跳至

首頁
12345...60

尾頁

別墅

傾下計呀~

大宅

你好!
我唔係住多倫多, 我住溫哥華ga, 歡迎嗎?
我預產期係7月, 你呢?
我係生第三個啦, 你呢?
大仔(BB)2003年12月13日出世
細仔(QQ)2006年05月12日出世
孻仔(豆豆)2009年07月15日出世

別墅

yeah!!! 當然歡迎啦!
我之前睇post 見過你,0甘快就第3個啦...真係幸福~
我4月尾預產期, 係第一個baby~ 好緊張呀!

vancouver 凍唔凍呀? toronto 前日都仲係落好大雪, 出入好唔方便呀~

原帖由 maggielikl 於 09-2-24 12:25 發表
你好!
我唔係住多倫多, 我住溫哥華ga, 歡迎嗎?
我預產期係7月, 你呢?
我係生第三個啦, 你呢?

大宅

原帖由 OwenJC 於 09-2-24 12:31 發表
yeah!!! 當然歡迎啦!
我之前睇post 見過你,0甘快就第3個啦...真係幸福~
我4月尾預產期, 係第一個baby~ 好緊張呀!

vancouver 凍唔凍呀? toronto 前日都仲係落好大雪, 出入好唔方便呀~

...

我這邊都幾凍下, 但就無落雪, 都係好住!

第一胎, 咁有無人幫你呀? 我由第一胎至現在都係自己攪點呢!

我係全職媽媽, 你呢?

別墅

有呀, 我奶奶會搬近我地幫手. 你0甘叻~ 自己攪貼!! 0甘你坐月, 都係自己煮野食?

我禽日開始洗bb 衫, 係香港買0左好多番來, 而家成屋萬國旗. 有排整, 又要預備next wed 搬屋.....

我係半職mama, 我係屋企教琴. 諗住教得幾耐得幾耐. 不過學生唔太多, 每日都係3至4個. 生完休息1-2個月, 再睇下baby點.

原帖由 maggielikl 於 09-2-26 04:15 發表

我這邊都幾凍下, 但就無落雪, 都係好住!

第一胎, 咁有無人幫你呀? 我由第一胎至現在都係自己攪點呢!

我係全職媽媽, 你呢?

別墅

Hello!我住喺多倫多架!預產期係九月,今次係第二胎。OwenJC,你住喺邊?喺邊間醫院生?邊個產科醫生?我exactly喺Richmond Hill住,再次搵翻Dr. Ho Man Fan,喺North York General生。我都係全職媽咪,大仔我媽咪幫手揍。

大宅

原帖由 OwenJC 於 09-2-26 21:59 發表
有呀, 我奶奶會搬近我地幫手. 你0甘叻~ 自己攪貼!! 0甘你坐月, 都係自己煮野食?

我禽日開始洗bb 衫, 係香港買0左好多番來, 而家成屋萬國旗. 有排整, 又要預備next wed 搬屋.....

我係半職mama, 我係屋企教 ...

我打算坐月時叫老公請假, 幫我煮飯同湊2個仔囉!
同我叫咗人幫我係香港買產後28坊比我補身囉!

別墅

yeah!!! 又多個mama 係canada, hello 呀ahbocat!!
我係mississauga住, bb 會係trillium出世. ob 係dr liao.

richmond hill唔係好遠, 我加拿大0既''外家'' 都係果度 ^^因為我一年前係richmond hill 琴老師0既屋企出嫁ge~~全職mama 辛唔辛苦? 你大仔幾大呀? 讀書未?

預產期9月都幾好呀, 唔會太凍~ 我仲有2個月, 開始有d 緊張. 我琴晚pack 緊走佬袋, 我諗會同係hk 生0既mama 會唔一樣. 兩位有經驗0既mama, 你地可唔可以分享下要pack d 咩入院?

雖然我都有peel region 0既packing list...但或者有d 野佢或者無講得0甘貼身呢??

原帖由 ahbocat 於 09-2-28 00:56 發表
Hello!我住喺多倫多架!預產期係九月,今次係第二胎。OwenJC,你住喺邊?喺邊間醫院生?邊個產科醫生?我exactly喺Richmond Hill住,再次搵翻Dr. Ho Man Fan,喺North York General生。我都係全職媽咪,大仔我媽咪幫手揍。 ...

大宅

走佬袋係會唔同香港ga, 因為好多嘢都係醫院提供, 唔駛自己帶ga.

