跳至

首頁

尾頁

別墅

甜醋係煲薑時用來一齊煲
黑糯米醋係煲完薑之後加豬腳果時落

上一胎係我奶奶煲早三個月前已經開始煲, 今胎奶奶話我今胎開刀, 等我開刀之後先開始煲喎, 我覺得今胎奶奶唔想煲敢, 我媽咪話係男家煲嫁喎, 所以佢唔煲....宜家我都唔敢開我奶奶, 又話今胎唔食"彌月", 唔知係咪今胎都係囡囡所以唔食呢???

子爵府

原帖由 ROSEC 於 09-2-24 10:52 發表
甜醋係煲薑時用來一齊煲
黑糯米醋係煲完薑之後加豬腳果時落

上一胎係我奶奶煲早三個月前已經開始煲, 今胎奶奶話我今胎開刀, 等我開刀之後先開始煲喎, 我覺得今胎奶奶唔想煲敢, 我媽咪話係男家煲嫁喎, 所以佢唔煲... ...

我阿媽都話第二胎唔洗派薑醋,又唔洗擺滿月喇喎,不過都好,我都唔想咁煩........

大宅

我同我老公自己煲

大宅

我99煲,我媽媽一黎唔係好識,二黎佢話女家唔派出街~

複式洋房

我都係諗住訂八珍薑醋,好方便,打電話訂就送到上門,送貨先俾錢。不過我唔見左八珍既電話號碼,可以PM我嗎?唔該哂!

原帖由 vivienne019 於 09-2-24 10:37 發表
如果係八珍訂豬腳薑薑醋, 要早3日訂.
要過$300先可安排送貨. 送貨要加 $20.
若果唔夠 $300又想送貨, 要加 $50.

我會3月中訂, 自己係屋企加料. 咁過咗12朝就食得啦.
但我聽過有人話生完已經食得... 所以都係再問 ...

大宅

你可以網上訂購, 我上次打俾佢地, 個姐姐都叫我上網剖訂:
http://www.patchun.com/cgi-bin/storechi/commerce.cgi?product=醋制類&cart_id=1235442478.17575

八珍 - 2392-6862

原帖由 purplebb1016 於 09-2-24 15:07 發表
我都係諗住訂八珍薑醋,好方便,打電話訂就送到上門,送貨先俾錢。不過我唔見左八珍既電話號碼,可以PM我嗎?唔該哂!

複式洋房

唔該哂! =)

原帖由 vivienne019 於 09-2-24 15:49 發表
你可以網上訂購, 我上次打俾佢地, 個姐姐都叫我上網剖訂:
http://www.patchun.com/cgi-bin/storechi/commerce.cgi?product=醋制類&cart_id=1235442478.17575

八珍 - 2392-6862

...

大宅

知唔知jusco bb 展買八珍醋係咪都有得免費送貨?? 有無10斤裝賣?? 我見佢張單張只寫5斤裝價錢....

如果加上感謝日, 有無再95折?? 我阿媽話要買50斤 所以如果有折我搭程mtr 落去買都抵.

別墅

我媽咪同99都會煲. 佢地分工合作, 唔駛一個煲哂咁辛苦. (尤其係我99多親戚朋友, 仲要係第一個孫, 一定會周圍大派街坊啦!)

大宅

原帖由 tigerfish 於 09-2-26 14:50 發表
知唔知jusco bb 展買八珍醋係咪都有得免費送貨?? 有無10斤裝賣?? 我見佢張單張只寫5斤裝價錢....

如果加上感謝日, 有無再95折?? 我阿媽話要買50斤 所以如果有折我搭程mtr 落去買都抵. ...

50斤咁多? 吉之島買果d會唔會放左好耐架?

街市雜貨舖都有得買, 價錢同響八珍買差唔多, 分分鐘仲平d, 不過我99話驚果d放得耐, 擠舊晒喎

大宅

原帖由 phoebe916 於 09-2-26 15:45 發表

50斤咁多? 吉之島買果d會唔會放左好耐架?

