懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

上一胎開完刀,嘔左一日,因為喺外國生,d姑娘竟然叫我食ginger, 又比雪糕咁。返左屋企飲雞湯,豬骨湯,之後乳缐炎,再加惡露三個月先清。

今胎可能係最後一胎,所以想坐月好少少咁,屋企人亦冇坐月經驗,冇工人冇陪月仲有大女剛上小學,都知道幾辛苦,c6唔識煮飯,所以已經決定買定餸煮定入冰箱,我媽到時可以一星期上我屋三次幫助煲湯和煮一兩餐餸。有冇jm同我差不多,想知道生前有咩可以準備先?已經預備了炒米茶加元肉入茶袋。

想問一開刀頭幾日食咩同飲咩湯水,幾時先可以飲d肥d補既湯水?

大宅

回覆樓主

開刀頭7日只係食得清淡就可以,之後我就會日日飲滴雞精(我買定3盒)!我每日都會飲黑豆茶或炒米果皮茶當開水飲!還有最好搵到石崇魚煲湯,因對傷口超好!日日都要飲湯,因要上奶!如果想大補就一定要1個月後!
因我有請坐月,所以我都係等坐月幫我安排!
預定疆皮洗頭啦!

男爵府

Fungdada 發表於 17-12-3 00:41
開刀頭7日只係食得清淡就可以,之後我就會日日飲滴雞精(我買定3盒)!我每日都會飲黑豆茶或炒米果皮茶當開 ...

Thanks!! 我地住外國,所以d靚少少既果皮都冇亦冇滴雞精

我都唸住生完雞肉餅咁,不過湯係咪魚湯好d?因為魚多功夫,我怕唔肯次次煲,如果煲瘦肉得唔得?加咩?

大宅

回覆樓主

其實您應該早一個月就要叫在香港既親戚朋友寄啲藥材給您!日本黑豆您都要搵朋友買!其實宜家網絡世界咁發達買嘢應該唔難啊!之前香港都係無滴雞精㗎,都要由台灣寄去香港,所以一定有辦法買到!
另外您都可以上網睇吓開刀坐月可以食啲咩!

男爵府

回覆樓主

我媽媽依家喺香港,月尾返黎,想叫佢帶陳皮,佢話海關沒收,不過澳洲又好似麻煩d,乜都唔比入境。其他藥材我媽其實係唔識,我地移民左廿幾年,香港已經冇乜朋友,就算有親戚都冇熟到可以叫佢買野寄過黎,所以只可以呢面有乜食乜。

別墅

scmtse 發表於 17-12-3 06:10
Thanks!! 我地住外國,所以d靚少少既果皮都冇亦冇滴雞精

我都唸住生完雞肉餅咁,不過湯係咪魚湯好d ...
我見金X滴雞精,個網站可以寄外國架~

男爵府

natp18 發表於 17-12-4 09:58
我見金X滴雞精,個網站可以寄外國架~

滴雞精係咪惡露清左先得?

別墅

scmtse 發表於 17-12-4 10:40
滴雞精係咪惡露清左先得?
我都唔係好清楚, 有人話一星期後已經飲得, 有人就話要清哂先飲得.
不過我會安全起見, 清哂先飲, 都唔差在果廿日啦~

男爵府

natp18 發表於 17-12-4 10:49
我都唔係好清楚, 有人話一星期後已經飲得, 有人就話要清哂先飲得.
不過我會安全起見, 清哂先飲, 都唔差在 ...

我上次近三個月

別墅

scmtse 發表於 17-12-4 10:52
我上次近三個月
個別情況啫~~
今次應該唔會, 我聽好多人講廿零日左右就會無哂, 有D 十零日就清了~~

另外, 唔飲滴雞精, 都可以自己煲下普通湯水飲, 好過咩都唔飲~~

男爵府

natp18 發表於 17-12-4 11:22
個別情況啫~~
今次應該唔會, 我聽好多人講廿零日左右就會無哂, 有D 十零日就清了~~

上次可能食錯野又行得太多,希望今次正常少少。普通湯水一定有,多數煲瘦肉節瓜或者蕃茄魚湯。

別墅

scmtse 發表於 17-12-4 14:59
上次可能食錯野又行得太多,希望今次正常少少。普通湯水一定有,多數煲瘦肉節瓜或者蕃茄魚湯。
...
好似話坐月好多時都係坐和訓, 唔好走動咁多
尤其是開刀, 即是做完手術, 都要飲多D 湯水, 但大補都要等成個月後先補得~~

