想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位sister,
呢兩日我好好好down,因為m又來了!(紅d深咗好多日+15日高温,令我以為有機!)
我已經試了一年多,食過排卵丸,又做過iui(–次)都失敗,最近老公睇完泌尿科,發現有輕微精管靜胍曲張(再加上蟲蟲唔活躍,量少,形態差,只有3%正常,一般正常是15%---三樣都failed)....我驗血+hormones都正常,不過未check輸卵管(打算1week等M乾淨後去check)....各位sister認為我再試IUI好or直接做ivf好?我老公認為不如爭取時間,直接做IVF...本來都决定休息2months後去仁安做,但突然我倆都要減人工...(兩人加埋少15K左右!!!)所以可能改去政府威院私家症.請問各位知唔知兩者做ivf嘅程序&做法是否一樣?
1.留精可否在屋企留左先?(我老公唔可以自己用手搞...),如果當日老公唔係香港,咁可否預先留精?最多可早幾多日?質素會否影响?
2.抽卵時有否麻醉?
3.政府私家症可否選擇見Dr嘅時間?
4.用藥/針是否一樣?
我今個月食完排卵丸後來m時,已經比平時多&肚痛,各位做ivf嘅sister你哋會否對ivf嘅藥&針有負面反應?
最後,請問如要做ivf,應該是cycle嘅第幾日去見dr預備呀?

我知道呢條路一定唔易行,一定會遇上好多失意+傷心嘅時侯...我哋要堅強d,一齊努力!

大宅

原帖由 chweebebe 於 09-2-27 23:49 發表
各位sister,
呢兩日我好好好down,因為m又來了!(紅d深咗好多日+15日高温,令我以為有機!)
我已經試了一年多,食過排卵丸,又做過iui(–次)都失敗,最近老公睇完泌尿科,發現有輕微精管靜胍曲張(再加上蟲蟲唔活躍,量少,形態 ...

My case:

1st iui--bingo but miscarriage
5th iui--bingo but miscarriage
1st ivf--bingo but miscarriage

in your case, poor normal sperm %, small no. of sperm and not active sperm, i think dr. should advise you to do ivf. in your case, sperm is too bad so i think you should go straight to ivf.

my case: c6 has ok no. of sperm, ok active but only 8-12% of normal sperm, we still use iui or ivf to get bingo. i had very little problem of ovulation and had fibroid before but removed already.

if i were you, i suggest you go to public hospital private line. i now see dr. in QM private line. about 60k for ivf.

1.留精可否在屋企留左先?(我老公唔可以自己用手搞...),
yes. but go to hospital within 1 hour.

如果當日老公唔係香港,咁可否預先留精?最多可早幾多日?質素會否影响?
freeze the sperm for spare one, if he can provide fresh sperm on the day of your operation, they prefer to use fresh one. it's safer.

2.抽卵時有否麻醉?
yes. i think it's not painful but uncomfortable the day after. it's fine 'cos you feel much better 2-3 days later.

3.政府私家症可否選擇見Dr嘅時間?
QM private -- see dr. in the early morning, before 9am. you may ask the hospital.

4.用藥/針是否一樣?
i saw Yan On for iui only so not sure. I think the medicine is similar if you go to private line.
but if you go to public line, maybe you use other medicine.

if you have less salary, it depends on how old you are. if very young, say before 30, you may wait for public line (wait for 1.5 to 2 years). if you are old, mid 30's or late 30's, of course see private dr. or private line in public hospital lah.

大宅

回覆 # 的文章

PP yeung,
Thanks so much for yr information!It is very useful for me.
I am sorry to hear yr story,U are very Tough and Brave.U will get yr lovely bb very soon!大家一齊努力!
I am not young lar,getting 35 in this year,my husband is 41.So he always say that we are fighting of time!U know my husband's 蟲蟲 is not so good,so we want to try ivf asap...but now facing $$$ crisis!(My Dr always said that there were many couples who can get bb by IUI even their sperm were poor as my husband's,but I dont think so...at least not my case!)
請問你是否做政府私家症?你由申請IVF到可以見Dr等咗幾耐?之後再過幾耐先開始treatment?cycle 嘅邊日要開始預備,eg噴鼻,打針.要否日日回醫院打針?

thanks

複式洋房

原帖由 chweebebe 於 09-2-28 00:58 發表
PP yeung,
Thanks so much for yr information!It is very useful for me.
I am sorry to hear yr story,U are very Tough and Brave.U will get yr lovely bb very soon!大家一齊努力!
I am not young lar,getting ...

chweebebe,

PPyeung 講得好 arm, 如果你是後生可以排政府, 如果好似你的 case, 我都會睇 private line, 我係私家做 ivf 用左 7 萬左右, 第一次唔成功, 而家等放雪胎, 未知放雪胎幾多錢.

政府 private line 會比 private dr 平1 萬到, 未計如果唔得之後放雪胎. 都會平過 private dr, 下過當然 private dr 的 service 會好過 政府 private line.

其實你可以問下醫生你的 case, 做 iui & ivf 的機會有幾多, 我的 case 同你差不多, c6 sperm 好少 & weak (唔記得 actual 的 figure 了) 但就 young d, 我都是試了一次 iui, 當日 sperm 的 condition 仲唔太好, 醫生話大約得 10%, 所以都預了 fail, 無錯, 有 d 人 sperm 好弱, 做 iui or even 等做 treatment 時 bingo tim, 但 lee d 係人地好彩, 如果理性 d 去計, 要睇下仲有幾多機會, 再試 iui 我覺得有 d 浪費金錢, 一次 iui 要 around 15k, 做多兩三次, 都夠 ivf 的一半價錢了, 不完直接 go ahead ivf.

