kg     5 Months  7 kg
1 Month    4.21kg       6 Months 7.87kg  
2 Months  5.24kg       12Months 9.4kg
4 Months  6.93kg       13Months 9.6kg

別墅

用手泵會唔會好攰ga?

原帖由 boatang 於 09-2-23 23:44 發表

複式洋房

原帖由 vivienne019 於 09-2-23 10:46 發表
好多地方都有.
吉之島, 一田, 康妍, citybaby, etc.

係護協, 如果你有雀巢 or 惠氏咭都買得.

唔該晒你呀~~~~
但係我上次去護協寫明淨係比有護協證o既人先可以買呢個牌子o既product呀~~

大宅

ooh, 係呀... 唔該晒你既通知.
因為我知道雀巢同惠氏係護協買 bb 野 有 discount, 但唔知唔包 medela product.

原帖由 tsyy 於 09-2-24 02:19 發表

唔該晒你呀~~~~
但係我上次去護協寫明淨係比有護協證o既人先可以買呢個牌子o既product呀~~

大宅

幾時買奶泵先好呢? 等BB出左世, 睇下有冇奶水先買會唔會遲?

子爵府

原帖由 phoebe916 於 09-2-24 10:58 發表
幾時買奶泵先好呢? 等BB出左世, 睇下有冇奶水先買會唔會遲?

BB初出世最好都係埋身餵,所以可以等出左世先買泵都唔遲。

別墅

原價$380,我係jusco買8折再95折,折後價$288.8,原來盒入面仲有d奶杯和奶咀送架,hehe
原帖由 boatang 於 09-2-23 23:44 發表

首頁

尾頁

跳至