自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

my005 發表於 17-12-2 21:12
咁做數法,係犯法架,查到個核數師連牌都無埋,邊個肯冒風險?

既然咁蝕法,仲做?還得起錢咩?呃得一年, ...

.

公爵府

回覆樓主:

點都要上年份report先知個open balance先核到第二年ga , 做假數做到咁大, 好難搞wo, 邊個敢做

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

貓貓6299 發表於 17-12-2 21:52
親戚就係唔肯認輸,因為佢公司前股東都係睇唔過眼佢咁做數法,所以寧願1元都唔要佢分,全部退股俾晒佢,所 ...

既然係有限公司,執左佢。

有能力既開過間仲化算啦。

而家並唔係抝氣既時候,有d野,銀行第一次check唔到,唔代表第二次check唔到。

公司出現問題,銀行可以從好多方面sense到既,到時去到要告人,罪名唔輕架。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

畀面勳章

草八刀 發表於 17-12-2 21:19
真係執咗去可能仲易過搵人接核數;不過佢上年net profit做到咁大,今年就蝕到咁,稅局可能懷疑
...

.

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

貓貓6299 發表於 17-12-2 19:50
親戚是一人有限公司,16年5月尾要向銀行借錢,所以特別揾開價近10萬嚟(做假數)核數, 15/16 利得税報賺800萬 ...

點解為了借錢做假數,愚不可及的行為。
隨時連當初為你作假那一個核數,經評估後會加價或不接。
其他會計師事務所,不會咁傻仔去接呢類高風險的小公司架,費事得不嚐失。
你親戚已送自己入死胡同了!
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

男爵府

畀面勳章

my005 發表於 17-12-2 22:08
既然係有限公司,執左佢。

有能力既開過間仲化算啦。

.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

仲有,連前股東都知做大數既話,你朋友仲兩面衰。

畀佢做起間公司又點,有痛腳响人手,而家蝕就公司畀佢,但第日賺呢?唔同佢分?

亦難保唔知邊日,前股東會舉報佢朋友架。一查起上黎,好易知道報假數,你朋友就大鑊喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

親戚就係唔肯認輸,因為佢公司前股東都係睇唔過眼佢咁做數法,所以寧願1元都唔要佢分,全部退股俾晒佢,所 ...

作到咁大,已經收唔到科。
銀行查到隨時坐監。
唔怪得之,另一股東一毫子不要,走為上策。
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

男爵府

畀面勳章

Manwah 發表於 17-12-2 22:14
點解為了借錢做假數,愚不可及的行為。
隨時連當初為你作假那一個核數,經評估後會加價或不接。
其他會計 ...

.

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

會計師審計要好謹慎,唔提供上年 audited report, 他會懷疑有隱瞞。試過想轉auditor, 但新果間除了睇曬以往所有的audited reports,仲要查問很多,先考慮接唔接。auditor 好醒目的。

珊瑚宮

貓貓6299 發表於 17-12-2 22:16
你指當日借錢俾佢間銀行會sense 到?

係。

珊瑚宮

貓貓6299 發表於 17-12-2 22:16
你指當日借錢俾佢間銀行會sense 到?
係。

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

my005 發表於 17-12-2 22:17
仲有,連前股東都知做大數既話,你朋友仲兩面衰。

畀佢做起間公司又點,有痛腳响人手,而家蝕就公司畀佢, ...

.

子爵府

回覆樓主

800 萬利潤
交132 萬稅 仲要預繳132 萬稅 總共264 萬稅喎

睇黎您親戚問銀行都借好大條數

同埋 核數師唔比上一年report 難做d 唔會做唔到 不過無咩人肯接就真

公爵府

2018復活節勳章

梗係1蚊比番哂d股份佢啦,怕惹禍上身,做假數呃銀行貸款,監都有得坐

珍珠宮

回覆樓主:

我諗大部分核數一睇就知你盤數有極大問題,應該除咗上手唔會有人肯接,勸你親戚面對現實,睇下點可快快脆執咗間公司,否則可能問題更大。

男爵府

畀面勳章

mini1204 發表於 17-12-2 21:46
快D清盤

.

侯爵府

回覆樓主:

一定要睇上手核數報告,仲要send信比上手會計師,confirm無問題才接。

首頁

尾頁

跳至