跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想比bb學多一種外語(日文或法文),可惜我們家沒有這些語音環境。
你們有沒有給bb學習其他語言?可否分享一下經驗?你們有否自製一些教具?與及上其他語言的playgroup?

複式洋房

我而家比我囝囝去東山學普通話,西班牙文同法文。英文就係屋企睇碟。

禁止訪問

複式洋房

其實唔望佢識d乜,只係想佢在外語發音的本能上有更大幫助,因為如果只得廣東講的環境下,係無法學到西班牙或法文的聲韻。但係佢而家這階段接收到這些外語,在本能上就能夠發到了,對日後講外語就有幫助。
原帖由 cecichow 於 09-2-27 14:08 發表
嘩!真厲害!

洋房

東山是什麼 我都想給個女學

原帖由 doramiu 於 09-2-27 14:04 發表
我而家比我囝囝去東山學普通話,西班牙文同法文。英文就係屋企睇碟。

禁止發言

複式洋房

我仔仔也是在東山上堂。佢現在上普通話,法文及日文。我沒有給仔仔學西班牙文,因為真係冇時間了。我有些朋友很質疑我的做法。佢o地覺得bb會容易有語言混淆。其實我覺得只要每次教導bb時都是用單一語言,bb是能夠分辨的。

原帖由 doramiu 於 09-2-27 14:04 發表

複式洋房

係呀!我都係咁諗!現在我絕大部份時間都係同bb講英文。爸爸就會同佢講多d國語。不過爸爸真係好忙,唔係成日對住佢,所以我都會比dCD佢聽多d。我真係想好好運用佢呢一段0-3歲的語言敏感期,比多d唔同o既語言佢學。希望佢將來學起語言時更加容易。

畢竟學多一種語言,看多一個世界。

原帖由 echo_seng 於 09-2-27 22:38 發表

我贊成,所以有比BB接觸(唔敢講係學) Spanish, French and Japanese,不過仲未接觸煲東瓜!我老師話一歲至三歲小朋友係可以自動master up to 5 languages,所以無位比BB接觸隻瓜!係咪政治不正確呢? ...

大宅

We also plan to let our children to learn one more foreign language (other than Mandarin & English). But we're afraid that we need to be very devoted as learning one language takes very long time, at least a few years. Also the environment is important but we hardly can provide it because we don't know that language.

Have interest to know how long would u let your baby attend the foreign language playgroup?

What's the rationale for learning that foreign language? For interest, primary school application,...? Because other than language, there're many other things to learn, like music, sports,...

大宅

好媽媽勳章

我想帶小mee學日文,等佢可以同我去jusco10蚊店睇吓啲嘢點用
小mee爸就想小mee學泰文,不過好難搵,都唔知邊樹有得學

王國會長

王國會長

原帖由 virginiali1226 於 09-2-28 00:27 發表
我想帶小mee學日文,等佢可以同我去jusco10蚊店睇吓啲嘢點用
小mee爸就想小mee學泰文,不過好難搵,都唔知邊樹有得學

我一路都想帶悅悅學日文呀,因為佢媽咪我學極都唔識......
或者叫Jojo姨姨開班教吓,唔知得唔得呢!?哈哈!

講番正經先,上次我喺會展攞咗d資料係學日本架!
係幼兒日語Playgroup for 1.5-2.7歲既,係日藉教師教,可以畀家長一齊參加,總共有8堂呀,上完呢個繼續可以上,你有無興趣一齊參加呀?個總校喺灣仔啱哂你啦!

大宅

好媽媽勳章

我有興趣ga^^
咁啱gei,唔知同你攞嗰間係咪一樣呢??
原帖由 doswong 於 09-2-28 00:32 發表

我一路都想帶悅悅學日文呀,因為佢媽咪我學極都唔識......

係幼兒日語Playgroup for 1.5-2.7歲既,係日藉教 ...

王國會長

王國會長

原帖由 virginiali1226 於 09-2-28 00:44 發表
我有興趣ga^^
咁啱gei,唔知同你攞嗰間係咪一樣呢??

應該係啦!果度得一仟零一個日本攤位!

你係咪會帶埋小mee一齊去學呀?咁悅悅咪有伴囉?

大宅

原帖由 doswong 於 09-2-28 00:32 發表

係幼兒日語Playgroup for 1.5-2.7歲既,係日藉教 ...

Wanchai don't have baby PG, only in Prince Edward or North Point.

別墅

doris, 我都有興趣帶埋nathan去學呀, 我都係學極都學唔識, 你可唔可以與埋我呀? thanks!!

別墅

我都想HAILEY學日文呀, 媽咪順便一齊去學吓
悅悅, 小mee, nathan不如約埋一齊學日文啦!有個伴嘛~

複式洋房

其實要bb學習語言,父母一定要為他提供語音環境。我之前曾經學過日文及法文,不過真係好半桶水。現在我真的有衝動再學。我打算自己邊學邊教邊聽CD邊帶阿仔上playgroup。盡能力做好吧!
關於playgroup 的問題,我會持續帶他上playgroup。只要仔仔喜歡上堂,我都會帶他去。其實上語言playgroup的最大目的是要讓小朋友可以和native speaker溝通和學習一些群體生活o既技考。
但要BB真正學習外語,父母的努力才是最重要。我在帶仔仔上 playgroup時都會很留意老師的教法。我的仔仔非常喜歡老師的一些自製教材。回家後我也嘗試為仔仔整一些教材。

你問我點解會比仔仔學法文及日文,是因為我對日本和法國的文化很有興趣。仔仔學到固然好,我只是想在他語言敏感期給他多一d刺激。現今香港的小朋友讀書競爭實在太大。如果小朋友能多學一至兩種語言,競爭力也可以提升!

原帖由 cleverbb 於 09-2-28 00:16 發表
We also plan to let our children to learn one more foreign language (other than Mandarin & English). But we're afraid that we need to be very devoted as learning one language takes very long time, at ...

王國會長

王國會長

好喎!我地約埋一齊學啦!不過你地都全部係香港人,我係新界人,北角對我嚟講實在太遠......

原帖由 fanny2002 於 09-2-28 10:44 發表
我都想HAILEY學日文呀, 媽咪順便一齊去學吓
悅悅, 小mee, nathan不如約埋一齊學日文啦!有個伴嘛~

大宅

原帖由 doswong 於 09-3-1 23:37 發表
好喎!我地約埋一齊學啦!不過你地都全部係香港人,我係新界人,北角對我嚟講實在太遠......

So I'd consider the new center in Prince Edward, just next to the Police Station.

複式洋房

我都打算去學呀.

首頁

尾頁

跳至