街市雜貨舖都有得買, 價錢同響八珍買差唔多, 分分鐘仲平d, 不過我99話驚果d放得耐, 擠舊晒喎

係呀, 我d 阿姨同朋友都好鐘意食薑醋, 一人來畢一"彭" 都無乜得剩... mouth: 所以我決定唔會比我99 來畢我d薑醋派佢親戚
我以為係八珍喺bb 展擺counter, 唔係o架??

別墅

我上星期五都去康怡間吉之島買左八珍甜醋, 佢係放響bb展個event hall (即超市隔離收銀果度), 無counter, 係無啦啦有幾箱放響個地下咁架咋, 好易miss. 我淨係見佢有五斤裝的甜醋同一斤裝的黑糯米醋, 好似無十斤呀. 五斤甜醋原價139.9, 特價109.9, 用hsbc卡最紅星期五再九折. 另外, 用j card感謝日都再有折 (但唔可以同hsbc一齊用). 我叫佢送埋貨.

大宅

原帖由 bobg 於 09-2-26 16:23 發表
我上星期五都去康怡間吉之島買左八珍甜醋, 佢係放響bb展個event hall (即超市隔離收銀果度), 無counter, 係無啦啦有幾箱放響個地下咁架咋, 好易miss. 我淨係見佢有五斤裝的甜醋同一斤裝的黑糯米醋, 好似無十斤呀. 五 ...

咁咪抵過j card 95 折?? 哎吔, 聽晚要去飲, 去唔到買....

別墅

原帖由 tigerfish 於 09-2-26 16:36 發表

咁咪抵過j card 95 折?? 哎吔, 聽晚要去飲, 去唔到買....

其實hsbc果個唔可以話係九折, 係買滿$400 (一張單計) 有10%回贈, 每日最多可以回贈$100. 之前我見吉之島bb展開頭果三日有兩個95折呀 (j card 95折 + bb展95折), 但唔知甜醋包唔包呀.

大宅

原帖由 bobg 於 09-2-26 16:41 發表

其實hsbc果個唔可以話係九折, 係買滿$400 (一張單計) 有10%回贈, 每日最多可以回贈$100. 之前我見吉之島bb展開頭果三日有兩個95折呀 (j card 95折 + bb展95折), 但唔知甜醋包唔包呀. ...

醋應該淨係得感謝日個95折, 另外個95折係買bb 嘢先有. 無法啦, 我都係星期一感謝日先去買囉, 反正之前買漏咗少少阿b 嘢可以一次過執埋.

其實佢5斤裝個bottle 有幾大?? 我諗緊有成10 bottles 阿媽屋企有無位擺

別墅

原帖由 tigerfish 於 09-2-26 16:58 發表

醋應該淨係得感謝日個95折, 另外個95折係買bb 嘢先有. 無法啦, 我都係星期一感謝日先去買囉, 反正之前買漏咗少少阿b 嘢可以一次過執埋.

其實佢5斤裝個bottle 有幾大?? 我諗緊有成10 bottles 阿媽屋企有無位擺 ...

我唔識形容俾你聽有幾大呀, 我估大約10吋高左右既一個桶囉~ 好重架所以一定要送貨.

大宅

原帖由 bobg 於 09-2-26 17:08 發表

我唔識形容俾你聽有幾大呀, 我估大約10吋高左右既一個桶囉~ 好重架所以一定要送貨.

我之前都問過阿媽駛唔駛買醋, 佢仲懶醒話自己去筲箕灣八珍門市買, 成50斤問佢點拎!! 所以佢一聽見人地話八珍上網買有送貨就叫我去睇.

我阿媽諗住用返個桶裝薑醋比阿姨們, 5斤個size 我諗差唔多啦, 10斤可能太大個, 一陣畢哂我無得食

首頁

尾頁

跳至