跳至

首頁

尾頁

別墅

呢排行行咬到一塌二塌紅晒, 比蚊咬(見到有針孔, 應該唔係"塞"). 佢成日叫媽媽"R""R", 好慘呀, 有咩方法可以滅蚊? 依家已經係bb床貼蚊貼. 今日剛買滅蚊旦焗間房. 仲有, 想請問蚊咬會揸咩? 定由佢自然好呢?? tks!!

大宅

我上年係 chicco 買左蚊膏,
咬左 & 未咬 2 款都買左, 都 OK 好用,
又係 BB 專用, 用得安心

其實佢地仲有 2 款防蚊機 (細 & 大),
不過我屋企不是村屋,
又幾市區, 所以冇買蚊機.

原帖由 wuleung 於 09-2-26 15:35 發表
呢排行行咬到一塌二塌紅晒, 比蚊咬(見到有針孔, 應該唔係"塞"). 佢成日叫媽媽"R""R", 好慘呀, 有咩方法可以滅蚊? 依家已經係bb床貼蚊貼. 今日剛買滅蚊旦焗間房. 仲有, 想請問蚊咬會揸咩? 定由佢自然好呢?? tks!! ...

公爵府

牛年勳章

瑞士寶寶隻防蚊油丫, 好似都幾得架

大宅

唔知係咪近排天氣潮濕, 我屋企近排有蚊, 以前無架。
D衰蚊咬到彤彤面上有幾粒咁多
我都想買驅蚊器, 有無好介紹呀?

別墅

tks xoboy1125 & carol999.
其實行行咁大個都未試過咬得咁勁架, 真慘!!

原帖由 xoboy1125 於 09-2-26 22:36 發表
我上年係 chicco 買左蚊膏,
咬左 & 未咬 2 款都買左, 都 OK 好用,
又係 BB 專用, 用得安心

其實佢地仲有 2 款防蚊機 (細 & 大),
不過我屋企不是村屋,
又幾市區, 所以冇買蚊機.

...

大宅

真係慘... 希望行行快 D 好番

原帖由 wuleung 於 09-2-27 14:21 發表
tks xoboy1125 & carol999.
其實行行咁大個都未試過咬得咁勁架, 真慘!!

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 wuleung 於 09-2-26 15:35 發表
呢排行行咬到一塌二塌紅晒, 比蚊咬(見到有針孔, 應該唔係"塞"). 佢成日叫媽媽"R""R", 好慘呀, 有咩方法可以滅蚊? 依家已經係bb床貼蚊貼. 今日剛買滅蚊旦焗間房. 仲有, 想請問蚊咬會揸咩? 定由佢自然好呢?? tks!! ...

用"寶寶金水"啦....好WORK....
除左搽落蚊"爛"到之外...次次沖涼都加D落水....我阿仔由細用到大...夏天一粒熱痱都無生過架...咁大個都只係比蚊咬過3次...第1.2次腫到係人都問佢係咪跌親...我又想唔起自己有寶寶金水=.=""""
第3次一見佢有蚊爛...即刻同佢搽..仲要擦幾下....訓醒之後蚊爛都無埋....
不過都唔知WHY3次都係咬同一個地方....額頭左邊近眼...
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

複式洋房

阿仔前晚都被咬到豬頭咁,因我唔知有蚊走咗入黎,所以無做預防措施.
chicco細蚊機好似唔係好得.
揸chu chu防蚊水得.莫釘我蚊貼得(膊頭,褲腳各1塊).花露水好似得.
瞓bb床最實際係蚊帳.而家打算裝窗紗.
阿仔d蚊"懶"唔搽嘢就一定會被r到發炎,所以會搽anthisan(成份唔清楚)或uni-rax-hc cream(好快好,但含類固醇).兩隻都係e生開嘅.

大宅

我個仔又係勁野蚊,一比蚊咬就腫起一大舊,我買左蚊機(聲音果款)比佢,又ok喎,跟住好少比蚊咬。
你個仔間房近唔近厠所?我個仔間房近,所以我懷疑係厠所出問題,所以夜晚我閂左厠所度門又好少少。

別墅

多謝晒咁多位媽咪意見!
呢排cold番, 加上我用左3個滅蚊旦炸過晒d房, 又無蚊再咬啦. 可能早排潮濕, 又熱. 所以咪咁囉
我房唔近toliet架. 依家就用蚊貼貼住張床囉, 希望唔好再咬啦!!

原帖由 yotal 於 09-3-6 14:52 發表
我個仔又係勁野蚊,一比蚊咬就腫起一大舊,我買左蚊機(聲音果款)比佢,又ok喎,跟住好少比蚊咬。
你個仔間房近唔近厠所?我個仔間房近,所以我懷疑係厠所出問題,所以夜晚我閂左厠所度門又好少少。 ...

大宅

醒目開學勳章

不如你都係整番個蚊帳啦, 最實際又係最WORK 的, 我發覺唔用蚊帳, 就算同呀仔用埋防蚊油都係唔係太的, D 蚊照來搞搞陣, 因我住新界又近山, 呢D 時候D 蚊開始出動, 唔用蚊帳唔掂.

複式洋房

蚊帳必備, 最實際又係最WORK
其餘蚊機, 花露水等當係輔助

公爵府

牛年勳章

原帖由 家家公主 於 09-2-28 14:45 發表

用"寶寶金水"啦....好WORK....
除左搽落蚊"爛"到之外...次次沖涼都加D落水....我阿仔由細用到大...夏天一粒熱痱都無生過架...咁大個都只係比蚊咬過3次...第1.2次腫到係人都問佢係咪跌親...我又想唔起自己有寶寶金 ...

咦?好耐冇見你同大隻妙喇噃~ 好嗎??

我試過寶寶金水都ok的

首頁

尾頁

跳至