母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

終於成功退役,囡囡2歲多d的時候開始wean off BF, 佢和我初期也不捨得,但因為她2年來也戒不掉夜奶,為到大家的sleeping pattern著想,決定戒人奶。現在她時不時叫我比“奶G”佢睇下,然後錫一就好開心。好sweet.

大宅

我全泵 2歲半,冇蹟像可以介,見佢飲奶好冧 ! 早晚各5安. 產量啱啱夠.
阿仔有時指 住我胸話 : 依個奶奶唔食 ; 再指住奶樽話 : 食依個奶奶.
[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080130/QHJc.jpg[/img

男爵府

我個仔而家接近23個月啦,重係早晚食緊媽媽奶. 我同佢講2歲唔食媽媽奶好唔好,佢就會話:

“好,不過而家餵一次奶奶先啦”...比佢笑死. 

珍珠宮

你地d小朋友好cute啊.

大宅

我個仔月尾就26個月啦.

我都餵左15個月夜奶, 一晚 3,4,5 次, 個人都傻傻地, 後來我和他分房睡, 他和爸爸睡一間房, 兩日就介左夜奶, 終於有覺好瞓

他現在也是早晚吃奶, 我成日同佢講 "大個仔, 唔飲奶奶", 佢就話 "媽媽既奶奶好好味, 要飲, 要飲"
老公 + 仔仔 = 我一生的成就

洋房

想請問你們,我個仔十七個月大,一直全人奶,如果開始只在早晚餵奶,下午是否還要泵奶來保持奶量呢,如果唔泵會否唔夠奶呢 ??現在巳沒有脹奶感覺,是否正常呢 ?
請指教!

伯爵府

我個女已經31個月la....仲係食緊媽媽奶架...
全日buffet任飲任食24小時無休....

伯爵府

原帖由 cedricmak 於 09-2-27 23:48 發表
想請問你們,我個仔十七個月大,一直全人奶,如果開始只在早晚餵奶,下午是否還要泵奶來保持奶量呢,如果唔泵會否唔夠奶呢 ??現在巳沒有脹奶感覺,是否正常呢 ?
請指教! ...

要睇吓你係未埋身食la...如果係全pump型, 我諗你要泵奶la....
我就差唔多20個月就無咩脹奶la....

複式洋房

大家好,我將在七月底生產,我都希望可以breast feed到小朋友兩歲,請問大家當中有遇過什麼難題嗎?

大宅

我囡囡就快25個月全人奶(埋身飲), 體重只得25磅左右(算唔算瘦??), 但又想再生多一個, 聽朋友講,餵人奶會影響排卵期,唔知係唔係呢??

男爵府

我都餵左28個月啦!
我好唔捨得呀!
反而個仔無咩,前兩天問他掛唔掛住奶奶,佢仲話:唔掛住奶奶,我大個仔啦!

男爵府

你m返來了嗎?
如果m已返來,應該無咩影響。
因為我上一胎m返來後6個月就有左細佬了,但我是一直泵奶(每日三次)俾大女飲的。
原帖由 AdaChoi 於 09-3-2 02:21 發表
我囡囡就快25個月全人奶(埋身飲), 體重只得25磅左右(算唔算瘦??), 但又想再生多一個, 聽朋友講,餵人奶會影響排卵期,唔知係唔係呢??

大宅

我餵到25個月,一有左第二胎就唔繼續餵,因為自己身體唔好,驚駝唔穩,俾唔夠營養個胎,中醫都唔建議我餵lu.

介人奶的時候好似介毒咁,大人細路都癲晒,bb訓得唔好(唔關夜奶事,佢個幾月就一早介了夜奶的)最後我慢慢俾佢適應,等佢吸了一邊一會便說無奶了,然後吸另一邊幾下又告訴佢無奶奶了,呃呃下慢慢佢就唔食,但係就連奶粉都唔飲了.

餵了咁耐我都心足的了,而且我已錄下了佢講的"媽媽奶奶好味道"係電話度,哈.

而家第二胎飲剩的會俾埋第一胎飲

大宅

朗朗食到三歲成功戒奶,佢係兩歲開始戒夜奶,2歲10個月時只臨睡前吃一餐,
而家戒了奶之後,除非我返夜班,否則一定要我陪佢訓,佢通常同我傾一陣偈攬下親下就睡覺,好sweet

別墅

我yoyo 都岩岩好 22個月,
但佢較長既句子都未講好.....
why! 可以講... 咁好logic 既句字......
勁勁勁.

男爵府

係咪講我個仔呀?
我同佢戒奶前不繼同佢講:大個仔,唔洗食奶!
我估都講左成個月。可能佢只係"學舌"姐。
你bb同我個仔差成三個月喎!差三個月差好多架!唔洗心急!
再加上,我個仔有個家姐,係會學得快d。(唔學得快d,好易俾家姐蝦,百詞莫辨呀!)

原帖由 咕嚕 於 09-3-2 23:19 發表
我yoyo 都岩岩好 22個月,
但佢較長既句子都未講好.....
why! 可以講... 咁好logic 既句字......
勁勁勁.

大宅

畀面勳章

我囡囡9個月大, 原本打算戒人奶, 點不知上個月俾公司炒咗, 我而家仲keep住餵. 如果搵到工的話, 多數都要戒架嘞.

不過, 見你哋講靜係早晚餵, 我都想知詳情. 正如cedricmak 所問:
1. 早晚之間係唔係仲要泵奶來保持奶量呢?
2. 如果唔泵會否唔夠奶呢 ??
3. 如果唔泵會否脹奶 ? (因為囡囡而家俾人湊, 只係早晚埋身餵, 中間的時間我要泵兩次奶, 否則, 乳房又痛又硬)

原帖由 cedricmak 於 09-2-27 23:48 發表
請指教! ...

大宅

原帖由 alanchang 於 09-3-3 10:48 發表
我囡囡9個月大, 原本打算戒人奶, 點不知上個月俾公司炒咗, 我而家仲keep住餵. 如果搵到工的話, 多數都要戒架嘞.

不過, 見你哋講靜係早晚餵, 我都想知詳情. 正如cedricmak 所問:
1. 早晚之間係唔係仲要泵奶來保持奶 ...

I haven't pump the breast after my kid was 1.5 years old. I just put her on my breast when she needed. And I haven't got any breast engourgment. I think our body can doing some adjustment when we feeding our BB less fequently.

男爵府

1. 自從個仔歲半,我就返工無泵奶,只餵早晚。
2. 佢無投訴過。但如你bb9個月,只係啱啱食固體,我會勸你遲d先減中午的奶奶。始終要睇下佢食固體的情況。我個仔歲半時,已開始同我地一齊食飯(但飯要多d水+好林,餸亦係一d林的食物,如蛋、豆腐、肉碎等),食得好好。
3. 慢慢減就得。先減安數,再減次數。
原帖由 alanchang 於 09-3-3 10:48 發表

1. 早晚之間係唔係仲要泵奶來保持奶 ...

大宅

畀面勳章

yanlongma
囡囡俾人湊的時候, 食3餐弼仔+2餐奶奶, 另外, 再加埋早晚埋身餵, 每日一共食4餐奶

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