跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇媽咪帶埋bb參加游泳班 ? 可唔可以分享一下 ?

大宅

你想幾多歲帶bb參加泳班?我之前喺康體署教4歲以下的小朋友游泳,會有一位家長陪同一齊玩:小朋友的年齡介紹3-4 歲,多數都好開心咁玩水踢水,及用浮板嘗試浮身;另有少部份永遠都唔肯放個頭落水的,跟媽媽坐在池邊踢水便算,好得意^^

我個人建意,太早要求bb參加泳班未必係好事,因佢地仲未識自行用口吸鼻呼的動作,故鼻一吸入水便會產生恐懼~~

我覺得可以平時在家沖澡時進行親子樂,以後帶佢去泳池或沙灘玩下水;到3 years old 左右才學游泳都未遲;)
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

複式洋房

hi sze0203,
你有冇BB水泡 can introduce to me, 可以用來 "cool" 主 neck ga 喺浴缸玩? Thank You.

原帖由 sze0203 於 2009-2-24 12:07 發表
你想幾多歲帶bb參加泳班?我之前喺康體署教4歲以下的小朋友游泳,會有一位家長陪同一齊玩:小朋友的年齡介紹3-4 歲,多數都好開心咁玩水踢水,及用浮板嘗試浮身;另有少部份永遠都唔肯放個頭落水的,跟媽媽坐在池邊踢水便算,好得意^^ ...

複式洋房

I would like to know too...tks

原帖由 IWO.patpat 於 09-2-28 00:48 發表
hi sze0203,
你有冇BB水泡 can introduce to me, 可以用來 "cool" 主 neck ga 喺浴缸玩? Thank You.

子爵府

頸用水泡我都有用,舊年我響花園街果度買,$20一個,其他媽咪都話平靚正,不過唔知宜家開始賣未呢?

我自己都俾仔仔用左大約5次,佢幾鍾意游水,同埋有個水泡安全好多,你地都可以去睇下買唔買到。

地址係:
花園街卓悅化妝品對面既舖,佢門口都掛住好多水泡ga,你問下有冇bb頸用水泡就得ga la。

大宅

我同yeeyeey2k同一地點, 同一價錢買呢^^平靚正haha
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

別墅

頸水泡好唔好用? or 用手臂+腰水泡好d?
請問花園街有無bb泳衣買呀?

我仲未帶bb去游水呀, 想今年夏天帶佢去泳池游水, 唔知好唔好呢? 如果係帶, 應該要準備嘜野呀?

子爵府

samman
其實泳衣可以去Jusco買,價錢都唔貴ga,我個仔果條泳褲都係$7X,不過我係舊年買既,果陣特價,大約$3x一條。

子爵府

YEAH~~
平靚正,真後悔無買多幾條,咁大家都可以有得用啦...
我諗都可能要等多兩個月先會有得賣,因為宜家間中都幾凍,何況泳池都要4月先開既。

原帖由 sze0203 於 09-2-28 11:23 發表
我同yeeyeey2k同一地點, 同一價錢買呢^^平靚正haha

大宅

yeeyeey2k

果間舖應該今年暑假又會有, 而且價錢應該唔會爭好遠, 放心^^

samman

bb用頸圈比較好d, 怕佢個頭不受control 浸親, 但過左2-3 year old 後, 其實喺正式學游水之前, 用手臂or腰水泡玩下都無問題; 但如正式學游水後應改用背板,方便頭及手的配合

別墅

Thanks ar!!

yeeyeey2k, 我琴日去吉吉島睇過, 無咁細既泳衣呀..不過可能太早, 所未有.

sze0203, 知道la, 我會買頸圈比bb用, 我一定要佢學游水架, 因為身體會好d, 同埋男仔識游水都會好D...
不過我個仔好細胆, 唔知佢第一次下水會點呢? 除咗買泳衣,頸圈, 大毛巾, 仲要預備咩呢? 有咩要注意ar? 唔該晒...

子爵府

samman
我想仔仔學識一文一武,武就游水,至於文(琴、棋、書、畫)等佢自己慢慢發掘啦^^

別墅

agree!!

原帖由 yeeyeey2k 於 09-3-3 14:28 發表
samman
我想仔仔學識一文一武,武就游水,至於文(琴、棋、書、畫)等佢自己慢慢發掘啦^^

大宅

但係我亞細b用完一次之後就驚左, 可能有d 叮叮噹噹聲, 之後佢一聽到呢d聲之後就哭, 而家比我 掉左囉

子爵府

嚇親咁慘呀,我第一次用吹脹後俾bb玩左一陣先套落佢條頸度用,再落水,佢冇呢個問題呀。

原帖由 paklamryan 於 09-3-4 00:00 發表
但係我亞細b用完一次之後就驚左, 可能有d 叮叮噹噹聲, 之後佢一聽到呢d聲之後就哭, 而家比我 掉左囉

大宅

paklamryan

係呀, BB一驚就唔好勉強,因一怕左水就有排教了!!

yeeyeey2k

我都覺得游水係必需的,不論男或女,係一種求生技能!

samman

如果可以的話,著返件保暖泳衣會比較好:其實帶D吸引BB的防水玩具會好好多!但咁細個,最緊要睇住個頭唔好比佢飲水就可以了^^

民房

我都想買,因為我很想仔仔學游水

複式洋房

thank you ar. I buy it already at Fa Yuen St la, but will wait the weather become warmer to start use it, hope my son like la.......

首頁

尾頁

跳至