自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有啲長篇,希望大家可以俾啲意見我(emoji)(emoji)這件事困擾到我訓唔到,好勞氣,做唔到野,日日係到等佢哋電話回覆...

1/6/2017 有電訊公司客戶服務員打來推銷續約計劃,當時我只是回應考慮下,誰知在我不知情況下幫我續約了,我6/11/2017轉了另一間電訊公司,7/11有客戶服務員致電跟進為何轉台,並沒有提及提前解約等問題。 
直至15/11/2017 收到數x通寄來的帳單,要求$8642為算定賠償損害,即時致電數x通才知道在不知情下續約,數x通會16/11/2017自動轉帳$8642,所以要求停止過數,可惜數x通表示未能停止過數程序。當然詢問如果最後是數x通客戶服務員私下續約,而信用卡因為這筆交易($8642)產生的任何費用是否由數x通負責,當時數x通員工回應"是"。 
我肯定沒有答應續約,因為數x通收費貴,但服務質素差,所以今年年初已經和我先生計劃轉至另一間電訊公司,我11/5/2017已幫我先生申請轉到另一電訊公司(因為先生合約比我的早完成),我怎會1/6/2017續約。 
我還記得10/6/2017收到帳單通知,數x通收取我沒有使用過的漫遊服務費(因為我外遊時電話已變更為飛行模式)時致電到給數x通理論及表明不會續約,叫數x通不要再致電給我!

前日佢哋同事回覆係我係段錄音只係講"我考慮下", 但剛剛打黎話我係對話冇講過"考慮",仲話可以俾我聽返,我懷疑佢哋私下刪改錄音,如果我冇講,點解佢同事前日電話話我只講考慮下!

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主

唔好比佢大到
如果你續約會有一堆條例講你聽
同埋佢地應該唔可以比錄音個客聽(好似係)

大宅

taiwoon 發表於 17-11-18 16:48
唔好比佢大到
如果你續約會有一堆條例講你聽
同埋佢地應該唔可以比錄音個客聽(好似係)

裝上睇到有人話可以去觀塘聽,但頭先佢語氣係講到可以即時俾返我聽咁,佢同事一日打幾次黎好煩,我咪好聲好氣話我會考慮下,早知當初直接叫佢唔好再煩我!

頭先個個人啲態度比之前個個更差,因為講述同一件事係一個電話裡重複幾次,根據浪費時間!所我同佢講唔好再係到拖拉,直接講聽完對話之後係咪依然覺得我係要賠,佢答係,我就話咁冇野講,由消委會同小額錢債去處理,佢即刻好大聲話"你係咪要搵其他解決方法?",我話我肯定冇答應續約,只講考慮下,你哋就死屈我續左約,根本冇野好講,佢就話"你冇講過考慮下喎,你答好喎!唔信你聽返錄音"。

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

企硬! 如果佢夾硬在信用卡扣你$8千幾元,你應先向“通訊辦"投訴。再解決不了,就入禀小額錢債審裁處。佢到時要提交証據,放心,佢無証據,佢一定敗訴。唔好怕煩,哩d 電訊商,專欺負小市民! 我試過俾某電訊商屈, 一於撐到底!

la_source    發表於 17-11-21 11:33

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

lovenlam 發表於 17-11-18 17:02
裝上睇到有人話可以去觀塘聽,但頭先佢語氣係講到可以即時俾返我聽咁,佢同事一日打幾次黎好煩,我咪好聲 ...

咁咪叫佢播嚟聽,成段喎!
活在當下,愛得及時

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

其實錄音証據並不是強而有力,做手腳話咁易!

大宅

回覆樓主:

新合約成吾成立,著眼點吾係樓主有冇講“考慮下”,而係必須要樓主明確表明同意續約喎

我吾係用數x通,每逢續約或改野,職員會要求我提供個人資料核實身份,我估數x通做法一樣

咪即管聽返段錄音,如果冇明確表明意願又冇核實身份,去通訊事務管理局投訴,如懷疑段錄音比人做過手腳,係刑事罪行,可以報警求助

大宅

Petonemama 發表於 17-11-18 23:31
新合約成吾成立,著眼點吾係樓主有冇講“考慮下”,而係必須要樓主明確表明同意續約喎

我吾係用數x通,每 ...

佢哋打黎一開始已經要核實身份,最初佢就用lee個point同我講,我話你哋一開始就要我核實身份,咁唔通之後你講咩都等於我答應嗎?
之後就話我我考慮下就=答應。

今日再打黎又話我有講過考慮嘅字眼,但唔係最後答案,我問佢又話我成段對話都冇講過!!