男爵府

natp18 發表於 17-12-4 17:39
好似話坐月好多時都係坐和訓, 唔好走動咁多
尤其是開刀, 即是做完手術, 都要飲多D 湯水, 但大補都要等成個 ...

其實好難,嗰時一日訓倒三個鍾已經好好。初生B.B. 食得密,掃完風泵完食完洗完,已經差不多下一場。就算唔抹枱掃地吸塵,仲有超多B.B. 衫要洗

大宅

scmtse 發表於 17-12-4 18:50
其實好難,嗰時一日訓倒三個鍾已經好好。初生B.B. 食得密,掃完風泵完食完洗完,已經差不多下一場。就算唔 ...

坐緊月就唔好做家務啦!子宮會下垂㗎!您一定要搵人照顧您飲食,您每日都要飲雞湯,節瓜和番茄唔係唔好,但坐月都唔係飲呢啲!木瓜雞腳湯,或者煲吓花膠都好啊!黨參煲雞都好!仲有就算餵奶都在床上,唔係周圍行來行去!如果呢胎補唔好身體,日後您照顧兩個小朋友仲辛苦!
既然您移民咗咗耐,您應該都識唔少華人既朋友,嘗試搵人幫吓手!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

scmtse 發表於 17-12-4 04:55
我媽媽依家喺香港,月尾返黎,想叫佢帶陳皮,佢話海關沒收,不過澳洲又好似麻煩d,乜都唔比入境。其他藥材 ...

澳洲好似果皮可以入口 , 但要坐監幾日做高温殺菌 , 政府要收返錢但唔貴 你上網揾㓀資料 , 有編文章講嗰已經移民澳洲既香港人 , 每次返澳洲都會帶果皮返去 , 海關每次都將佢的果皮扣關做高温消毒 , 消毒完先去攞返啲果皮 , 由開始唔收錢到後来象徵式收返少少錢 。

男爵府

scmtse 發表於 17-12-3 06:10

我都唸住生完雞肉餅咁,不過湯係咪魚湯好d ...

開刀頭一個月千萬唔好食薑

男爵府

AACheungCheung 發表於 17-12-5 01:52
澳洲好似果皮可以入口 , 但要坐監幾日做高温殺菌 , 政府要收返錢但唔貴 你上網揾㓀資料 , 有編文章講嗰已 ...

上次我亞媽帶過果皮,不過比海關收左,冇option 比佢做test。我唸係咪要睇埋省份?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

scmtse 發表於 17-12-5 05:35
上次我亞媽帶過果皮,不過比海關收左,冇option 比佢做test。我唸係咪要睇埋省份?
...

我估可能你媽媽連其他物品一齊带, 所以海關一齊沒收 , 網上嗰個人只帶果皮 。

都有可能省份唔同掛 , 你試吓揾返編文章睇吓 , 同問吓佢資料 。

男爵府

AACheungCheung 發表於 17-12-5 15:05
我估可能你媽媽連其他物品一齊带, 所以海關一齊沒收 , 網上嗰個人只帶果皮 。

都有可能省份唔同掛 , 你試 ...

有時d野睇彩數,試我同老豆買左同一樣野,我唔同佢機返,佢舊野比人沒收,我冇事

珍珠宮

scmtse 發表於 17-12-5 16:24
有時d野睇彩數,試我同老豆買左同一樣野,我唔同佢機返,佢舊野比人沒收,我冇事
...

係呀 , 認同 。

你哋係居民會 Check 得嚴啲 , 如果有人過去當探親做禮物 ( 當然唔係違禁品 ) 可能會好啲 , 我每次去加拿大就係咁帶過去 。

首頁

尾頁

跳至