論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題
thanks...

禁止訪問

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 貓姐 於 09-2-25 22:27 發表
唔煩, 但你要申請左中國簽證先囉.
中旅社/旅行社都可以代申請, 中旅就$310
or可以自己去灣仔華潤申請, $150, 但要排隊

中旅社應該大約$180 -$210

大宅

貓姐 & 小荻媽咪
Thank you so much!
咁知唔知要帶什麼文件?幾天才出到簽證呢?

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 kitnat 於 09-2-26 00:17 發表
貓姐 & 小荻媽咪
Thank you so much!
咁知唔知要帶什麼文件?幾天才出到簽證呢?

帶passport &contract & 身份証 仲有相片 2星期 上次經agent攪$180 可能自行會平$10-20 快証要加$200

禁止訪問

禁止訪問

大宅

首先多謝各位媽咪解答,但我仲有一個疑問…
因我個印印是姑奶簽合約的(因bb在佢度湊),如果要contract去做証, 到時上大陸得我同老公去, 會否影響工人出入境, 有關係嗎?
Sorry很多野問,唔該晒先!

大宅

原帖由 貓姐 於 09-2-26 09:30 發表
中旅社唔洗帶contract, 唔洗id card喎, 帶passport同相加一份申請表就ok

請問申請表到時填 or 有得download填定先?

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原帖由 貓姐 於 09-2-26 10:52 發表
唔洗contract, 因為唔係中國大陸唔會需要睇佢份contract傢, 係passport有個working visa就ok傢喇

...!:D

大宅

原帖由 貓姐 於 09-2-26 10:54 發表
我原本download左form既, 仲比姐姐簽埋名.
但去到中旅社, 個staff 串串話, 張form係double side傢, 唔係2張紙傢, 妖, 佢要我填過, 我仲係佢面前簽埋姐姐個名, 所以你都係去到先填喇 ...

~乜禁鬼串!
禁我到時先填好了…..
Thanks a lot~

公爵府

原帖由 貓姐 於 09-2-26 09:29 發表
中旅要$310, 我剛做完

咦 你做左幾多日証呀? 我妹同個工人岩岩過年先做,都係$180,我以前工人自己去做都係$200有找,試過快証要貴好多架..... 落地簽証我岩岩都試過$160但只有5天逗留期,同埋講只可以留響深圳,其他地區要罰錢,但好彩我去左樟木頭都冇事...

禁止訪問

大宅

原帖由 小荻媽咪 於 09-2-26 13:58 發表

咦 你做左幾多日証呀? 我妹同個工人岩岩過年先做,都係$180,我以前工人自己去做都係$200有找,試過快証要貴好多架..... 落地簽証我岩岩都試過$160但只有5天逗留期,同埋講只可以留響深圳,其他地區要罰錢,但好彩我去左 ...

我要上番禺呢...
其實我都係上2日,但我唔想搏,都係簽定好d......keke
請問$180是幾多日的証呀?

伯爵府

畀面勳章

原帖由 貓姐 於 09-2-26 15:09 發表
我上年11月尾做, 單次30天逗留, $310, 好似4-5個工作天有取, 我仲有中旅社張收據係度, 係$310
自己去灣仔華潤咩中國外交部自己申請就$150

吓! 自己去灣仔中囸外交部做就$150, 去中旅社做就$310, 中旅社食水好深喎 !mouth:

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原帖由 貓姐 於 09-2-26 17:40 發表
呢d錢係要比人賺傢喇, 我自己有去過外交部, 見到門口果條隊有成5-60人, 個個都係國內同胞樣, so, 我即走人去左中旅社搞囉

哈哈,我完全明白!
因為我在華潤大廈返工! 朝朝我都見到的,唔止是國內同胞樣,仲要有d黑咪蚊既非族裔在排隊...kekekeke
我禁近我都唔會去排!!!嘩哈哈~~~

首頁

尾頁

跳至