而家話佢同事sale我新plan時我話考慮下唔代表唔續約,話我講完考慮後由佢同事繼續介紹個plan=接收,我問我聽咗介紹就=答應??佢話係。

我火都黎,我問佢係咪可以代表佢公司回答我"係電話傾續約中,客人係冇講接受新合約/續約下,新合約都會成立?"佢死都嚟答我,不停扯開話題,係咁話要將1/6同10/6分開黎講,問我係咪承認1/6當時係答應續約?
如果我有少少唔清晰就會答係,我答佢我從來都唔冇答應續約,係你哋死屈考慮=答應。
我問佢幾次係咪佢公司唔需要有明確答應續約嘅情況下都會成立新合約,佢重複3,4次大家嘅對話,我火都黎埋就話佢連回答我問題都唔敢,即係佢自己都唔敢確認公司制度,但係我嘅情況下就死認定我咁就算答應續約!
我問佢知唔知咩叫口頭承諾,佢話佢知,我問係冇明確答應下,口頭承諾仲可以成立嗎?佢答我佢唔識法律,即時話將我個案轉交投訴部!!

大宅

回覆樓主:

佢今次冇提俾返段錄音我聽,淨係話我講完考慮後,佢同事話咁先幫我做定份新約,繼續講個plan(但我印象中係冇講續幾多個月等等資料,淨係講由$298減到$238),話我最後有講"byebye"就算係答應,我話聽完佢煩我,咁我收線前講byebye都唔得,禮貌咋喎,唔通cut線呀?
最好笑佢不停重複話我1/6對話,我已經火黎鬧佢,佢仲可以叫我不如轉返返黎啦,我話"你有冇問題,我就係嫌你哋貴,又收得差先轉台,最後仲要有屈我嘅service,我點解要轉返返黎呀?我冇做錯,點解我要俾你哋屈?我轉返黎就真係對新個間電訊公司毀約喇!!"

琥珀宮

lovenlam 發表於 17-11-18 16:37
有啲長篇,希望大家可以俾啲意見我(emoji)(emoji)這件事困擾到我訓唔到,好勞氣,做唔到野,日日係到等佢哋 ...

將你呢篇野直接send去通訊事務局啦,投訴佢.hkbn同pccw都比我直接向通訊事務局投訴過,佢地好快有人搵你

大宅

mandy952 發表於 17-11-19 00:44

將你呢篇野直接send去通訊事務局啦,投訴佢.hkbn同pccw都 ...

好,thx~~聽日send!
我淨係之前send去消委會咋~~

珍珠宮

回覆樓主

直接同消費者委員會及電訊管理局投訴。
同時要求佢比錄音你聽。
你要話比佢聽,如果唔即時退款,證實係佢哋過失,會退討一切信用卡利息的賠償。

珍珠宮

lovenlam 發表於 17-11-19 00:33
佢今次冇提俾返段錄音我聽,淨係話我講完考慮後,佢同事話咁先幫我做定份新約,繼續講個plan(但我印象中係 ...

你有冇問清楚現在同你對話的客戶服務員是什麼名字及職位?這些也要記錄清楚,最好一直對話也是同一人,方便有乜事唔洗賴來賴去,也方便追究。另外你現在是投訴有員工不失,你應該要同當值經理講。

琥珀宮

lovenlam 發表於 17-11-19 00:48
好,thx~~聽日send!
我淨係之前send去消委會咋~~

消委會是廢的……

大宅

Alex123 發表於 17-11-19 00:49
直接同消費者委員會及電訊管理局投訴。
同時要求佢比錄音你聽。
你要話比佢聽,如果唔即時退款,證實係佢哋 ...

我有講,第一個同我傾嘅人好爽快咁答咗我好

大宅

Alex123 發表於 17-11-19 00:56
你有冇問清楚現在同你對話的客戶服務員是什麼名字及職位?這些也要記錄清楚,最好一直對話也是同一人,方 ...

我有留名同staff number,但冇問職位...

珍珠宮

lovenlam 發表於 17-11-19 01:06

我有留名同staff number,但冇問職位...

你話搵經理講啦!不過通常一定話經理忙,忙就留電話叫佢回覆。
所以一打來就問名及職位。你現在是投訴,不是一般的查詢。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

續約咁兒戲架咩?
我續約都要再send id copy, 住址證明,仲要簽名架喎

樓主撐你,告到底

珍珠宮

lovenlam 發表於 17-11-19 01:05
我有講,第一個同我傾嘅人好爽快咁答咗我好

概然佢爽快回覆可以。
你下次同經理講再提一下佢,問清楚佢是否已經同意以下的要求。
如果唔即時退款,證實係佢哋過失,會追討一切信用卡利息的賠償。

首頁

尾頁

跳至