至於講到減人工, 又真是幾唔好彩, around 15 k 咪差不多是政府 private line & private dr 的 diff lor, 原本你都諗住去仁安啦, 而家轉 政府 private line 咪 save 都個數.

子爵府

政府私家症放雪胎, 如用自然周期$7000~ 人工周期都係加多$4000~ 比私家平好多~

當然希望你一TAKE過, 唔使加埋呢條數啦~

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

對於我來說,我覺得要衡量幾樣野:
>金錢
>時間
>方便度
(邊間醫院的醫生手勢好d唔計在內,因為公立同私家都有好醫生)

公立private line 費用會比private hospital/clinic 低;
但公立 private line時間未必咁flexible (如需要早上xx點前上到去打針…),反而私家clinic應有得商量;
公立private line就係得果幾間有得揀,當然如果有一間在你公司/屋企附近就最fit;否則,揀私家clinic可就自己屋企/公司位置,好似方便d…

只係個人小小意見…

大宅

請問若公立的IUI OR IVF 失敗, 要重新再排過定可以TRY another cycle?

子爵府

公家症iui/ivf, 各有3次機會~ iui可以隔1 or 2個月就做第2次, ivf要隔半年~

私家症冇聽過有限... 應該都係有錢就做得~

原帖由 richwong 於 09-2-28 15:17 發表
請問若公立的IUI OR IVF 失敗, 要重新再排過定可以TRY another cycle?

大宅

原帖由 ms_ck 於 09-2-28 15:23 發表
公家症iui/ivf, 各有3次機會~ iui可以隔1 or 2個月就做第2次, ivf要隔半年~

Thanks, ms_ck.

咁你地所講的價錢應係3次機會的收費,right?

子爵府

不是~ 我們講的是每一次既收費~

原帖由 richwong 於 09-2-28 15:45 發表
Thanks, ms_ck.

咁你地所講的價錢應係3次機會的收費,right?

大宅

畀面勳章

留虫虫一定要C6 自己攪架, 所以如果係屋企都唔可以幫手.

大宅

若果iui/ivf 各3次機會都唔成功,就要再重新排隊了,係嗎?

原帖由 ms_ck 於 09-2-28 15:23 發表

子爵府

如果公家既3次用晒, 就冇機會架啦~ 要做私家症啦~

原帖由 richwong 於 09-2-28 16:19 發表
若果iui/ivf 各3次機會都唔成功,就要再重新排隊了,係嗎?

大宅

Thanks!

真係前路茫茫, 很煩惱ah....

原帖由 ms_ck 於 09-2-28 16:23 發表
如果公家既3次用晒, 就冇機會架啦~ 要做私家症啦~

子爵府

係~ 真惱人~
最慘付出既心力, 時間, 金錢, 通通都未必有回報~
心靈上有壓力, 身體上有負擔, 錢又好似倒水一樣...
如非同道中人, 真係好難明....

原帖由 richwong 於 09-2-28 16:26 發表
Thanks!

真係前路茫茫, 很煩惱ah....

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

好認同!!!
有個小小問題想問下,除左錢的問題之外,大家會做ivf做到幾多歲呢﹖因為我年紀唔細,我想set個年紀(例如40或45歲),如果仲未bingo,就會放棄了!

原帖由 ms_ck 於 09-2-28 16:30 發表
係~ 真惱人~
最慘付出既心力, 時間, 金錢, 通通都未必有回報~
心靈上有壓力, 身體上有負擔, 錢又好似倒水一樣...
如非同道中人, 真係好難明....

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 lalamike 於 09-2-28 16:34 發表
好認同!!!
有個小小問題想問下,除左錢的問題之外,大家會做ivf做到幾多歲呢﹖因為我年紀唔細,我想set個年紀(例如40或45歲),如果仲未bingo,就會放棄了!

...

lalamike,

在我黎講, 36歲係我O既極限, 你都知我有高膽固醇問題困擾, 無論IUI / IVF, 我最多試到36歲, 換言之 我仲有3年多時間, 真係要珍惜每一分每一秒呀

子爵府

你呢個係一個好問題, 不過我現在都未有底線...

因為細個既時候覺得生仔好易, 最緊要唔好比人攪大個肚...
當時我曾經講過30歲就唔生, 覺得太老...仲最好生個仔潻~
點知27歲結婚, 到宜家過埋30歲啦... 蛋都冇隻... 所以我冇再定底線啦~

原帖由 lalamike 於 09-2-28 16:34 發表
好認同!!!

...

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

ck_鼠鼠:
希望你今次自己成功,就唔駛再煩了!
可惜我太遲起步,而家是有點後悔莫及…

原帖由 CK_鼠鼠 於 09-2-28 16:38 發表

lalamike,

在我黎講, 36歲係我O既極限, 你都知我有高膽固醇問題困擾, 無論IUI / IVF, 我最多試到36歲, 換言之 我仲有3年多時間, 真係要珍惜每一分每一秒呀 ...

子爵府

lalamike,
有心唔怕遲, 10月都係拜年時, 加油啦~

原帖由 lalamike 於 09-2-28 16:49 發表
ck_鼠鼠:
希望你今次自己成功,就唔駛再煩了!
可惜我太遲起步,而家是有點後悔莫及…

首頁

尾頁

跳至