烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Dear sis
My son likes it very much, how to make fresh garlic bread? Thanks!!!
A parent's life is a child's guidebook.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

蒜蓉、香草(蕃茜、歐芹、rosemary、basil等都得),再加多一倍牛油(如怕蒜味太重,牛油比例可再多d),塗包再焗香就得。
盡我一己之力,發放正能量!

伯爵府

原帖由 召藥師 於 09-2-26 17:13 發表
蒜蓉、香(蕃茜、歐芹、rosemary、basil等都得),再加多一倍牛油(如怕蒜味太重,牛油比例可再多d),塗包再焗香就得。

全陪香草都落?還是隨便放邊種都得呢?可以做多一點放雪柜嗎?

男爵府

If I buy only one kind of herb, which one is better? Thanks !!!
蒜蓉、香草(蕃茜、歐芹、rosemary、basil等都得),再加多一倍牛油(如怕蒜味太重,牛油比例可再多d),塗包再焗香就得。

A parent's life is a child's guidebook.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

其中一種就得。
first choice蕃茜
其他個幾隻香草我都試過,一樣好味。
可以整多少少,不過唔好雪太多日。

男爵府

Thanks! You're so helpful!!!

原帖由 召藥師 於 09-2-26 20:09 發表
其中一種就得。

大宅

唔好意思,藥劑師,可唔可以整到好似pizza hut 個蒜蓉包未嫁
hi~我有2個囡囡~~venus&chloe~~</b></i>

超級版主

原帖由 candy411bb 於 09-2-26 11:14 PM 發表

唔好意思,藥劑師,可唔可以整到好似pizza hut 個蒜蓉包未嫁

大致上都好似架喇! 記得d蒜蓉一定要好幼細先得,同埋唔可以太多,因為一焗唔夠熟會辣,而太少牛油會易焗燶d蒜蓉變苦。

伯爵府

牛油要溶了才撈蒜蓉和香草嗎?室溫還是用熱水座溶 ?
唔該哂!

超級版主

原帖由 fattymama 於 09-2-27 01:03 PM 發表

牛油要溶了才撈蒜蓉和香草嗎?室溫還是用熱水座溶 ?
唔該哂!

放室溫等佢軟化就得架喇。

男爵府

原帖由 召藥師 於 09-2-26 20:09 發表
其中一種就得。

請問蕃茜可以喺邊度買嫁!? 係咪賣雞旦嗰啲雜傾舖都買到嫁!? 佢係點樣樣嫁!? 買到返嚟洗唔洗切碎嫁!?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

男爵府

原帖由 召藥師 於 09-2-26 09:13 AM 發表

召藥師~ 乜蕃茜唔係 = 歐芹既咩?

係咪因為分咗flat leaf parsley + curly leaf parsley 呀?

如果係...咁邊隻打邊隻呀? thanks~~~

超級版主

原帖由 嗅屎忽 於 09-2-27 03:38 PM 發表

請問蕃茜可以喺邊度買嫁!? 係咪賣雞旦嗰啲雜傾舖都買到嫁!? 佢係點樣樣嫁!? 買到返嚟洗唔洗切碎嫁!?

吉x島超市、city叔婆、great、大型超市都有。
買左番黎洗淨瀝乾水切碎(如有睇阿so,要好似佢咁切碎d食材)

vca, 我所認知嘅番茜係咁嘅

而歐芹係咁嘅

我唔係香草專家,如果有錯就請各位識嘅網友指正。

男爵府

原帖由 召藥師 於 09-2-27 03:00 PM 發表

買左番黎洗淨瀝乾水切碎(如有睇阿so,要好似佢咁切碎d食材)

http://www.mylifetime.com/files/imagecache/photo_gallery_featured/files/im ...

哦~ 咁蕃茜即係curly leaf parsley; 歐芹就係flat leaf parsley! 唔該哂召藥師~~~

超級版主

原帖由 Vca 於 09-2-28 02:14 AM 發表

哦~ 咁蕃茜即係curly leaf parsley; 歐芹就係flat leaf parsley! 唔該哂召藥師~~~

you're welcome~
我都係行超市時睇佢地d中文名咋,唔肯定係唔係100%正確。

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

男爵府

原帖由 召藥師 於 09-2-27 06:21 PM 發表

you're welcome~
我都係行超市時睇佢地d中文名咋,唔肯定係唔係100%正確。

因為我見妳話first choice 係"蕃茜" (其實我都係!),不過我唔清楚中文名,上網搵蕃茜 + 歐芹都係parsley~ mouth: 所以就估蕃茜有可能係flat leaf parsley,我又未買過flat leaf 喎......所以咪想問清楚吓囉!

大宅

我想問如果淨係落蒜蓉、香草會唔會冇咁好味
令外想問香草同什香草係咪同一樣野
thx
hi~我有2個囡囡~~venus&chloe~~</b></i>

超級版主

原帖由 candy411bb 於 09-3-1 11:30 PM 發表

我想問如果淨係落蒜蓉、香草會唔會冇咁好味
令外想問香草同什香草係咪同一樣野
thx

睇一個個人口味,有d人可能唔喜歡香草味道。
香草只係泛稱(herbs),妳提及嘅mixed herbs係唔止一種香草(多數包括rosemary、thyme、basil、sage同奧勒岡等),妳可以試下,不過因為佢有好多種味混合,反而可能覺得味道太亂,同埋新鮮香草香味比乾香草濃郁得多。

男爵府

原帖由 召藥師 於 09-2-27 23:00 發表

http://www.mylifetime.com/files/imagecache/photo_gallery_featured/files/im ...

明白喇!! 唔該晒召藥師。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

首頁

尾頁

跳至