興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我已查過沒有中毒, 昨天還用緊非常正常而且都沒有任何不正常彈出來, 但今日就完全打唔開, 一打開等一陣就彈出EXCEL發生問題, 必須要關閉, 我又試過將FILE儲存到另一部機但都打唔開,唔知點算, 請幫幫忙解答, 急急急!!!唔該晒

洋房

用WORD/IE都開到EXCEL file既,試下import入去,睇下開唔開得番啦。

大宅

唔好意思點樣開呀

原帖由 kwwu80 於 09-2-25 22:37 發表
用WORD/IE都開到EXCEL file既,試下import入去,睇下開唔開得番啦。

洋房

原帖由 媽咪保保 於 09-2-26 13:05 發表
唔好意思點樣開呀

開左個ie,跟住按ctrl(control),再按o,跟住就會睇到佢問妳想開啟邊個file架啦....

大宅

我試過啦都打唔開, 佢話我已開了這個file不可重覆再開, 但我本身都沒有打開到file, 請問還有沒有解決方法呀?唔該晒

原帖由 sony168200 於 09-2-27 06:00 發表

開左個ie,跟住按ctrl(control),再按o,跟住就會睇到佢問妳想開啟邊個file架啦....

公爵府

其實有冇試過 Excel 本身個修復檔案功能 ?

大宅

我未試, 不過我將文件儲存到另外一部機開都唔得

原帖由 MiuMiuLi 於 09-2-28 00:24 發表
其實有冇試過 Excel 本身個修復檔案功能 ?

複式洋房

u can use office recovery enterprise
if d data 唔係機密
我可幫你try try

民房

Try to check your hard disk by the following steps:-

1. open my computer
2. right click your hard disk (where you excel file is located)
3. select properties
4. click "Toos"
5. click "Check Now

Then follow the instructions.

Good luck.

大宅

都唔得呀, 點算好???????????

原帖由 AC-CityU 於 09-3-4 02:05 發表
Try to check your hard disk by the following steps:-

1. open my computer
2. right click your hard disk (where you excel file is located)
3. select properties
4. click "Toos"
5. click "Check Now
...

複式洋房

原帖由 媽咪保保 於 09-3-6 18:43 發表
都唔得呀, 點算好???????????

唔得係正常
你係個file死, 唔係個hdd bad problem

大宅

我有一方法, 你可試試,
開一新的檔案, 在A1格內輸入 =[原檔案名.xls]工作頁名!$A$1
e.g =[abc.xls]sheet1!$a$1

然後將這formula copy到其他的格內,
大約是你原本的檔案的大小便可.

這樣會將你的資料復製出來, 如這方法可行,
你便要再資料復製一次, 但只可選擇性貼上到另一新的檔案上便可.

洋房

haha...好野喎!第一次聽呢個方法

複式洋房

原帖由 targo 於 09-3-7 08:50 發表
我有一方法, 你可試試,
開一新的檔案, 在A1格內輸入 =[原檔案名.xls]工作頁名!$A$1
e.g =[abc.xls]sheet1!$a$1

然後將這formula copy到其他的格內,
大約是你原本的檔案的大小便可.

這樣會將你的資料復製出來, 如 ...

佢本身自己開個file都開唔到, 指落去個file到get data同自己double click 開佢係無分別的(我推理)
都應該唔得

首頁

尾頁

跳至