樓市動向

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我同2個仔女排左半年左右(已離婚)

我爸出年59歲,突然打黎問可唔可以加佢個名,佢而家長住大6,大6亦都有個老婆同有個仔
(我同爸爸關系上無咩野,但亦都唔係好親密果隻,阿姨同細佬咪hi and bye見到就傾兩句咁囉,無話特別好,要照顧佢地,就咪搞,而且都無能力
)
基本上,如果係加,都只係佢自己一個名加落黎
佢話想加落黎既原因就係年紀開始大,可能有咩事會落返香港睇醫生,想有個固定地址同遲d拎生果金

1.其實加佢名有無用? 因為未到長者年齡,我知一定唔可以當長者隊排

2.萬一加左落去排,到時有屋的話,可唔可以分拆?

3.佢而家咁既情況(非長住香港&香港無收入),係咪都可以照申請排一人?

麻煩晒大家俾下意見,我頭痕左好耐

大宅

回覆樓主:

1 60歲以上可以排天倫隊大約快半年
2我諗你意思係分戶冇左分戶所以都係你爸爸申請照正常排隊
3 非長住香港唔可以申請公屋

大宅

2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

仲加?點都唔會加,個人意見
羊年行大運!

大宅

chunching_bb 發表於 17-12-11 19:49
仲加?點都唔會加,個人意見

死都唔加

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

haileymama 發表於 17-12-11 14:32

我爸出年59歲,突然打黎問可唔可以加佢個名,佢而家長住大6,大6亦都有 ...

你不如叫你爸爸自已申請單身好過啦

大宅

2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 笑得好勳章

muimui1013 發表於 17-12-12 01:26
死都唔加

咪係囉,咁樣都唔叫老豆啦,仲加佢名

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

加左,有4個人耐好多,快半年都cover唔到

男爵府

玩具勳章

回覆樓主:

你問真啲,如果佢係大陸結左婚,都可以只加佢一人,都無所謂,加做成員,你係戶主,隨時可以加多減少人數。

不過4人好耐架,你拎到屋先加老爸個名會好啲。而家加好揾笨

侯爵府

我爸出年59歲,突然打黎問可唔可以加佢個名,佢而家長住大6,大6亦都有 ...

年紀開始大,可能有咩事會落返香港睇醫生、咁阿姨到時陪埋老豆返香港、連埋細佬一齊去間公屋到住的話你肯吾肯?
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

SaBB 發表於 17-12-18 17:57
年紀開始大,可能有咩事會落返香港睇醫生、咁阿姨到時陪埋老豆返香港、連埋細佬一齊去間公屋到住的話你肯 ...
呢個都係我幾concern既野,如果黎幾日,咁無話唔得,長住一定有問題啦

侯爵府

haileymama 發表於 17-12-20 10:22
呢個都係我幾concern既野,如果黎幾日,咁無話唔得,長住一定有問題啦

我覺得、到時佢有名、有匙、佢住幾多日真係控制吾到、如果吾好彩中長期病要成日去睇醫生或行動不便時咁好正常會返港長住。睇下你想吾想及有無能力去照顧埋佢。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

男爵府

佢地好衰。唔好比人利用

男爵府

上得床黎hin 被kum.

大宅

回覆樓主

正常爸爸60歲排兩年一定快過加名,分開排好啲,到時每人一間屋,阿姨搬埋落黎香港住都冇甘迫

男爵府

絕對唔好加爸爸名,除非令尊年紀可以申請佢做的戶主,申請會快D,但4人單位一向耐D~佢可以自己一個人申請,老人家可能快過你上樓

首頁

尾頁

跳至