自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

只睇錄好左的益智節目一星期一兩次最多半小時, 有時佢都會問要睇, 所以唔會完全唔俾免得有反效果. 平時只有限度睇語言教材. 免得減低佢專注力. 無聊就睇書, 成屋放滿書任睇.

唔會同同學溝通唔到, d 同學仔自然教曉佢架啦. 大小小會俾 dd 新聞/知識性節目佢睇下.

水晶宮

原帖由 召藥師 於 09-2-28 01:25 發表

哈哈!我會俾佢地睇小丸子,不過要家長指引,因為小丸子講野都幾冇禮貌。

我都想睇(我自己喜歡)...不過無無線收費電視....之前有animax..不過而家 cut 咗....

小丸子都係無線配得生鬼d ~~

子爵府

好媽媽勳章

如果我呀媽唔比我睇電視同上網, 我會好唔開心...

我有比我女睇電視, 但其實好少時間, 平日做完功課, 玩完課外活動, 練完琴, 溫完習, 玩埋玩具都冇乜時間... 星期六日有時就去街, 去游水, 去戶外活動...
近來佢自己最鍾意睇問答比賽... 間唔中我都有比佢睇劇集, "壞節目"咁... 最緊要係家長指引... 我o地有傾有講, 問佢有咩感受, 佢鍾唔鍾意咁...
我覺得比過預習佢, 好過佢真實遇到時都唔知點應付... 依家現實社會黎得好快, 今日聽新聞, 10歲前就食煙喇... 講真, 粗口我都有教佢, 等佢唔好傻瓜瓜咁學o左亂講都唔知自己錯乜就比人罰...
我想要9999呀...

禁止訪問

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 tammy2008 於 09-2-28 01:33 AM 發表

我都想睇(我自己喜歡)...不過無無線收費電視....之前有animax..不過而家 cut 咗....

小丸子都係無線配得生鬼d ~~

我細個(都中學囉:lol)好鍾意睇架!真係日日放學趕番屋企睇,好鍾意花輪同學。 Come on baby~

而家睇youtube......
盡我一己之力,發放正能量!

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 召藥師 於 09-2-28 02:06 發表

我細個(都中學囉:lol)好鍾意睇架!真係日日放學趕番屋企睇,好鍾意花輪同學。 Come on baby~

而家睇youtube......

http://www.youku.com/playlist_show/id_2744866.html

呢度勁多集..唔洗睇youtube啦..

水晶宮

原帖由 lovejy 於 09-2-28 02:15 發表

http://www.youku.com/playlist_show/id_2744866.html

正呀~~ 多謝提供 ~~

我一直都覺得呢套同麥兜. 麥嘜..都係成年人卡通...成年人先更明白佢內容...

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 tammy2008 於 09-2-28 02:24 發表

正呀~~ 多謝提供 ~~

我一直都覺得呢套同麥兜. 麥嘜..都係成年人卡通...成年人先更明白佢內容...

哈哈.唔洗客氣..
我部腦既我的最愛仲有好多好野
收收埋埋好多慢慢睇...

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 lovejy 於 09-2-28 02:15 AM 發表

thank you!

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔洗半信半疑!係事實!好多有過度活躍症,自閉症,讀寫困難,專注力弱兒童都係因為睇電視多!去下教育王國個邊睇下有呢d問題小朋友既家長係點講就知啦!

原帖由 青青河邊草 於 09-2-27 15:21 發表
其實點解會對廣告咁反感?
我又覺得無乜野喎
都係一種present方法
我覺得小朋友接觸下無妨
對於果d乜野研究話睇得多電視呀, 廣告呀, 會只識單向溝通呀, 專注力弱呀咁
我只係半信半疑

歸根究底, 家長指引才是重要
同 ...

珍珠宮

我未有小朋友, 但我小學以前係有睇電視, 到小2,小3左右, 媽咪覺得我地太沉迷, 就立左家規唔比睇, 每日只可以睇新聞同第2日的卡通重播(因我是返下周班), 間唔時就可以睇下明珠台的戲~

我記憶中, 起初冇tv睇的確唔慣, 但耐左咪又一樣照生活, 返而冇睇電視之後, 我就開始睇書, 去圖書館借書睇, 經常去, 個個大人都話好驚訝一個小3既細路, 可以咁定咁坐係度睇書睇幾粒鐘! 我小3時已經睇金庸了, 識的字都比同齡的小朋友多, 又會因為睇書睇唔明, 主動去查字典!

