親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

我去名古屋7日,行程要點編好,主要係名古屋、高山、白川鄉、金澤
我未自由行過,行程唔識點編,住宿唔知點安排,唔知要轉幾多次酒店,搭車方面又要點安排,有無媽媽去過有行程可參考?

禁止訪問

珍珠宮

babyloveyou0329 發表於 17-11-11 20:37
我去名古屋7日,行程要點編好,主要係名古屋、高山、白川鄉、金澤
我未自由行過,行程唔識點編,住宿唔知點 ...

幾月? 立山黑部、上高地開左未?

(1) 名古屋 - 高山

(2) 高山 - 白川鄉 - 高山 - 富山
(要早些出發去白川鄉,因為宿富山要就第三天的行程,可早些由富山出發到立山)

(3) 富山(一早要由坐富山電鐵去立山) - 立山 - 立山黑部(唔計得六定七種交通工具) - 松本

(4) 松本 - (先去平湯溫泉當晚住處放底行李) - 新穗高 - 平湯溫泉

(5) 平湯温泉 (早上一早出發去) - 上高地 (我前年宿上高地但住宿不便宜,如果有budget, 宿上高地, 如覺太貴,可宿松本,有點趕但不建議再宿平湯湯泉,因地方小,無乜特别)

(6) 松本 - 名古屋

(7) 名古屋

我前年不是用巴士pass, 所以冇去金澤,我用中部北陸JR Pass, 但最抵用其實係第五天由松本返到名古屋的,可惜我還想去上高地,所以好像回不到本~

禁止訪問

珍珠宮

Gaeroo 發表於 17-11-12 00:47
你這個行程, 嚇死個的 唔做功課的人.

唔好咁啦,其實我前年去都唔知點好,因為坊間的旅行書資料不太多,我最後是找了兩本台版在書局好少見到的書才可以plan得成,我前年上來問新穗高/ 平湯/ 上高地的先後次序應點安排,都冇人答我,所以我明白中部北陸的難處,如果問東京/大阪我就一定不會理會

wcpcelia    發表於 17-11-12 09:29

水晶宮

畀面勳章

KTKTKT5 發表於 17-11-12 00:59
唔好咁啦,其實我前年去都唔知點好,因為坊間的旅行書資料不太多,我最後是找了兩本台版在書局好少見到的 ...

如果係咁就不太適合初次plan自遊行的人了。俾我第一次plan會去d簡簡單單的地方

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

回覆 lovelybaby2015 的帖子

[size=27.3364px]係呀

[size=27.3364px]名古屋入玩中部係有一定難度架

珍珠宮

回覆樓主:

唔係喎,我睇名古屋旅遊書,再加地圖,唔難plan

兩者都唔識,跟團安全

大宅

回覆樓主:

要玩名古屋加中部北陸,要做大量資料搜集,因為係唔係自駕定搭交通工具,同乜嘢季節去都會好唔同。金澤,富山,飛驒,高山,平湯,下呂,新穗高,白川鄉,立山黑部,上高地,咁多地方,㸃去,有乜嘢玩,stay 幾耐,住邊度。唔係攞一兩個行程參考咁簡單,如果決定要去就要預做大量功課。

男爵府

babyloveyou0329 發表於 17-11-11 20:37

7天如用公共交通工具出入,要編得好緊密先可以去到你講既地方
可以去睇下別人既遊記,參考下行程,再決定去唔去到咁多地方

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

第一次自由行就去北陸,都好大挑戰。大約可咁行:
D1 名古屋
D2 高山
D3 白川鄉(宿金澤)
D4 金澤(可宿金澤或黃昏回名古屋)
D5-7 名古屋及周邊

男爵府

睛靈勳章

Skima 發表於 17-11-11 23:56
乜都唔知, 跟團吧.

我都認同! 如果未去過, 仲要去啲咁有難度嘅地方跟團更好吧!

大宅

請問你係幾多月去? 我係12月中去, 去既地方同你差唔多
我個行程比你參考下(我係2大1小)

day 1 名古屋
day 2 高山市 / 白川鄉
day 3 平湯 (遊高山)
day 4 平湯 (新穗高+滑雪)
day 5 東山動物園
day 6 legoland
day 7 走人

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我星期六就出發
第一日:名花之里
第二、三日:join左京都賞楓兩天團
第四日:岐阜城金華山、下呂
第五日:下呂、高山、白川鄉
第六日:白川鄉、金澤、富山
第七日:金澤、高山、名古屋
第八日:下午機走
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

hhmum 發表於 17-11-14 18:53
我星期六就出發
第一日:名花之里
第二、三日:join左京都賞楓兩天團

富山無野玩,可以skip

伯爵府

虎到金來勳章

ahmama 發表於 17-11-14 20:17
富山無野玩,可以skip

在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

大宅

飛驒同新穗高係咪秋冬去靚D?

男爵府

睛靈勳章

回覆 Sukebe 的帖子

認同, 但對於樓主未自由行去過就難度高D.

去開的最重要花時間搵資料做功課.

大宅

blackblackie 發表於 17-11-14 18:41
請問你係幾多月去? 我係12月中去, 去既地方同你差唔多
我個行程比你參考下(我係2大1小)

哩個行程好好!! 有無blog睇下? 5月去哩個行程岩嗎? 最怕落雨! 5月應該唔會落雨吧!?

首頁

尾頁

跳至