拖鞋, 面巾, 牙刷, 牙膏, 洗面奶, 面霜, 梳子
洗頭水, 沖涼液(就要睇你想唔想沖涼洗頭啦, 因為好多人話坐月唔好洗頭沖涼, 但我自己就真係唔得, 一定要沖呢)
開胸睡衣(方便餵人奶),長褲, 晨褸, 餵奶胸圍, 乳墊, 內褲
手錶(用來記下bb食奶及大小便次數及時間)
bb及自己出院用ga衣服, bb car seat(可以叫老公出院時才帶給你呢)

唔記得有無少到, 不過大至係咁多!

別墅

thank you maggie~~

bb 出院衣服係唔係一套就夠啦? 因為我間醫院係bb 出世後可以住兩晚, 醫院會唔會比包被毛巾果d? 尿片/尿箭呢? 醫院係唔係有nurse 同bb 洗白? 0甘bb 衫果d 又洗唔洗寫名呀?

唔好意思0甘多問題問..keke..thx!!

原帖由 maggielikl 於 09-3-1 07:39 發表
走佬袋係會唔同香港ga, 因為好多嘢都係醫院提供, 唔駛自己帶ga.

拖鞋, 面巾, 牙刷, 牙膏, 洗面奶, 面霜, 梳子
洗頭水, 沖涼液(就要睇你想唔想沖涼洗頭啦, 因為好多人話坐月唔好洗頭沖涼, 但我自己就真係唔得, 一定 ...

大宅

原帖由 OwenJC 於 09-3-1 08:22 發表
thank you maggie~~

bb 出院衣服係唔係一套就夠啦? 因為我間醫院係bb 出世後可以住兩晚, 醫院會唔會比包被毛巾果d? 尿片/尿箭呢? 醫院係唔係有nurse 同bb 洗白? 0甘bb 衫果d 又洗唔洗呀?

唔好意思0甘多問題問 ...

bb衣服一套就夠啦, 因為bb住院個兩晚醫院都有衣服比bb著.
尿片及衛生巾都唔駛帶, 因為醫院會提供. 尿箭都唔駛, 用毛巾代替(醫院提供).
醫院係有nurse 同bb 洗白ga.
bb衫係bb出院時, 你同bb著ga, 所以唔駛寫名.

大宅

咁你地打算餵奶粉OR人奶呀?

我今胎打算全人奶.

還有你地有無入奶粉會呀? 上網入咗會有奶粉送GA.

http://www.nestle-baby.ca/en/index

http://www.heinzbaby.com/english/newsletter/

http://www.similac.ca/english/similac.asp

http://www.enfamil.ca/en/enrollment/index.html

別墅

我都打算全餵人奶. 所以奶粉/奶瓶果D 都未有預備. 不過睇定都好. THANK YOU!!

唔知有咩D MAMA會/BB會/尿片會?? 有尿片送就好LOR~

係呢, 你D 小朋友之前用咩片片呀? 我SIL 幫我買0左PAMPERS BABY DRY, 佢話HUGGIES 唔好, 公仔會甩色~~我都有上網睇下人地D MAMA 用咩多, PAMPERS 同HUGGIES 都好多人用.

原帖由 maggielikl 於 09-3-2 10:27 發表
咁你地打算餵奶粉OR人奶呀?

我今胎打算全人奶.

還有你地有無入奶粉會呀? 上網入咗會有奶粉送GA.

http://www.nestle-baby.ca/en/index

http://www.heinzbaby.com/english/newsletter/

http://www.similac.ca/eng ...

大宅

我2個仔都係用PAMPERS, 幾好用.

尿片會:
http://ca.pampers.com/en_CA/signup.do

http://www.huggieshappybaby.com/index.aspx

別墅

Hello!我仔仔14個月大,未讀書,但係參加咗啲興趣班(游水同音樂班),月底開始。你有冇參加產前班?產後都有架!不妨參加吓政府個啲,又平又可以認識啲新媽咪。遲啲你可以browse吓 Ontario Early Years,佢地有啲BB班可以參加。
唔知係唔係同BC唔一樣,定係NYGH cheap呢?我醫院比我個list就連衛生巾,尿片都要自己帶!!醫院比BB著個啲係袍仔,好鬆,而且我又唔係好識用毛巾包住個仔(雖然護士教過幾次),好彩上次有帶底衫仔,所以我都建議你帶幾件,in case BB嘔奶。
Pampers Cruiser比較柔軟啲,而你買比剛出世嘅,係咪應該買Pampers Swaddler(N)呢?不過都唔洗買好多,好快轉#1。
如果BB okay的話,由頭到尾你都係同BB一齊,你要開始照顧佢,冇乜護士會幫手,除非你餵人奶有問題,十二小時後有護士教你點幫BB沖涼。哩啲係NYGH嘅安排。
如果你準備全人奶,請記住唔好食黃豆類食物,我上次飲咗豆漿,即停奶!!