至於同同學溝唔溝通到, 我同我細佬妹都係冇睇電視長大的, 但我就被同學排擠(到而家我都唔知點解), 但我細佬同細妹就非常之咁多朋友! 所以, 有冇朋友, 會唔會比同學排擠, 都係睇人架姐!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

侯爵府

原帖由 purplechili 於 09-2-28 03:56 發表
唔洗半信半疑!係事實!好多有過度活躍症,自閉症,讀寫困難,專注力弱兒童都係因為睇電視多!去下教育王國個邊睇下有呢d問題小朋友既家長係點講就知啦!

...

但點解大家咁又依賴d學外語DVD?

其實由始至終個point都只係”太沉迷”吧
講真,我唔覺得電視係洪水猛獸
最重要係好好利用
我地細個都會睇教育電視
依家都有好多有益的節目
知所選擇和限制就可以了

仲有上網, 打機都係一樣
無需要完全禁止
最重要係要有節制

大宅

通常都係比DVD佢睇, TV有時大人睇, 佢都會望下既, 但見佢無咩興趣WOR......但我地8點半後就會關電視, 因為個D真係唔岩小朋友, 連望我都唔想佢望到....教壞小朋友架!

PS: 最近個套"鹿X記"咪係囉 我女一望到呢套, 就會自己講, ""MAMI, 呢D唔岩小朋友睇架, 快D關電視啦"" (平時成日甘同佢講)

超級版主

原帖由 青青河邊草 於 09-2-28 11:17 AM 發表

但點解大家咁又依賴d學外語DVD?

其實由始至終個point都只係”太沉迷”吧
講真,我唔覺得電視係洪水猛獸
最重要係好好利用
我地細個都會睇教育電視
依家都有好多有益的節目
知所選擇和限制就可以了

仲有上網, 打機 ...

我冇俾外語DVD俾細路睇。而家冇電視已經唔等如真係冇得睇電視節目,上tvb.com都有得節目重溫;去教育城有得睇etv;去verycd有得搵好多外國資訊節目,再用emule dl等,重點係我會俾最精華的節目佢地睇,同佢地篩選過。(時間都唔夠用,仲睇無謂野真係會浪費時間)

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我自己覺得要好小心, 唔係咩都睇, tv 只係工具, 唔係奴隸, 我要做家務非常無可奈何先開住睇一陣, 仲要揀過先.

始終覺得知識要由書本和現實中學習, 想知熊貓係乜就帶佢去, 北極熊帶唔到佢去睇, 咪睇左書先搵 tv program 佢睇囉. 求學問係要耐性, 睇 tv 係即食式, 長遠會令小朋友失卻求知的耐性....我唔想要隻填鴨, 我想小朋友識自己去搵書搵資料尋求問題的答案, 而非睇下我係小兒科呢 d 就照單全收人地的資訊.

子爵府

兩個小朋友入讀小學後, 已很少開電視, 除了晚飯時給他們看卡通或新聞, 其他時間都關機, 放長假時, 做完功課就比佢地睇多一陣, 不過劇集就一定吾比睇

侯爵府

原帖由 開心MAMI 於 09-2-28 11:23 發表
通常都係比DVD佢睇, TV有時大人睇, 佢都會望下既, 但見佢無咩興趣WOR......但我地8點半後就會關電視, 因為個D真係唔岩小朋友, 連望我都唔想佢望到....教壞小朋友架!

PS: 最近個套"鹿X記"咪係囉 我女一望到呢 ...

yes, 我係咁同佢講, 講講下, 佢地就會習慣成自然
不過, 我唔怕小朋友沉迷電視, 我個仔都唔會, 因為, 我自己都唔係d鍾意睇電視既人
但係, 佢地地好易沉迷電腦
我發現, 佢地好細個對電腦就好有興趣
我個仔只得三歲人仔, 但已鍾意玩電腦

別墅

7點後我地唔會開電視,錄起d劇集等囡囡訓左先睇!平時都係開dvd比佢睇o下聽o下歌,9點半後就聽收音機,麥sir幾好聽架,d小朋友成日打上去傾心事,自已又可以邊聽邊學習!

複式洋房

原帖由 loveBB旦 於 09-2-27 13:31 發表
我記得之前有個讀書好叻.叻到跳班嘅小男孩...佢爸爸話由細到大唔比佢睇電視...雖然我個仔宜家得1歲..但我見佢睇電視學d廣告都學得好鬼叻...攪到我都想唔比佢睇電視... ...

我都唔畀囝囝(20個月)睇電視...一次都未睇過

只係平時係屋企...

會畀佢睇20-25mins學習光碟(LCD mon)

所以佢唔知咩叫電視...亦無興趣睇電視

人哋黎我屋企...我唔會畀佢地開電視

除非個囝訓教....

如果去人哋屋企...咁就無計...

唯有叫個仔係房畫畫..因為電視既幅射好勁

首頁

尾頁

跳至