自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

公爵府

回覆樓主:

你對仔女係咪符合生長線?係嘅你咪話:佢哋符合生長線,係佢哋吸收得好啫,係咪你對仔女吸收差呀?

子爵府

回覆樓主

呢啲人,最好佢講乜,你就和應乜。。。。如佢話你個女大舊過佢,你就回佢:乜你個女咁細粒?冇食飯呀?唔得喎,要食多啲架。。。如佢答:唔得,唔想個女肥。。。你就回佢:係啦,我都想亞女瘦呀,你就好啦,乜乜乜。。。

總之每一句都讚番佢轉頭,吹到佢天上有地下無,講到自己乜都唔掂。。。等佢自己收聲。。

珍珠宮

回覆樓主:

時運高當聽唔到

大宅

回覆樓主:

小朋友來說大隻代表強壯,腳大代表將來會高, 見唔到貶義詞喎。

珍珠宮

回覆樓主

其實又唔係成日見,
無乜話題咪多數提下小朋友,
可能人地真心認為自己仔女瘦所以用大隻形容你D小朋友,
睇字眼又未至於用D好難聽既字眼。
會唔會你自己比較大隻所以代入左?
大家親戚關係有排對,左耳入右耳出味算
Take it easy , 人都開心D架!

小朋友5歲前我反而覺得比人話小朋友大隻係
正面,証明自己照顧得好!
相反比人問點解你小朋友咁瘦?做乜唔食野⋯⋯
更難接受吧!

男爵府

2018復活節勳章

我絕對明呀~
我亞嫂個仔細我個仔一年
成日都比較

佢個仔 未夠一歲
成日就話佢個仔乖 唔會咬人 唔好扯人頭髮 (其實都有)
唔似我個仔果時咁
我亞哥講左一句未到果個時間JA
佢就話我個仔果時已經成日做呢D啦

(JA係話佢個仔好乖)

但有時唔好既野佢就搵好多借口
我發現佢個仔大小肌肉比較差都有提佢做多D訓練
如果真係唔識點訓練 一係就去JOIN一D PLAYGROUP
佢一句話: 醫生話早產無得好比較架WOW

好心提佢...

之後我都只好答一句:
咁你去IN幼稚園果時記得同老師講聲,睇下會唔會特別關照亞B?

公爵府

回覆樓主:

好簡單,佢再講,講乜都好,回應佢不需笑容不需黑面不需要表情,簡單應佢一聲:「哦」
恭賀新禧,迎春接福!

大宅

回覆樓主

其實大嫂d仔女食唔長肉,佢都好難受,佢都承受唔少壓力,無必要落井下石吧,
聽完笑下就算啦,唔好咁上心

大宅

回覆樓主:

我姑仔又係咁。。仲嚴重。。因為佢係明踩。。我忍咗三年。。一句ko咗佢。
"不如你自己生個"
自此耳根清静

珍珠宮

jojobbmum 發表於 17-11-30 07:12
我明白,我好多呢D長輩,同輩,不停攻擊,
1,每次佢一講,你唔回應佢,唔好面黑,扮聽唔到,你即刻同令一 ...

子爵府

樓主你太上心了,大家差不多年紀一定比較,細時比身高體重,大d就學業成績音樂體育,再大d就工作收入,你咁介意,除非你仔女贏佢9條街,如果吾係有排你受。把口生佢度,你控制不到,你只可控制自己心情。

BTW 你仔3歲大隻過佢5歲仔,不如叫佢帶仔見下營養師,係咪吾夠營養呀

男爵府

回覆樓主

一句:係囉,心廣體胖呀大嫂!就算!大把七加一,你嬲得幾多丫,我成日都遇到架,平時笑下費事哂氣,但太過份/遇著我心情麻麻佢就屎緊,真係串到佢上太空!尤其d口臭無腦系既呀毛,我就以其人之道還其人之身,見到佢地呆到一棟都無既神情,真係身心舒暢!

子爵府

回覆樓主:

佢一講野你即刻講野。例如佢又講你仔女點重點重。你咪即刻同你仔女講野仲要大聲過佢講野cover佢把聲就得, 事後亦唔好問返佢頭先講乜, 完全無視佢ok

珍珠宮

D-chan 發表於 17-11-30 06:23

求求大家意見,我個女快九個月,佢同我個仔一樣,都係食得瞓得 ...

你同奶奶關系如何?其實呢野你都由咗佢噏咗3年。唯一係佢仔就嚟升小學,亦都明白阿媽咁將佢同人比會有壓力/難過,作為二嫂覺得唔捨得(個focus係佢個仔感受,唔係你同仔女)。
咁如果你之前能同奶奶傾下,將啲孫咁比較法好易傷害各人感情,上小學中學一路咁比下去唔係好事,得佢認同,只要出句:“個個孫都係我嘅唔使比較,最緊要健康快高長大,乖就錫曬......”

珍珠宮

唔知當時語氣同表情好難話佢踩你,只係話重過同大隻過佢,就唔覺得佢係踩你,最多話佢見親都講同一樣野

我都唔會同班無知親戚一般見識,成日覺得小朋友大隻實好過細粒,大隻健康過細粒,小朋友健唔健康係睇免疫力

覺得大隻係好過細粒,回返佢細粒係奀係唔吸收,其實同佢地一般見識,五十步笑百步

你咪當聽唔到唔比好反應繼續睇電視,無人睬佢等佢自動無癮,控制權係人地度

大宅

yucl_hk 發表於 17-11-30 07:07
唔應佢, 等佢無引

大宅

回覆樓主

我個女通常係比人笑細細粒,係街到三唔識七既都話佢,所以我明白你感受,如果你個case我會咁答
1 係呀,好多朋友仔既媽咪都好羨慕我對仔女食得瞓得,仲讚我湊得好
2 d人話腳大即係將來高大,我都唔知係咪真嘅,咁長遠既事,冇人會知㗎
記住要笑住咁答呀

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

有人曾經咁比較過

我講左一句...
人比人...比死人
你不如將我個女同哈7...
唔該, 唔好俾世俗眼光加俾我小朋友

之後佢唔敢係我面前講..

男爵府

大廚勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

同佢講,係呀,你啲仔女可以執我仔女啲衫箸,好新淨㗎,你要就話我知,唔係我就捐出去架喇。

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

我覺得讚緊你嘅小朋友
請勿打招呼~

首頁
45678...10

尾頁

跳至