醫護健康

跳至

首頁

尾頁

子爵府

牛年勳章

東華東院(近銅鑼灣大球場)嗰間,媽媽行得極差,需要坐輪椅,小便要用尿片,醫院建議入東華.家人驚醫院多菌,如想訓練行路,請問老人院好定東華好?請到工人便會回家照顧她.

水晶宮

winnie713 發表於 17-11-12 11:46
東華東院(近銅鑼灣大球場)嗰間,媽媽行得極差,需要坐輪椅,小便要用尿片,醫院建議入東華.家人驚醫院多菌, ...

當然東華(復康部)啦!私人老人院應該無復康服務, 係靠屋企係去探訪時自己幫手。

我覺得私人老人院(除非係幾萬蚊/月嗰種), 如果係幾千, 1萬嗰種, 覺得仲多菌。或者你去參觀下私老人院先。

我爸都係東華(上環),因醫院一般係比病者最多住45天(一入院姑娘已經講)。

我地都係請緊姐姐, 打算接爸爸返屋企照顧。 但醫院唔比我地請等到姐姐visa出可上班至出院。

社工叫我地搵私人老人院暫住至姐姐到家。 我去過所謂私人老人院,真係迫不得已至叫阿爸暫住。

如果醫院真係比你屋企係留院至請到姐姐, 當然留係醫院啦!起碼有正式醫護人員及物理治療做。
天空之城, 快樂之地

子爵府

牛年勳章

回覆 PCCW2319 的帖子

thx!

子爵府

親子王國15週年勳章

PCCW2319 發表於 17-11-12 12:17
當然東華(復康部)啦!私人老人院應該無復康服務, 係靠屋企係去探訪時自己幫手。

我覺得私人老人院(除非係 ...
完全同意.
去到復康病房, 家人盡量同物理治療師同職業治療師多溝通, 講比治療師知老人平日遇到嘅問題, 邊方面比較弱, 你地希望增強邊方面嘅能力, 因為老人家有時唔係好識表達. 同埋即使請工人, 工人都唔知有咩運動可以做, 有咩需要注意, 你地可問定治療師.

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

PCCW2319 發表於 17-11-12 12:17

我覺得私人老人院(除非係 ...

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

winnie713 發表於 17-11-12 11:46
東華東院(近銅鑼灣大球場)嗰間,媽媽行得極差,需要坐輪椅,小便要用尿片,醫院建議入東華.家人驚醫院多菌, ...
我爸爸早前都係咁, 先去左東華. 日日可以去做物理治療/職業治療。醫院裡面大部份都係康復中, 床與床之間有好多空間, 所以冇普通醫院咁多惡劣, 咁多菌。最唔好係交通同有限探病時間。不過佢地住一排都會趕你走, 所以都係中轉。我爸爸最後入左老人院, 環境差過醫院好多, 除非你揀既係一間非常高質素, 非常昂貴既私人院舍。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

MommyPanel勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

東華三院好難排

水晶宮

miulee2104 發表於 17-11-23 17:49
東華三院好難排

係醫院, 唔係老人護老院
天空之城, 快樂之地