論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

陪月勳章

回覆 janicetsang 的帖子

佢地D通病,攞個拖把左叉右叉,真係怕着火

複式洋房

回覆樓主

我要睇多d呢個post 平衡同安慰自己, 原來全世界既姐姐都係咁

janicetsang    發表於 17-11-16 16:27

大宅

有無小朋友要照顧﹖如果小朋友有5-6歲,我覺得可以換,無記性亦等同無心做嘢

男爵府

回覆 Koreahhcc 的帖子

我女中學了,我們返工,所以佢咁得閒就愈來愈hea.

公爵府

janicetsang 發表於 17-11-14 00:21
三十七歲菲,優點:
1.無發脾氣
2.無遲起床

身體差, 一定吾續。

象牙宮

janicetsang 發表於 17-11-14 00:21
三十七歲菲,優點:
1.無發脾氣
2.無遲起床

1. 她想不想續?
2. 她要求續之下, 約法三章。
叫她自己說, 如何改善? 如何罸?

缺點:
5· 成日呢埋玩電話
8.做錯野多借口。
9·自從玩電話後求其,咖啡機的水8日無倒,佢自己飲完咖啡個杯未洗又入左房瞓。
4. 叫佢mark數成日計錯數

工人冇記性是她不想去記。
雇主, 自己做主, 決定一切, 安排, 菅理。她似不用腦之動物。無法給她作主。

==================
我老媽工人也是不叫不動。
我只好安排, 叫....

因材施教。 能訓練成好馬, 我怎不想???。但對方不想進步, 不想用腦。我只能去菅理它。
机械人好過她/工人。至少... robot 不會多借口, 玩電話, 求其, 打斧头。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

janicetsang 發表於 17-11-16 16:29
回覆 Koreahhcc 的帖子
我女中學了,我們返工,所以佢咁得閒就愈來愈hea.

女中學了? 15.16
會自理吧?

我先 雇家助, 清結, 煮飯。
不行, 再雇工人。 比率50/50。
計机會率。風險程度。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

333s 發表於 17-11-17 14:39
1. 她想不想續?
2. 她要求續之下, 約法三章。
叫她自己說, 如何改善? 如何罸?

同感⋯佢點都唔肯用腦,唔肯開口問,我點話佢都唔改⋯連直接的指示都聽錯。可以点?只能發最後通牒⋯

象牙宮

kaniyan 發表於 17-11-22 13:17
同感⋯佢點都唔肯用腦,唔肯開口問,我點話佢都唔改⋯連直接的指示都聽錯。可以点?只能發最後通牒⋯
...

對方優點 & 缺點衝量下, 最好記錄下來。(記性有限)
減低過分依賴 外傭。
安排+菅理好 自己未來生活。 方才下決定。

仿照 "勞工及褔利局局長羅致光 本港 如何增加外傭的來源地,以減低過分依賴單一地區;"

羅致光稱正探討輸入緬甸外傭- RTHK
news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1365655-20171119.htm

理性討論交流者。

象牙宮

緬甸 - 孟加拉難民救援 - 逾60萬人倉惶逃離家園‎

www.worldvision.org.hk/myanmar/refugeecrisis‎2394 2394

宣明會總幹事前赴全球最大收容難民臨時營帳區,手抱營養不良兒童,呼籲大家伸出援手。

不如.... 培訓 收容難民臨時營帳區 之難民。
60万, 至少可以挑選 6万人掛。

來港工作。

香港有勞工。 難民國家有外匯。 =

win win.

理性討論交流者。

洋房

回覆 333s 的帖子

我工人有齊你地講嘅野,再利害D添‧已經俾咗11年機會佢,念在佢對我個仔唔錯,其他一切零分。
但最近幾個月,佢更加嚴重,連個仔都頂佢唔順喇。終於決定請佢走。佢個仔居然send messenger來摌爆我(上幾個月佢個仔大學畢業,我地仲送咗支有刻名嘅筆賀佢),我個仔15歲半,佢都好有禮貌咁解釋俾佢個仔聽,結果換來佢個仔再摌得我再金D

(I dont beleive my mother do that..i know your rich..soon i will become ENGINEER..you dont have right to do this in our family..)咁多年來,我地又俾衫佢寄返去,佢個女大學畢業禮又送條靚裙,當年佢個仔考到讀Engineer,我又提早預借部分長期服務金,個個星期四又要去教會,果半日人工又係當預借,話將來長期服務金扣番,又另外俾早餐錢佢,因為佢話日日食包悶.......多不星數),竟然換來俾人摌爆,個工人話唔關佢事,仲追問我幾時可以寫Financial problem俾佢快D搵新工..............

禁止訪問

男爵府

DeniseLaLa 發表於 17-12-29 18:17
唔續啦, 記性差到咁, 佢似有腦退化多啲囉
呢排愈來愈頂佢唔順,唔會續佢了。見到佢就煩。

象牙宮

charmandwilliam 發表於 17-12-29 17:07
回覆 333s 的帖子
我工人有齊你地講嘅野,再利害D添‧已經俾咗11年機會佢,念在佢對我個仔唔錯,其他一切 ...

喜歡你的仔, 比我仔強。
看來你的仔, 比你強。他才15歲呢。比一般性成年人还高智慧。未來會是菅理人材。多溝通, 多多向他學習。

11年了來, 難道生活在逢閉世界里? 仔仔15 yo, 你該很年輕。又懂上网, 基本可懂全世界。
家里有外傭, 更需要多了解工人, 多留意。是吧。

互聯网, 上网搜索 方便。直接。簡單。也會更中肯。 有关外傭好事, 劣事。
BK 論談一樣可搜索。google, yahoo, youtube, facebook.... 等。
我的缺點, 少用 facebook, 要不更多資料。

2017 年尾, 回顧自己 2017年里, 做的不足處反思。 多想, 多問自己為什么? 2018 令自己做的更好, 進步。

-----------

11年....
佢個女大學畢業禮又送條靚裙,當年佢個仔考到讀Engineer,我又提早預借部分長期服務金
個個星期四又要去教會,果半日人工又係當預借,話將來長期服務金扣番,又另外俾早餐錢,因為佢話日日食包悶.......多不星數)
1. 外傭是那一位? 囡囡?
2. 她每月沒糧出?
3. 提早預借部分長期服務金
4. 何必把自己弄至那么低微? 賓主关系需要對等。

google :
印傭凌虐9旬瘦弱婆婆重拳打頭 吹風機燒頭

理性討論交流者。

別墅

認識瑞士牛牛第一回

我唔會續,同我工人有d似,唔上心只會越黎越差

我個工人,有人係度時腸胃特別差,經常要去廁所,佢出黎時我𥄫到佢電話係褲袋,我不在時得婆婆係度幫手,佢夠膽去廁所半小時

做漏野話完佢永遠唔會say sorry,只會講ok,最近發現佢不問自取拎左個食物盒私用,我扮唔知話搵唔到個盒,問佢知唔知個盒收左去邊,佢答我唔知,仲幫手去廚房搵,第二日再去睇,個食物盒唔見了,佢寧願講大話都唔會認錯話唔知個盒我有用

男爵府

cccsandy 發表於 17-12-30 09:37
我唔會續,同我工人有d似,唔上心只會越黎越差

我個工人,有人係度時腸胃特別差,經常要去廁所,佢出黎時 ...
我個工人又唔知仲乜成日洗外賣膠盒,連我丟左落垃圾桶,佢都執返來洗。洗來自己用。我都唔理得佢咁多了。

首頁

尾頁

跳至