跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我真係覺得好辛苦, 好唔開心, 話說軒軒上個月打歲半針做評估肥佬左, 姑娘安排我今個月見醫生, 甘早兩日去見.....

醫生比個公仔同梭軒軒, 佢都算有梭既, 但之後果d圖形分類, 砌積木, 擰開同閂埋樽蓋都做唔到, 醫生話佢學習慢, refer我去尤德夫人兒童體能智力測驗中心再做評估, 睇下係唔係真係慢, 佢話以佢估計軒軒大約有15個月智力, 慢左4個月, 但小朋友好快pick up番, 唔好太難過.....

但我就一路都平靜唔到, 我覺得係我教得唔好, 自從有左第二胎後, 小b初初又oscar test fail, 要抽陽水, 公司又裁員, 我自己情緒唔好, 成日喊, 自軒軒一歲後真係好小同佢玩&出街, 令佢好lonely, 我覺得我害左佢.....

雖然佢評估好多都做唔到, 但佢又好似好懂事甘, 有時佢見我唔開心或喊, 佢會攬住我, 想我開心番, 每晚佢都識閂房燈&房門先瞓, 記得邊個櫃放乜..., 我唔知係我無教佢所以唔識定係佢真係智力有問題, 我媽媽話以佢經驗, 軒軒係比較自我但唔係有問題果種, 叫我唔好喊, 驚我產後抑鬱症, 但我真係control唔到.....

sorry, 太長氣了.....

大宅

最了解自己小朋友的,應該是媽媽。

所以,你唔好因為評估fail而太介懷,最重要,係佢平時係咪真係做唔到?

如果真係的話,你要感謝健康院既細心觀察,同肯幫你refer去到深入評估,因為做呢d事,先係真正幫到小朋友。

明白你一定唔開心,陀緊bb,情緒係更難控制的。但仔仔咁生性,而且可以觀察同理解到媽媽有d唔同,都可以睇到佢有一定能力呀!所以,正面積極去面對,先至幫到仔仔架。

加油啊!

原帖由 sarah_chow 於 09-2-22 21:50 發表
我真係覺得好辛苦, 好唔開心, 話說軒軒上個月打歲半針做評估肥佬左, 姑娘安排我今個月見醫生, 甘早兩日去見.....

醫生比個公仔同梭軒軒, 佢都算有梭既, 但之後果d圖形分類, 砌積木, 擰開同閂埋樽蓋都做唔到, 醫生話 ...

大宅

唔好唔開心喇!!
你信我喇!!你既情緒係會直接影響胎兒嫁!!relax D喇!!

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

不要太擔心,每個小朋友發展不一樣,我twins 好多野不識,但最緊要健康~我twins 坐,行都慢過0707 bb,但總有1曰做到!我以前都會自責,兒科Dr 講只要bb是正常健康,學野慢不是要太心急,你教bb會有曰做出!because 我1人湊twins 以前成曰擔心twins ,體重,語言and 大小肌肉發展,但人想通左我不開心,小朋友會知,又不要令老公擔心,1家人去面對,是最大力量 努力~加油{have a nice day}

子爵府

唔好唔開心啦.好影響你肚入面個b架,大B都仲細,而且每個b發展都唔同,,唔洗咁擔心,可能好快就追得番呢.放鬆心情,勇敢去面對眼前0既事,喊係解決唔到問題架.

複式洋房

我諗我仔仔都未識圖形分類同擰樽蓋!

樓主唔好自責,教育子女慢慢長路,睇你形容,只不過因為平時冇人特別教,所以你仔仔有d嘢唔識做,咁你咪依家開始教,正如醫生所講,小朋友好快會pick up,唔好太擔心.

你仔仔見到你喊會攬住你,佢好生性呀,我次次係仔仔面前扮喊,佢冇一次會安慰我,只會望我一下就走左人

子爵府

唔好唔開心呀,我個仔都唔合格都要2歲再返健康院 !
可能佢識,唔做比我地睇 !!

大宅

陀緊bb真係唔好比自己咁大壓力,個個小朋友都會有唔同的學習進度,有冇買d flash 咭, 入形狀的玩具比囝囝玩下, flash 咭可以去3聯書店買大陸野, 25蚊有盒, 我個囡開頭都係唔願睇,慢慢佢就會睇下d公仔,入形狀玩具佢開頭都係四圍掉,都係慢慢先有興趣玩下,你有咗bb所以同大囝玩下d靜d ge 親子活動,等你唔好咁辛苦

原帖由 sarah_chow 於 09-2-22 21:50 發表

醫生比個公仔同梭軒軒, 佢都算有梭既, 但之後果d圖形分類, 砌積木, 擰開同閂埋樽蓋都做唔到, 醫生話 ...

