自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

我係大廈的法團秘書(義務), 以往做法係 阿A 開cheque, 比法團主席簽完再比我簽.(即要兩個人的signature) 咁我自己會mark 低簽過咩票.... 再擺入法團信箱.

昨晚開例會時, 阿A提出, 不如我預早簽好哂d 票先, 到要找數時, 佢開好哂cheque 就直接比主席簽. 唔駛pass 來pass 去.

阿A 係上屆秘書, 又係業主, 對大廈事務一向都好著緊.
我冇理由唔信佢, 但要我在空白票上簽名, 我始終覺得唔安全. 昨晚佢比本cheque book 我時, 我只是點頭, 到今朝同老公講, 老公叫我唔好簽, 因為簽左第日有咩事就要上身. 如果我而定推阿A, 又好似唔信人咁, 點好呢 ??
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

我都覺得唔好 ~ 知人口面不知心 ~

工作程序係咁就係咁...pass來pass去又唔洗好多時間...d票又唔係好趕.....

安全d好.....

侯爵府

我第一個反應都係唔會簽囉,好似你老公咁講,有咩事你就領野,點會咁唔保障自己?
而且你只係義務,你照同佢講你唔想既原因,如果佢唔接受,最多唔做,無謂有咩意外啦

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

緊係唔好啦, 有咩事她同個主席夾埋,你點算呀?

你未話如果係咁要簽來簽去咁麻煩,不如以後我開票啦,咁我開完比主席簽,最後比返你做野,咁未唔會咁煩law?

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

梗係信c6啦,一陣出左d咩事你就上晒身啦

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

唔好

大宅

兩個人都簽名用意就係兩個人都同意筆錢係咩用途,妳簽定咪變左唔知? 妳同佢講妳有責任,唔可以咁

大宅

更係唔簽啦! 找數既野唔係呢頭講果頭就開架嘛! 係人都知有程序架啦....

您同A講, 如果佢覺得麻煩, 咁您每次要開票簽完之後, 您自己直接比主席簽再PASS回比佢囉, 咁佢咪唔洗PASS 來PASS去....

原帖由 Rita 於 09-2-26 10:05 發表
我係大廈的法團秘書(義務), 以往做法係 阿A 開cheque, 比法團主席簽完再比我簽.(即要兩個人的signature) 咁我自己會mark 低簽過咩票.... 再擺入法團信箱.

昨晚開例會時, 阿A提出, 不如我預早簽好哂d 票先, 到要找數 ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

防人之心不可無! 不簽為妙。

珍珠宮

昨晚開例會時, 阿A提出, 不如我預早簽好哂d 票先, 到要找數 ...

梗係唔可以啦,簽名係要知道自己簽左咩架ma,唔好話有事要上身,而係對法團負責任!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

醒目開學勳章

比我唔會簽定

禁止訪問

別墅

如果佢地覺得真係咁麻煩, 你咪叫主席簽定先囉.

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

一定要推,因為真係好易出問題,你有責任收到單據後查証才簽支票的,當中如果出現問題,你難以推卸,你就用你老公做藉口吧,老公不贊成,佢就無你辦法,你又唔會得失佢,但佢無理由叫你唔聽公老講的。
唉.....好多業主立案法團主席都好有問題,我大廈都係咁,你係到住,搵你簽支票有幾麻煩?不如你要求倒過來,叫主席簽好比你keep,咁下次只要你簽名就ok都一樣姐,問下佢肯唔肯?如果佢唔信你,你又憑咩要信佢?如果佢唔係身有屎,又點會提出咁唔合理的要求,記住錢沒有人不想要的,法團好多黑暗野的,你要小心些。

男爵府

咁樣係吾得,pass來pass去既程序係一步一步確認。

其他人亦期望你要每次簽,有違原意。

我就一定吾接受,一定吾得。

大宅

你點知佢地會唔會厄大廈錢呀..到時出事你就係幫凶

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Rita,

在空白支票上預先簽署做法非常不當!那 joint signatories 的意義何在?

既然要 joint signatories 才可動用法團基金,即是要發揮監察大廈資金用在適當用途的功用。

相信A君、主席和你都是住在同一座大廈,基本上A君開票後再找你和主席簽票也不會太麻煩 。

若A君和主席為人正直又着緊法團事務,他理應明白....

公爵府

畀面勳章

佢係咪傻KA,咁都唸得出,一定唔可能LA!

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

唔簽,

首頁

尾頁

跳至