自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問有經驗嘅Jm
我排左考何文田路試
我住元朗
未搵到師傳,想請問
1)我應該搵住元朗附近嘅師傅定邊區都無所謂
2)係咪初初係元朗區學車,因為方便
之後先去何文田實習?
3)棍波係唔係比自動波難好多?

謝謝大家

侯爵府

回覆樓主

搵師傅出九龍塘學
會俾你係九龍塘行下圈先及泊車
之後九龍塘出車去行考試路線

暫時無聽過九龍路線元朗學車
8-)

子爵府

回覆樓主

考到棍波既人會話其實唔難
但我地用開自動波車 所以我只考自動波
我都係住元朗個邊 考試係葵芳個邊
但我上落車多數係九龍塘 因為師傅係指定地方上落
所以我諗唔使搵元朗司傅

子爵府

PandaRabbitttt 發表於 17-11-18 09:22
請問有經驗嘅Jm
我排左考何文田路試
我住元朗

我之前跟開個師傅就係元朗家計會附近上車。之後去工業區個停車場學泊位,又上山學上斜同調頭,喺工業區範圍學揸。到學有基本技術,師傅先會帶我去路試範圍踩線,當時我考第一次係天光道。因為師傅話,喺試場學泊位上斜,學神車又多又要排隊爭位學,浪費時間,所以先會喺元朗學哂先出黎試場練 ...

另外時間許可,師傅有一次有一堂上 3 個鐘,俾我由元朗學揸到天光道。所以我就覺得師傅咁安排係唔錯嘅

用戶要求終止服務

回覆樓主

多數第三四堂開始,就只去考試路線揸

珍珠宮

回覆樓主:

唔建議找元朗師傅,之前第一次係元朗師傅,學左好多堂都要就佢係元朗學,我臨考嗰個月基乎求佢先出試場,話遠,來回油費貴,一次過要上四節,個師傅仲係bk網友介紹! 仲要係除左我之外,個cf基乎無其他學生! 因我係放左時間學,好多d cf應該好爆難度期,我第一個師傅係次次由屋企出,教完我就返屋企! (佢講嘅,因為佢要我上落車地點都就佢!)

我考完一次fail, 立刻轉cf, 轉左個出名勁嘅,完全兩回事,學左幾堂,找返bk介紹第一個師傅嗰個人個a/c 睇,嘩! 同第一個師傅背景咁似嘅! (因為佢問我係邊度找到佢,我答bk, 所以第一個師傅上堂有講自己嘢: 住邊、幾個仔女、仔女幾大、課外活動等) 一睇火都嚟! 我極度懷疑介紹佢老公! 因為同第一個師傅d野係吻合!
(各位唔洗驚,介紹人個a/c已經唔再activate啦!)

子爵府

如果住元朗考何文田 (天光道嗎?), 建議搵返九龍師傅. 如果元朗上車揸出九龍, 即係每次最少要學2-3堂, 出到九龍行一圈又要返入元朗, 嘥晒D時間. 倒不如用D堂數練熟條路線

子爵府

ccli629 發表於 17-11-18 11:30
如果住元朗考何文田 (天光道嗎?), 建議搵返九龍師傅. 如果元朗上車揸出九龍, 即係每次最少要學2-3堂, 出到 ...

係呀,我考天光道

多謝各位Jm俾意見我
睇返大家意見,我會搵九龍區嘅老師,雖然要搭車出去唔太方便,但最緊要近返考試嘅地方。

男爵府

畀面勳章

ccli629 發表於 17-11-18 11:30
如果住元朗考何文田 (天光道嗎?), 建議搵返九龍師傅. 如果元朗上車揸出九龍, 即係每次最少要學2-3堂, 出到 ...

其實呀仔剛剛18,想考車,但我覺得危咳

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

混波係難,又麻煩,不過慣左就得。

子爵府

bosch 發表於 17-11-18 20:28
混波係難,又麻煩,不過慣左就得。

其實我驚難,加上之後都係揸自動波
所以想考自動波

但問題係我搵唔到教自動波van嘅師傅
所以考慮緊考棍波.....

諗住睇多幾日,都搵唔到師傅就學棍波
因為我朋友有介紹

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

PandaRabbitttt 發表於 17-11-18 21:34
所以想考自動波
點解要學VAN, 唔係學私家車?

如果唔比較就唔知邊樣難, 平常心去學就得.

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

PandaRabbitttt 發表於 17-11-18 09:22
請問有經驗嘅Jm
我排左考何文田路試
我住元朗

正常就緊係去返試場附近學
起碼熟悉附近環境
如果你以後都唔揸掍波
就考自動波
一定自動波容易好多
祝成功
珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人
不要給自己一個遺憾~

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

bosch 發表於 17-11-18 22:31

如果唔比較就唔知邊樣難, 平常心去學就得. ...
貨VAN其實比私家車有優勢,盲點比私家車少
我當年係學貨VAN

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我當年係學貨VAN棍波,貨VAN有個好處,盲點較私家車少

上水學車,天光道考牌,有一日師傅比我由上水渣到出天光道(某D路唔比學神渣係師傅渣)呢個路程比到我好大信心,然後係天光道溫一次路面

好慶幸,一次PASS
未渣過自動波車,唔怕煩可以選棍波車,其實唔難

公爵府

如果學VAN考到嘅話
就可以揸到VAN仔同私家車

如果學私家車就只能揸私家車唔能夠揸VAN仔

子爵府

因為有朋友話van嘅盲點比私家車少
同埋考到Van牌將來都可以揸私家車

我見後面都有JM咁樣講

子爵府

stkyo 發表於 17-11-19 00:48
我當年係學貨VAN棍波,貨VAN有個好處,盲點較私家車少

上水學車,天光道考牌,有一日師傅比我由上水渣到出 ...

多謝你嘅提議
我而家諗住搵唔到van自動波師傅
就考棍波,最多努力啲!

Van自動波嘅師傅真係好少

侯爵府

回覆樓主

我十一/二年前駕駛學校學,一take過pass,跟著十年没有揸車;近日打算再去報金牌路路通為自己冰封了的車牌解凍

子爵府

PandaRabbitttt 發表於 17-11-18 21:34
所以想考自動波
其實我嗰時係考咗自動波, 再考棍波貨van, 但係考完之後都冇揸過棍波

首頁

尾頁

跳至