自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

DoReMi媽媽 發表於 17-11-14 00:34
我而家用菲姐,一樣懶的,洗廁所成日用漂白水,佢諗住漂咗等佢自己白,連用海線抺下都懶,結果俾我話,但佢 ...

洗廁所不應用漂白水嗎?會有什麼不好?

我奶奶係教工人用漂白水倒入廁內。亦試過我旅行期間菲姐用漂白水洗廁所地磚(好彩不是雲石)。

大宅

回覆樓主

一般用砂紙省鏽然後塗油或油漆,但你個爐頭要接觸火,所以都係重新配個

大宅

amypekkle 發表於 17-11-14 22:20

我奶奶係教工人用漂白水倒入廁內。亦試過我旅行期間菲姐用漂白水 ...

漂白水日積月累會侵蝕馬桶內嘅塗層,應該買超市我洗廁所水。我屋企從來唔買漂白水,因為要溝稀用,但唔識比例。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我奶奶係教工人用漂白水倒入廁內。亦試過我旅行期間菲姐用漂白水 ...
佢係噴喺廁所馬桶嘅座件上,一啲本來應該要用海綿加潔而亮刷嘅地方,佢諗住噴咗等佢自己白可以慳返拭抹,咁你諗下佢會噴幾多上去。

禁止訪問

男爵府

家家公主 發表於 17-11-13 23:41
爐頭唔使用漂白水架...我個鐘點話用潔X亮已經可以...
用漂白水會拿到爐具生秀咁..... ...

你個鐘點費仲搵唔搵工呢?

男爵府

至愛朱古力 發表於 17-11-14 09:49
個鐘點第一日出黎做野呀? 攪錯呀,屋企都唔會用漂白水洗爐頭喇?

我今日問佢係咪唔識清潔,佢仲搏咀話係佢好多雇主都叫佢用漂白水洗爐頭喎,話我個爐頭係磨沙所以漂白水漂甩左面嗰層,又話無事架,只係顏色唔同左!

男爵府

Jasmine-4711 發表於 17-11-14 18:44
本地ee?佢自己屋企冇炉头咩?经agent请?投诉,换人,在未有更大破坏前好换人!

生銹仲用得,但冇咁耐用, ...

我尋晚嬲到瞓唔著,今日問朋友有沒有鐘點介紹....全無音訊 請咩工人都難

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

你都係換…個爐頭同個鐘點。
2樣野遲早"爆裂"
不知所謂的乙陸!!!

公爵府

男爵府

bosch 發表於 17-11-14 19:44
你個爐頭之前係點? 外觀唔似有問題...

我第一次聽有人用漂白水去洗爐頭. 而家d 人個個走火 ...

兩公婆住6年,我只係每星期煲一次湯,偶然星期六會煮飯,第一個鐘點做左5年幾,因為身體問題唔可以再工作,但佢保持到我間屋好新淨,所以我爐頭絕對無甩過色。家陣比呢個鐘點做左一個月就攪成咁

男爵府

759 發表於 17-11-14 22:22
一般用砂紙省鏽然後塗油或油漆,但你個爐頭要接觸火,所以都係重新配個
...

今日我公司茶水姐姐都係叫我去煤氣配過哂佢,我一定要佢賠!

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 17-11-14 22:31
佢係噴喺廁所馬桶嘅座件上,一啲本來應該要用海綿加潔而亮刷嘅地方,佢諗住噴咗等佢自己白可以慳返拭抹,咁 ...

我第二個鐘點原來都係用漂白水噴我個廁板,攪到我一打開個廁蓋,見到個面花哂 我用左6年,洗左6年,未見過廁所板會有咁多噴水印!抹極都抹唔甩D花
呢野我已經忍左佢無爆佢

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

DragonPrincess 發表於 17-11-14 23:53
我尋晚嬲到瞓唔著,今日問朋友有沒有鐘點介紹....全無音訊 請咩工人都難:cryin ...
係,連鈡點都難請人,我都唔想請外傭,但鈡點有啲只肯做清潔,唔肯煮飯,仲要難請到人

象牙宮

DragonPrincess 發表於 17-11-15 00:05
我第二個鐘點原來都係用漂白水噴我個廁板,攪到我一打開個廁蓋,見到個面花哂 我用左6年,洗左6年,未 ...
佢哋噴咗漂白水,諗住"乸"佢一陣就會自己白返晒,然後用水沖一沖抹乾就搞掂,慳水慳力。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我99都係唔漂唔安樂架。碗布又漂,星盤又漂,抹地又落,洗衫又落

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 17-11-15 00:13
佢哋噴咗漂白水,諗住"乸"佢一陣就會自己白返晒,然後用水沖一沖抹乾就搞掂,慳水慳力。 ...

簡直係痴線架

象牙宮

DragonPrincess 發表於 17-11-15 00:20
簡直係痴線架

首頁

尾頁

跳至