跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果同埋bb一起,可以帶幾多罐奶粉入澳洲境

男爵府

好媽媽勳章

我試過帶六罐。
原帖由 mollyfit13 於 09-2-26 12:33 發表

大宅

I brought 2 cans (not yet opened) last time, it depends how many days you will stay in Oz.

原帖由 mollyfit13 於 09-2-26 12:33 發表

民房

可以帶bb三個月嘅食量,我12月帶咗16罐返來澳洲(我同bb一齊)。

男爵府

原帖由 Goldenbig 於 09-2-27 21:45 發表
可以帶bb三個月嘅食量,我12月帶咗16罐返來澳洲(我同bb一齊)。

可以咩? How you know? Custom 知唔知你帶左16罐返黎呀?

sorry ar too many question...

民房

我係bb4個月返過一次香港,在回港前我打電話到澳洲海關問過,他們說可以帶bb食量的3個月份量,當時我帶咗12罐(因我bb對澳洲奶粉不太適合)返來澳洲(我同bb一齊),過關時有檢查但全部通過。
08年12月份我同bb响香港返來澳洲,我帶咗16罐奶粉,我填表有註明我有帶奶粉,亦都要排查行李嘅隊,過關時那個關員完全沒有檢查,全部通過,可能佢見到我同bb一齊。

禁止訪問

好媽媽勳章

milk formula

大宅

好媽媽勳章

我想問bb3個月既份糧咁即係點計架?
我15號去墨爾本啦~大囝食日本奶粉,唔想同佢轉住,想帶多d俾佢飲~因為佢而家好鐘意飲.佢就3歲~細囝1歲,咁我可以帶幾多奶粉入去?
買十幾罐d行李咪超哂重囉!! 拿都重死人!!
無論世界點變都好~媽媽永遠都愛熹熹同楓楓
熹熹豬2006年4月10日出世.楓楓豬2008年2月4日.
健康才是財富~希望2隻豬身體健康^-^

民房

妳可以計下妳bb平時飲奶份量,如一星期飲一罐,即可帶12罐,我覺得都係大約計,海關點知妳bb一日食幾多,不過唔好太離譜。
係呀﹗真係好重,上次只得我同bb,又要攞16罐奶粉+一個行李喼+一個手提喼+一個袋。過曬重,無辦法下係AsiaMiles積分扣。過澳洲海關時仲好笑,職員無查我啲奶粉,反而問我有無人係接我,佢好似擔心我攪唔掂﹗

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Goldenbig 於 09-3-4 11:15 AM 發表
妳可以計下妳bb平時飲奶份量,如一星期飲一罐,即可帶12罐,我覺得都係大約計,海關點知妳bb一日食幾多,不過唔好太離譜。
係呀﹗真係好重,上次只得我同bb,又要攞16罐奶粉+一個行李喼+一個手提喼+一個袋。過曬重,無辦法下係AsiaMile ...

唔該哂你先~~
我就係唔想超重,但又唔想個仔咁快轉奶粉,我同佢試過轉奶粉,佢連食都唔食,發哂脾氣!!!
細囝還好d~~
咁你一個人帶住bb又拿咁多野真係幾辛苦~我15號同2個b同奶奶去墨爾本,之前d行李都一早寄哂去澳州!!
上機都唔算多野拿....
我諗我訂2箱去都差唔多!!!

民房

寶寶儀,唔便客氣﹗妳嚟旅行or住?妳仲犀利帶2個囝囝,雖然有奶奶,但我真係好佩服妳。

男爵府

醒目開學勳章

我會o係今年8月尾去 adelaide stay 11 個月. 去果陣時 bb 9個月. 佢食雪印思敏兒 (made in australia)...
我想問下可唔可以寄奶粉去澳洲?
澳洲又有冇思敏兒賣呢?
thanks.

複式洋房

想問你地o羅奶粉入境時洗唔洗申報!?

我check過澳洲海關個網佢話唔比o羅乳制品wor~

我個BB 打算出世後比佢食made in japan 果d...所以唔知o羅唔o羅到入口!

民房

Zi:
澳洲係唔比寄奶粉。另外,澳洲好似無雪印思敏兒。如果妳唸住繼續比bb飲思敏兒,可能妳要辛苦啲帶過來澳洲,不過每次只可帶3個月份量。

LoliAndyBB:
一定要申報。聽99講佢朋友上次帶咗兩罐奶粉,唸住比佢個孫,過海關時因無bb係身邊,所以被沒收。我上次帶住bb就無問題,16罐全部過曬。

男爵府

醒目開學勳章

Goldenbig,

Thanks.
另外我想問下可以係邊度可以有多 d customs 的資料呀? 我想 check 埋 bb 其他日用品 (e.g. chu chu 洗奶瓶液. 洗衣液. 尿片.... etc) 比唔比寄/拎入境呀? thanks.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Goldenbig 於 09-3-10 09:47 PM 發表
寶寶儀,唔便客氣﹗妳嚟旅行or住?妳仲犀利帶2個囝囝,雖然有奶奶,但我真係好佩服妳。

我16號到左澳州啦~搭左呢次飛機..之後..
我以後都唔會再同我99搭飛機...平時見面都夠煩..
係飛機上哦足你咁耐....
好辛苦~~
我唔係旅行..我黎住的~~~
老公申請緊移民~~~

我都好佩服我自己~~~不過冇下次!!!!

我果日帶左8罐奶粉~~d行李爆哂~~
我諗我計寄倉果d都超30kg~~
但佢好好人免費俾我寄埋佢~~~^^

過關又冇check 過~~~
有bb係身真係唔同d~~

別墅

唔比寄, 即係我用船寄傢俬, 衫, 雜物, 都唔可以寄埋, 對嗎?

大宅

其實係個邊買奶粉仲平, 能恩1都係AU$2X 蚊罐, 惠氏特價時平均都係AU$19罐. 香港要成二百幾蚊罐. 飲依兩隻牌子既奶粉, 係個邊買真係幾抵.

別墅

ic, 可惜我亞仔飲日本奶粉, 而家佢2歲, 怕佢飲唔慣個邊的brand..

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 tsl0511 於 10-5-24 17:00 發表
唔比寄, 即係我用船寄傢俬, 衫, 雜物, 都唔可以寄埋, 對嗎?

絕對唔可以!貨櫃入面,絕對唔可以有食物!
奶粉係唔可以寄櫃。
其實,你BB都有2歲,你可以自己手提行李帶過黎,過到黎,就慢慢轉另一隻奶粉;我大女果時移民過黎時,都係hk食日本明治,我同老公帶左18罐明治過黎﹙手提﹚,因為移民坐澳航可以每人帶40kg行李,過到黎後,食到最後幾罐,就慢慢幫佢轉澳洲既奶粉。
My Two Princess

首頁

尾頁

跳至