子爵府

原帖由 蜜蜂仔 於 09-2-23 14:31 發表
唔好唔開心呀,我個仔都唔合格都要2歲再返健康院 !
可能佢識,唔做比我地睇 !!

我個女都係唔合格都要2歲再返健康院 !
小朋友發展好快,我無擔心過!

伯爵府

牛年勳章

要分圖形架咩?咁我家BB只識圓形係波波。

唔好內疚啦!
小朋友相差幾個月學習能力,無咩大不了!
好多bb後來居上,我就唔擔心佢唔識了,只要你覺得佢正正常常,咪等佢自由發展囉!

我朋友講架!(佢囝囝F.1了)
有d野小朋友係一定會識的,就唔需要特別教佢,無咩大意義的。

況且,有政府醫生跟進,好過無人跟進喎!不妨去test下,當吸收下經驗。

大宅

你唔好咁唔開心, 俾咁大壓力自己... 你駝住細b, 要返工, 又要湊軒軒, 真係好辛苦, 但放鬆d, 隨遇而安...
我個女都好似未識分圖形, 擰開同閂埋樽蓋... 我都覺得佢地好多時未識, 只係未見過/無人教過, 或者未掌握到姐, 時間一到, 佢地自然做到俾你睇, 遲d識都唔係乜嘢大問題, 唔洗太擔心... 軒軒嘅情況好似唔係你想像中咁差, 何況而家有醫生跟進緊, 佢地係專業人仕, 一定幫到你...
你記住放鬆心情 (雖然大肚婆情緒係比較易波動), 好多嘢我地都控制/改變唔到 (e.g. 公司裁員), 順其自然吧... 加油!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

多謝你地!!! 其實我都明白個個小朋友發展都唔同, 有快有慢, 但係比佢甘講真係好驚, 而且見你地fail都係兩歲先返健康院, 而軒軒既安排好似好特別甘, 所以可能過敏左, 加上懷孕真係令人易喊d.....anyway, 我已經舒服好多, thanks all of you

男爵府

真係唔使唔開心同太過担心ga, 只要你在軒軒面前做比佢睇同佢玩多數次,佢就開始識ga la, 4條7都係咁至識做某d嘢ga咋。4條7而家都未識分圖形ga,playgroup ar Sir話要不斷重覆教佢,佢至識ga, BB係要慢慢教,唔急得ga,你唔好內疚同覺得害左佢,或者佢gei手指肌肉仲未運用得好,所以擰開同閂埋樽蓋都未做到啫,多d訓練佢,佢就得ga la。

軒軒都好懂事,佢知你唔開心都攬住你,又記得d物件放係邊,咁証明佢智力同記憶力根本冇問題啦,比d時間軒軒,佢一定得ga, 你都唔好咁大壓力,開心迎接小寶寶啦。

我都試過4條7整痛我,我扮哭,但佢望完我就算,我叫佢鍚返媽媽,佢掉頭走tim ar......

大宅

喂, 真係唔使唔開心wor我覺得, 我明白評估既結果係會令妳hard feeling既, 就當妳而家先知道慢左, 咁咪由而家開始教番佢, 補番數囉, 其實呢, bb未必一定要幾多個月做到d乜野咁既, 個個人都發展都唔好ga ma~~同埋呢, bb到左歲半之後係會pick up得快左ga, 例如我仔仔有d野真係教一兩次就識左, 之前都唔係咁神勇既, 我之前夠以為佢講野會好慢啦, 而家咪又係ok, 所以軒軒咁細個唔使咁快下判斷佢咪係智力有問題既~~
總之唔好同人比較, 人地夾硬同妳比, 妳叫佢彈開添呀, 唔好諗咁多喇~~我同妳一樣都係陀緊第2胎, 大家一齊開開心心咁湊住大仔黎迎接細b啦~~

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

宜加每日我都會抽時間同佢玩, 樽仔都玩得唔錯, 但形狀分類佢始終唔多like, 我好比心機diy整得好colourful甘, 靚過健康院果d, 但軒軒玩左一陣就拉我去玩車仔, 唯有再諗下有d乜方法會有趣d啦

係呢, 我想問下大家點樣教小朋友認識器官呢? 係唔係不停甘問佢邊度係眼邊度係口甘呢? 點樣教佢指比你睇呢?

