自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

一般超市都有, 十幾蚊(細盒)
原帖由 jk923 於 09-2-25 05:02 PM 發表

請問邊度有得賣?價錢如何呢?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我家大小姐呢期超鐘意食焗粟米, 汁都撈埋

將煙肉/腸仔/洋蔥炒香, 拌入粟米及少量香草及鹽, 放入baking tin
加入牛奶(夠襟個底), 磨d chadder cheese上面, 蓋錫紙入焗燼, 250c火焗約20分鐘, 見牛奶起泡, 拎走錫紙焗燶d個表面d cheese, 食得
(個baking tin如果夠大, 可以o係底墊pasta一齊焗)

原帖由 YongXin 於 09-2-25 04:37 PM 發表
我家大小姐超鍾意食。媽咪就唔好食咁多喇,超肥呀。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我茅加水,唔洗煮咁耐,我最後先加cream,抄两抄就上碟,0的白汁掛响0的粉度。

增肥最啱。

原帖由 好好笑 於 09-2-25 16:56 發表
HI~ YONGXIN
用 President Whipping Cream 煮,
要唔要加水架,
因為我未煮過唔知會唔會好"杰".
謝謝

伯爵府

細盒就够煮大半包長通粉;煮一包長通粉都得,不過煮起就會無咁多汁囉。
唔好食咁多呀媽咪,巧肥架。。。

原帖由 好好笑 於 09-2-25 16:46 發表
呢隻cream,
是否普通超級市場有得買,
隻cream 是否有siza份,(大細盒)
如果一家三口食,
一盒細ga分量得唔得.
謝謝.

大宅

好媽媽勳章

睇完真係又愛又恨
原帖由 YongXin 於 09-2-25 18:33 發表
細盒就够煮大半包長通粉;煮一包長通粉都得,不過煮起就會無咁多汁囉。

珍珠宮

咦~ 原來呢隻cream就咁都可以做白汁呀~~

岩晒!! 我情人節時用左半盒整左香濃古古力蛋糕, 剩返半盒唔知點扇, 聽日就用黎做我既晏周先!!!

thanks咁多高手媽咪~~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

多謝分享!
就聽日試下整.

珍珠宮

好味o既野一定肥.
原帖由 YongXin 於 09-2-25 18:33 發表

男爵府

我昨晚收工去"吉吉島"到買左
"president whipping cream"
一盒細ga,$21.xx
我星期六試整,
好肥 ...... 唉~試一次咁多啦,
下次試下另一位媽咪用ga磨姑湯啦,
我諗冇咁肥掛,
其實就黎夏天,
又係減肥ga開始.

大宅

我都係用呢隻整ga, 好簡單! 又好味! 我囡囡好鍾意吃添!

原帖由 YongXin 於 09-2-25 16:16 發表
想快,用President Whipping Cream:

長通粉煲熟;肉/火腿/磨菰(隨意)落鍋爆香,再落長通粉,落成盒cream,調味,抄两抄,食得。個 ...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

今天去惠X看要$24.XX, 已是特價, 我覺得好貴, 又細盒所以決定唔買, 吓妳說好肥.....咁唔買, 上次我個朋友用麵粉鮮奶和牛油整白汁, 都好好味(我自己未整過, 但想學整), 或去吉豬島10蚊店有盒裝北海道白汁磚(藍色盒)只加牛奶, 之前BK媽咪介紹, 都好正, 吉豬島超市就有大盒裝買, 不妨一試!
原帖由 好好笑 於 09-2-26 10:43 發表
我昨晚收工去"吉吉島"到買左
"president whipping cream"
一盒細ga,$21.xx
我星期六試整,
好肥 ...... 唉~試一次咁多啦,
下次試下另一位媽咪用ga磨姑湯啦,
我諗冇咁肥掛,
其實就黎夏天,
又係減肥ga開始 ...

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 mickeyeva 於 09-2-26 15:09 發表
今天去惠X看要$24.XX, 已是特價, 我覺得好貴, 又細盒所以決定唔買, 吓妳說好肥.....咁唔買, 上次我個朋友用麵粉鮮奶和牛油整白汁, 都好好味(我自己未整過, 但想學整), 或去吉豬島10蚊店有盒裝北海道白汁磚(藍色盒)只 ...

吓, 之前有個媽咪話細盒十幾蚊。如果$24.XX就好貴啦, 我寧願用忌廉蘑菇湯

男爵府

我昨晚係"吉吉島"買特價$21.xx
我諗住好多媽咪都話好味,
就試一盒啦,
如果下次再整,
我諗都試下磨姑湯.

原帖由 991129 於 09-2-26 16:04 發表

吓, 之前有個媽咪話細盒十幾蚊。如果$24.XX就好貴啦, 我寧願用忌廉蘑菇湯

等待驗證會員

我都係用呢只吾用milk, 好味又好滑. 但一定吾可以煮, 倒入鍋一陣即離火

去d烘焙店買都係$16-18 一盒(細)

禁止訪問

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 jenning1111 於 09-2-26 16:34 發表
最傳統都係牛油+麵粉+鮮奶整白汁
但係只係用 whip-cream (即係"president" 法國總統忌廉) 就滑好多又香好多. 不過就好肥好溜.....

可以試下照用牛油+麵粉+鮮奶整白汁, 不過其中"鮮奶"部份可以改為 : 2/3雞清湯+1/3 ...

咁請問"保利"可於惠康或百佳買到嗎?

男爵府

唉~我真係好蠢呀,
咩野叫做"烘焙店"呀.

原帖由 popoiloveu 於 09-2-26 16:27 發表
我都係用呢只吾用milk, 好味又好滑. 但一定吾可以煮, 倒入鍋一陣即離火

去d烘焙店買都係$16-18 一盒(細)

男爵府

嘩~
好詳細呀.

原帖由 jenning1111 於 09-2-26 16:34 發表
最傳統都係牛油+麵粉+鮮奶整白汁
但係只係用 whip-cream (即係"president" 法國總統忌廉) 就滑好多又香好多. 不過就好肥好溜.....

可以試下照用牛油+麵粉+鮮奶整白汁, 不過其中"鮮奶"部份可以改為 : 2/3雞清湯+1/3 ...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

今天在惠X除了法國總統牌外, 還有一隻叫Anchor牌(中文安佳 ), 買$28.XX買一送一, 如果開了, 把雪櫃.....可以全放幾耐, 一星期可以嗎 謝謝!

伯爵府

你好可愛就真,你咁講,我0吉一聲笑0左出來。

即係賣整蛋糕材料既店舖,不過民婦我唔係高手;烹飪錦囊0個邊就有好多高手,你去問吓啦。

原帖由 好好笑 於 09-2-26 17:01 發表
唉~我真係好蠢呀,
咩野叫做"烘焙店"呀.

首頁

尾頁

跳至