跳至

首頁
12345...60

尾頁

大宅

ahbocat

想問下你, 知唔知道邊到有尿布或尿布褲買?
加拿大有那幾隻牌子呢?

我今胎想用尿布或尿布褲.
大仔(BB)2003年12月13日出世
細仔(QQ)2006年05月12日出世
孻仔(豆豆)2009年07月15日出世

大宅

各位早晨

別墅

比你參考吓,我有幾個朋友都用P3嘅car seat,真係好快就outgrowth哂,因為佢係坐到20磅, 好睇你BB出世有幾重,有啲半歲大啲就坐唔到。有啲就買Bugaboo frog加adaptor放Graco car seat,不過就成千蚊。如果你好鍾意Peg哩個牌子,我唔係好知BC有冇,但係有時上季啲顏色會有折扣。

尿布/尿布褲我喺Walmart,Toys見過,係Kushies嘅。叫Washable Diaper。另外你可以喺www.jshoppers.com買,佢地有郵寄去加拿大,最近買滿6000yen就免郵費。
都成$10條,幾貴喎!

http://www.jshoppers.com/shohin.asp?Shocd=NA965805&\"\"ageNo=1&bunrui1=3&bunrui2=1&bunrui3=11

http://www.toysrus.ca/product/in ... 20Secondary/Kushies

別墅

好似個個都"在線"!星期五真開心!

別墅

係呀, agree!!! infant car seat 真係用得果幾個月, 所以想搵d 安全得泥, 又唔好太過貴. peg perego 0既P3 應該係STROLLER 車車, 佢0既car seat Primo Viaggio ~$300. maxi cosi 就平少少 ~ $200, graco 就最經濟.

反而stroller 我覺得可以買貴少少, 因為都會用到幾年, 不過而家諗緊要輕便d, 定或是重身穩定d.

別墅

係呀!! happy friday 呀 各位mama~~

原帖由 ahbocat 於 09-3-7 00:10 發表
好似個個都"在線"!星期五真開心!

大宅

bb車我係用peg perego ga. 係08年9月時買落ga.
car seat就唔駛買啦, 因為仔仔學校有個家長話佢仔仔已經唔用啦, 所以比部我.

尿布就想買mother-ease, 唔知邊到有得買呢?
Kushies尿布係大陸貨, 所以唔打算買.

別墅

安全嚟講,我相信通過得加拿大標準嘅都係唔錯,最重要有個楓葉貼紙!千其唔好走去美國買,就算一樣款,因為有乜事(touch wood)保險唔包架!

OwenJC,你有冇去過Dear Born Baby睇呀?有時佢地有啲P3 & car seat on sales。
好多時見啲朋友就算有架P3,遲啲都會買多架再輕啲嘅,Maclaren/Combi...etc。

大宅

但係外國唔係應該好多人用尿布ga嗎?
點解市面上會得個一2隻牌子呢?

別墅

無呀, 聽你之後我search 0左佢個website, 原來佢都係markham, 聽日我上完產前班想上去markham睇一睇d stroller 同carseat, 又test drive 一下, dear born baby而家無p3 同infant car seat on sale 呀....不過佢有joggy stroller 同3-wheel stroller on sale. 我唔sure 係唔係唔啱new born 用.

thx for sharing~

今日第一堂產前班, 主要都係講d basic 野同睇video, 聽日會focus on relaxation skill for labour, 希望多d practice, 無0甘悶啦

maggie, 點解你會想用尿布ge? 我無朋友用尿布, 所以幫唔到你問~~ 我老公姐姐果時都係叫佢婆婆係香港帶0左好多尿布番加拿大, 不過佢用0左兩日就放棄0左.

原帖由 ahbocat 於 09-3-7 05:43 發表
安全嚟講,我相信通過得加拿大標準嘅都係唔錯,最重要有個楓葉貼紙!千其唔好走去美國買,就算一樣款,因為有乜事(touch wood)保險唔包架!

OwenJC,你有冇去過Dear Born Baby睇呀?有時佢地有啲P3 & car seat on sales。
好多時見啲 ...

大宅

原帖由 OwenJC 於 09-3-7 12:07 發表
無呀, 聽你之後我search 0左佢個website, 原來佢都係markham, 聽日我上完產前班想上去markham睇一睇d stroller 同carseat, 又test drive 一下, dear born baby而家無p3 同infant car seat on sale 呀....不過佢有jogg ...

我唔係全尿布, 尿布係在家時用, 出街都會用尿片.
尿片好貴呢, 用尿布化算好多, 同埋現在d尿布個款好似尿片咁, 又環保, 所以今胎想試下用尿布呢.

別墅

明白!! 0甘你買到未呀?

原帖由 maggielikl 於 09-3-8 00:28 發表

我唔係全尿布, 尿布係在家時用, 出街都會用尿片.
尿片好貴呢, 用尿布化算好多, 同埋現在d尿布個款好似尿片咁, 又環保, 所以今胎想試下用尿布呢.

大宅

原帖由 OwenJC 於 09-3-9 05:33 發表
明白!! 0甘你買到未呀?

還未買到, 因為唔駛咁早買.

今日溫哥華好大雪呀!

別墅

今朝地下都白哂,但係downtown而家就無雪落。

Motherease個門市好似係St.Catharines,不過唔知重有邊度有得買。我有啲朋友買咗最後都冇用到,一定要好有恆心,我就肯定唔得。

Toys 13號開始Baby Fest喎,可以開始留意吓啲要買嘅野。咦!都冇問過你地今胎係仔定女添?我未照到呀,好想知。

別墅

早晨呀!!媽媽們

原帖由 ahbocat 於 09-3-9 23:26 發表

Motherease個門市好似係St.Catharines,不過唔知重有邊度有得買。我有啲朋友買咗最後都冇用到,一定要好有恆心,我就肯定唔得。

Toys 13號開始Baby Fest喎,可以開始留意吓啲要 ...

別墅

原來toronto 都落雪呀? mississauga 地下都係濕淋淋, 都唔知係雪or 雨.

13號一定要去toysrus 睇睇. 謝~~

我BB係男仔, 照過2次超聲波都應該唔會錯. 上次番HK 買哂衫/褲/鞋仔/床圍比佢啦. 你幾時會再照ultrasound? 會唔會想生個妹妹陪下哥哥?

別墅

ahbocat, 請問你講ge baby fest, 係toysrus 自己門市果d promotion? 定係大型0既baby show??我係website 見唔到有d個information.

http://www.babytimeshows.ca/

我老公見到d 個, 但係4月頭. 你有無去過dd baby show? 覺得值唔值得去呀? 我4月尾due, 4月頭去我怕會太多人迫唔方便..

Toys 13號開始Baby Fest喎,可以開始留意吓啲要 ...

大宅

咁唔知道Motherease係Vancouvr邊到有得買呢?

我明天照, 我都好心急想知道係囝定囡呢?

別墅

你有兩個寶貝仔, 係唔係想要個囡囡呢?

希望bb 聽日乖乖同你合作, 比你睇到清楚啦.

原帖由 maggielikl 於 09-3-10 03:49 發表

咁唔知道Motherease係Vancouvr邊到有得買呢?

我明天照, 我都好心急想知道係囝定囡呢?

大宅

原帖由 OwenJC 於 09-3-10 06:04 發表
你有兩個寶貝仔, 係唔係想要個囡囡呢?

希望bb 聽日乖乖同你合作, 比你睇到清楚啦.

係想要個囡囡.
希望bb會合作啦!

首頁
12345...60

尾頁

跳至