伯爵府

牛年勳章

早幾日去左健康院,都無問佢圖形,只係俾左三舊積木,砌高。俾個公仔,杯和匙羹,叫佢餵BB。咁簡單?!

只需要磅重,有10.9kg。
又唔駛度高?(呢間健康院唔知點解唔需要BB高度的呢?兩次都無度!)

sarah_chow:

教五官,都係指下自己雙眼,又指下BB雙眼,得閒又問下佢咁囉!有時又指下書仔果d圖講佢知。
BB識左五官好耐,我都唔記得左佢點識。問佢狗仔貓仔d眼耳口鼻佢都識。

圖形、顏色果d我都覺得幾難教,相信要成日同佢玩至得!(BB都無咩興趣)教生果仲易d!

不過,睇住BB由咩都唔識,到而家識講好多野,對好多事物充滿好奇,都幾得意!

大宅

我楊光仔都係唔玩圖形, 根本唔識分類, 積木都唔會砌高, 但係去健康院姑娘又冇話楊光唔合格...我諗bb對啲冇意義o既圖形不感興趣, 如果俾佢分唔同類型車仔可能會ok.

原帖由 sarah_chow 於 09-3-1 00:56 發表
宜加每日我都會抽時間同佢玩, 樽仔都玩得唔錯, 但形狀分類佢始終唔多like, 我好比心機diy整得好colourful甘, 靚過健康院果d, 但軒軒玩左一陣就拉我去玩車仔, 唯有再諗下有d乜方法會有趣d啦

係 ...

大宅

教五官=都係指下自己個d,又指下BB個d,得閒又問下佢咁囉, 我就會加D小動作, 眼=睜多幾下,要快 ge,耳=摸佢成隻耳仔,或佢摸你成隻耳仔,鼻=冇,口=張開合埋,用來食MUM MUM ge, 面=都係雙人摸面,手= fing 幾下, 手指=五隻手指一齊郁,腳=踢幾吓
因為我覺得加d動作佢先會有興趣

顏色 = 好難教,我有4個一樣大細 ge 波,唔同顏色,但教極都唔識,可以 dry 得滯,冇 mood

形狀 = 我就覺得唔可以一次教太多, 我個玩具有9個形狀,亞囡有時都玩到忟,但又硬頸死要入晒d形狀

生果 = 真係易好多, 可能我亞囡鐘意食,食個時就會教佢,
不過都唔係識好多, apple, 提子, 蕉, 橙, watermelon

可以買d好cheap ge玻璃/瓷磚貼 (我見過有生果/蔬菜/動物,卡通人物咁,10有2張, 每張有8-10個左右),貼係厠所到,沖涼時又認下,都係幾好 ge親子活動,不過小朋友可以會去 (met) d貼紙

大宅

為避免令bb有太大壓力而變得冇興趣,你可以試下一步一步黎,例如教身體部份,唔好一次過教哂,每日教一樣,今日教耳仔,聽日教腳,記得避免部位太近的,難掌握。此外,可利用公仔(是實物),圖書甚至雜誌(是平面的),俾bb接觸多d,印象就容易加深啦。

唔好限制自己跟健康院d範圍去教,可以跟下bb的興趣,例如bb喜歡車,可以教唔同車既名稱,bb會比較有興趣。最緊要係大家都開心啫!
原帖由 sarah_chow 於 09-3-1 00:56 發表

係 ...

洋房

我覺得香港 的制度真係好有問題﹐兩歲都未夠就做什麼智力批估。 香港D人咩都要
鬥﹐比 較。
你越擔心﹐ 你越大壓力﹐搞到你個仔可能更加無自信﹐你係佢媽咪﹐ 一定吾可以
看低 自己個仔。我個仔都比其他BB學野比較慢﹐ 但我吾覺得有問題﹐ AT LEAST﹐
佢每日都有進步﹐而且我地個仔都吾係低能﹐ 己經好好彩
我覺得作為父母﹐ 不要想為什麼其他小朋友會學野快D﹐Everyone is unique, 而
且﹐醫生的說話不能盡信﹐ 我係外國住﹐我從來無聽過甘細個就要做E D TEST,
E 到比較中意自由去 develop

首頁

尾頁

跳至