大宅

豆漿係唔會令到人收奶ga. 只係唔好坐月時飲.
吓toronto要自己帶衛生巾及bb尿片ga?
連bb住院時著ga衫仔都無ga?
我地BC唔駛帶ga.

別墅

係產後有2個護士講架,黃豆類係會收奶,尤其係麵豉,佢地話以前係香港啲大肚婆谷奶就叫佢地飲麵豉湯。其實0個時我都唔應該飲豆漿,因為涼...
可能Ontario係全政府免費醫療,而BC係要用者買保險掛...

別墅

THX 兩位mama0既sharing.

hi ahbocat, 我諗mississauga 同north york 0既醫院都差不多, 不過我會sign up 醫師個tour, 到時再問佢地要帶d 咩. 你仔仔0甘叻去上swimming class 同music class? 你要唔要陪佢落水游? or daddy 陪佢呀? 你9月預產而家3個幾月, 揍住一個肚裡面又有一個, 要take care呀~我上次番hk, 我家姐要成日提住我兒生仔 (3yr-old) 唔好撞ee, 唔好整親bb. 不過佢都好乖ga~~~你大仔開唔開心將會有個little sis/bro?? 我有報產前班, 都係peel region 政府果d. 今個星期開始上啦~ 係密集上三堂full day, 希望唔會眼訓啦....

尿片我買0左pampers baby dry 一包n 一包#1, 我都聽過swaddlers 軟熟d. 不過到時睇下bb 個petpet, 如果有leaking 就再轉. 其實我中意huggies 多d, 或者我聽家姐講, 係香港huggies newborn好用過pampers. 唔知係唔係唔同廠呢??

我一定要餵人奶!!!!!~~~~~~~~~所以我係唔會飲豆漿ge!!thank you for sharing!! 好彩我都唔中意豆漿, 不過係唔係imply 豆類食品都唔好食? 如豆腐?

maggielikl, thx 你尿片會0既info!! 係呢...carseat 你用邊隻? 有無聽過maxi cosi? 佢好似中價d, 無pegpergo 0甘貴, 又無graco 0甘平. 請問mama 們有無意見??

thank you!! thank you!!

別墅

琴日去做第一次檢查,醫生已經幫小B度埋"頸皮",開始做IPS,抽埋血。"頸皮"okay,鬆一口氣!最緊要健康!

醫院個tour都okay有用啦,情急個時你都要知道走去邊,邊度係assessing room,有時半夜醫院某啲出入口係會lock嘅,有機會唔知去咗邊...哩啲都係我上次去tour個護士講嘅。佢都有講要帶乜,所以我都建議你帶紙筆抄低。

我喺產前產後班識咗好多新媽咪同babies,我地會一齊參加啲programs,又會開parties...babies一齊玩一齊成長會開心啲。你遲啲都會有班新朋友o架!

我同老公都會陪仔仔落水,佢好鍾意我地一齊陪佢玩。大肚婆游吓水都好嘅!平日媽咪爸爸幫我地湊仔仔,所以我地剩係湊周末,都好okay!有佢地幫手差好遠!所以媽咪叫我快啲生多個,趁而家佢地仲可以有氣力幫手。

仔仔唔係咁知乜野係細佬妹,不過佢好鍾意baby,見到baby相/圖就錫錫,好搞笑!都好嘅,起碼暫時都唔驚佢呷醋。

我仔仔剩係用過Pampers,所以唔知Huggies好唔好,各有各啦,有啲人話Pampers好,有啲話Huggies。但係濕紙巾我就覺得Pampers嘅Sensitive好啲。

麵豉就肯定係,豆漿我試過係,至於豆腐就唔知...

Join多啲BB用品會啦,好多samples/coupons,另外,www.save.ca 都有好多coupons寄比你!

我自己比較高大,所以我拎得起Graco嘅大車,最後就買咗Graco Delux,貪個car seat可以坐到30磅。Peg P3同 MaxiCosi價錢都唔係差太遠,不過你最好自己試吓你可以拎得起邊隻,同埋自己試吓開合架stroller,最重要係你方便,有時你可能要自己湊BB出街。你試car seat個籃時,最好放啲重啲嘅野喺個籃度,模擬一吓BB喺個籃度,咁你就可以feel到拎住BB個情況。

大宅

尿片我2隻都有用過, 就覺得Pampers好過Huggies, 初生bb用Huggies成日漏大便, Pampers就無漏過.

car seat我還在睇緊, 想買Peg P3, 但又覺得貴, 因為bb好快大, 到時無用.

首頁
12345...60

尾頁

跳至